Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmbewas

5 porcji warzyw dziennie - co to znaczy?

Polecane posty

Gość mmmbewas

Nie nei jestem na diecie. Chce się zdrowo odżywiać. Nie bardzo rozumiem pojęcie 5 porcji - tzn. co to jest porcja? Czy np w moim dzisiejszym jadłospisie będzie juz te 5 porcji czy nie? Jak ioceniacie mój jadłospis? Rano: pumpernikiel z masłem, serem pleśniowym, pomidorem i szczypiorkiem, (2 kromki) miska płatków owsianych na wodzie z suszonymi owocami kakao (tzw. prawdziwe) na 2% mleku Drugie sniadanie: grejfrut Obiad: Młode ziemnaki, kalafior ugotowany, sałatka z ogórka, rzodkiewki, cebulki, szczypiorku z vinegret, dorsz pieczony na patelni grillowej, wiem że pewnei wy jecie co innego do ryby - ale ja uwielbiam kalfior i dlatego zjadam go dużo) podwieczorek: koktajl z truskawek, banana i kefiru Kolacja: 2 kromki pumperniklu z masłem słatą, serem, pomiodrem lub ogórkiem (zobaczy się), papryką, surówka z marchewki Do tego cąłydzień zielona herbata lub ziołowe, woda mineralna. Acha większość warzyw i truskawki mam z tzw. działki rodziców lub od zaprzyjaźnionego rolnika ze szkalrni :) Niestety oprócz pomidora i kalfiora. To jest tu 5 porcji czy nie? Zdrowy jadłospis?

Gość wokół dwulicowi ludzie
Można by powiedzieć, że jedna porcja to tyle warzyw i/lub owoców, które zmieszczą się w twojej rozwartej dłoni, tyle ile zdołasz wziąć najwięcej w rękę.

Gość mmmbewas
up

Gość mmmbewas
rozumiem że chodzi tez o różnorodność?? Z tym ciężej jest u mnie - jak się uprę na jakies warzywo czy owoc to jem je tyle dni aż mi sie znudzi :)