Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nina1989

czy 3,5 miesieczne niemowle powinno już trzymac prosto główke i plecki

Polecane posty

Gość nina1989

w pozycji pionowej np gdy sie je odbija i czy gdy chwyta sie go za rączki to powinno już podciągać sie samo do siedzenia?? Jak było/jest w przypadku Waszych dzieci ?Kiedy zaczęły ładnie trzymać główke ?

Gość nina1989
????

nie ma reguly, kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, np moja corka nie miala jeszcze 3 miesiecy i pieknie trzymala glowke, gdy skonczyla 4 siedziala oblozona poduszkami, w wieku 6 msc sama siadala, raczkowala, 9 msc chodzila...a teraz dla porownania synek - glowke trzymal gdy mial 4 miesiace a i tak czasem mu sie zachwiala, siedzial gdy mial 8, raczkowanie zupelnie pominal i chodzil gdy mial 14.. tak ze nie ma sie co zamartwiac i porownywac, wiem ze kazda matka przechodzi rozterki typu: moja jeszcze nie siedzi a u kolezanki to juz raczkuje, ja tez to przechodzilam, ale teraz nauczona doswiadczeniem wiem, ze przy 3 dziecku nie bede porownywac..jesli dziecko jest pogodne, nic mu nie dolega, to nie masz powodu do niepokoju..

Gość nina1989
krytykantka- dzieki za pocieszenie -troche sie martwie że mojemu synkowi główka sie jeszcze kiwa gdy jest w pozycji pionowej

W żadnym wypadku nie sadzaj dziecka obłożonego poduszkami!!!! To tak na przyszłość i dla dobra jego kręgosłupy :-) A teraz jak najczęściej kładź malucha na brzuszku, żeby ćwiczył sobie mięśnie i podnoszenie główki a zobaczysz jak szybko wzmocnią mu się mięśnie i główka będzie się ładnie trzymała. I po co podnosisz dziecko za rączki do siadania???? To jeszcze za wcześnie. Poza tym maluch jak będzie gotowy to sam zacznie siadać - sama zobaczysz ;-) Na prawdę nie spiesz się z tymi etapami rozwoju ruchowego bo możesz tylko dziecku zaszkodzić. Teraz skup się na pozycji na brzuszku i w dalszej kolejności na przewrotach na boki i na plecki.

popieram blondynkę!! nic na siłę -tylko zaszkodzisz maluszkowi! to samo później z chodzeniem, żadne chodziki - dziecko samo wie kiedy może stanąć na nogi

Gość nina1989
Ja absolutnie nie ciągne dziecka za rączki ani nie sadzam go na siłe i nie mam zamiaru robić tego w przyszłości . jak byliśmy na wizycie u lekarza to lekarka go ciągła za raczki a on nie potrafił podnieść główki dobrze wiem że nic na siłe dlatego pytam jak było Z Waszymi dziećmi a poniekąd szukam pocieszenia

To dobrze i tak trzymaj :-) Takie badanie w tym wieku może robić tylko lekarz. Nie martw się na zapas, maluch ci się rozkręci :-p Zrób tak jak ci pisałam a będzie dobrze...znam to z przykładu mojej córci.