Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pesymistyczne

Czy tabletki zabezpieczają skutecznie od pierwszego dnia ich stosowania?

Polecane posty

Witam. Mam zamiar zacząć stosować tabletki antykoncepcyjne, gdyż zdecydowałam się z moich chłopakiem na seks. Miałam dziś iść do ginekologa, ale dostałam okresu, no i niestety... Wiadomo. Pierwszy raz chcemy się kochać w lipcu w czasie wspólnego wyjazdu. Z tego, co się orientuję, tabletki zaczyna się brać w pierwszy dzień miesiączki. Gdy zacznę je brać pod koniec czerwca (wtedy mi wypadnie okres), to czy zapewniają mi one bezpieczeństwo od pierwszych dni po okresie? Czy, aby się \'uskuteczniły\' potrzeba jakiegoś czasu ich zażywania? (myślę konkretnie o miesiącu, aby wziąć pierwszą \'turę\') Proszę o informację. Pozdrawiam.

zabezpieczaja od pierwszej tanbletkio ile pierwsza wezmiesz w pierwszy dzien okresu

Ale to hcyab nei jest tak ze jak sie wezmei pierwsza tabletke to ze juz mozna sie bzykac z finalem do srodka tego samego dnai co sie wzielo tabletke. mi pryznajmniej sie tka ywdaje bo przeciez jakas okreslona dawka hormonow musi wejsc w organizm itp. ja zawsze wolalam przeczekac cale opakowanie

wszystko trzeba doczytać w ulotce, u mnie jest, że jeśli zażyje się w pierwszym dniu, jest się chronionym natychmiast.

jest sie chroznionym po 3-4 godz od przyjecia tabletki

hmmm to w tkaim razie po co sie ich bierze az tyle skoro po kilku godiznach wystarcza dawka z jednej tabletki

w moich jest "natychmiast" ;) może skrót myślowy- w końcu do zapłodnienia też nie dochodzi zaraz po stosunku, więc jakby nie było tabletka zacznie działać. Mika121 bo działa tak tylko, jeśli jest w pierwszym dniu przyjęta. a z czasem poziom hormonu spada i jeśli nie uzupełnisz, czyli nie weźmiesz następnej w określonym czasie, ryzyko ciąży znacznie się podnosi. nie ma tak dobrze, że bierzesz tylko, gdy planujesz seks ;)

Dziękuję Wam za odpowiedzi. :) Ja będę brała od jakiś 10 dni tabletki, w momencie, gdy będę się kochać. Dopytam oczywiście ginekologa o wszystkie szczegóły, jednakże jestem dość niecierpliwa, dlatego postanowiłam spytać na forum.

Gość być może...
jasne chronią.... yhy... ja na tabletkach Cilest zaszłam w ciąże... brałam regularnie, nie chorowałam, nie wymiotowałam itp.... tylko mi to g... zaszkodziło... straciłam moje maleństwo w 13 tygodniu ciąży...

kiedys tez bralam cilest ale z innych powodow nei lsuzyly mi jako zabezpieczenid