Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtg...

rtg w ciąży

Polecane posty

Gość rtg...

bojąc się o strate pracy ze wzgledu na kończący się okres próbny i przystąpienie podpisania umowy na czas neokreślony musiałam zrobić badania i rtg klatki piersiowej też... nie wiem co mnie zamroczyło chyba zgłupiałam ale poszłam na nie od razu bo to obok miejsca pracy i zrobiłam to rtg jestem 13 tc boże , pracodawca nie wie o ciazy stad sie nie przyznalam... wszystko sie tak szybko dzialo skierowanie na badania musialam zrobic w ten sam dzien od razu w placowce z umowa bezplatnie wyniki na drugi dzien i tak mnie zamotalo ze nie powiedzialam na rtg o ciazy tak sie boje:((

Gość ffffffffffffffffffffffff
Poza tym ciąża Cie chroni i pracodawca musi przedłużyc z Tobą umowę do dnia rozwiązania

Gość rtg...
teraz nie chodzi o umowe:( tylko o dzidziusia:( nie wiem co mi sie stało czemu o tym nie pomyslalam ze nie wolno:( czytalam ze najgorzej jest na poczatku ciazy jak jest rtg w nastepny poniedzialek bede miala usg mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze wiadomo ze trwało to bardzo krotka chwilke ale ja porostu nie wiem co mam zrobic ze soba tak sie martwie:(

Gość rtg...
nikt już nic nie wie na ten temat:(

Gość paullarrrr
Rety !!! Kobieto -rozum ci odebrało ... Koniecznie monitoruj ciażę precyzyjnym USG- i powiedz o tym lekarzowi prowadzącemu !!

Gość no nie nie nienie
zwariowałaś??????????????????????????????????????? ważniejsza twoja durna robota niz zdrowie dziecka..... chryste no nie wierze..................

Promieniowanie rentgenowskie a ciąża DEFINICJA Zagrożenia związane z wpływem promieniowania rentgenowskiego na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu. OBJAWY I PRZEBIEG Stopień szkodliwości prześwietlenia w czasie ciąży uzależniony jest od wielkości zastosowanej dawki promieniowania, okolicy ciała poddanemu badaniu RTG jak również od okresu ciąży, w którym zostało ono wykonane. W czasie ciąży nie powinny być wykonywane badania wymagające użycia promieniowania rentgenowskiego. Nowoczesna aparatura rentgenowska umożliwiająca wysyłanie niewielkich dawek promieni, wykorzystywanych do przeprowadzenia większości badań diagnostycznych (np. Rtg zęba) jest wprawdzie bezpieczna i nie powinna mieć negatywnego wpływu na płód jednakże wciąż stanowi czynnik ryzyka. Przy badaniach wymagających dużych dawek napromieniowania istnieje ryzyko uszkodzenia m. in. centralnego układu nerwowego płodu. Promienie RTG mogą także być przyczyną uszkodzenia płodu, szczególnie, gdy badanie wykonywane jest w pierwszych tygodniach trwania ciąży, czyli w czasie formowania się zarodka i wykształcania płodu. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Zawsze należy poinformować lekarza zlecającego badanie, o istnieniu ciąży. Każda ciężarna przed udaniem się na badanie RTG powinna wraz z lekarzem przedyskutować konieczność wykonania tego badania. Może on zmienić badanie na mniej inwazyjne i bardziej bezpieczne w ciąży. W niektórych sporadycznych przypadkach, gdy istnieje bezwzględna konieczność wykonania RTG, na brzuch kobiety nakładany jest specjalny ołowiany fartuch ochronny, zabezpieczający przed wniknięciem promieni do płodu. LECZENIE DOMOWE Każda kobieta zanim wybierze się na badanie rentgenowskie powinna mieć pewność, że nie jest w ciąży. Jeżeli istnieje podejrzenie istnienia ciąży należy dla bezpieczeństwa wstrzymać się z badaniem. Badanie RTG u kobiet w wieku rozrodczym, szczególnie u tych planujących ciążę, powinno być wykonywane w I fazie cyklu mięsiączkowego (po miesiączce), aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka. Kobiety ciężarne oraz starające się o ciążę pracujące w pracowniach RTG powinny być przeniesione na inne stanowisko.

Gość jejuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
mnie baba z 5 razy zapytala czy bron boze w ciazy nie jestem zanim rtg zrobiła i wielka kartka wisiała z informacja ze nie wolno!!!

Gość wasze dolujace komentarze
raczej nie pomoga - juz po fakcie . nie dołujcie dodatkowo dziewczyny bo i tak jest przerazona .

Gość rtg...
ja wiem ja to wszystko czytalam na internecie nie prosilam o osad wiem ze zle zrobilam nie przyszlo mi zupelnie do glowy ze moze zaszkodzic nie wiem czemu jak pisalam zamroczylo mnie zupelnie a na internecie to rozne rzeczy pisza ze moga wystapic powiklania najczesciej w 2 miesiacu sa najbardziej szkodliwe, ja poprostu mialam robione rtg moze 1 w zyciu teraz 2 i zupelnie nie skojarzylam faktow, pani tez sie nic nie pytala kompletnie, mam nadzieje ze sie nie stalo nic zlego:( ze tak jak czytalam raczej nic sie nie dzieje chyba ze w poczatkowej ciozy to dochodzi do poronienia bo zarodek sie przestaje rozwijac wizyte i usg mam za tydzien to bedzie prawie 14 tc, i nie chodzi o glupia prace po porostu u mnie w miescie jest strasznie trudno o prace w moim zawodzie nawet po studiach mgr, staralam sie o nia 2 lata, bylam na probnej 3 miesiace i z tej eufori ze mnie chca zostawic zglupialam chyba:( to nie chodzi oto zeby mnie osadzac ze jestem glupia i wogole czasami sie popelnia glupie bledy mam nadzieje ze sie dobrze wszystko skonczy i dzidzius bedzie zdrowymodle sie oto

Gość kasiaaaa26
Tak jak ja na pewno miała jeszcze żadna z was... :( zaczęło się od zmiany pracy. Tam gdzie pracowałam do ubiegłego tygodnia miałam umowę jeszcze na miesiąc, pojawiła się propozycja pracy w zawodzie ale na zastępstwo tylko na 2 -4 miesiące. Mając dość obecnej pracy postanowiłam zaryzykować. Złożyłam wypowiedzenie i podpisałam umowę na zastępstwo. Po czym dostałam skierowanie na szybkie badania do lekarza medycyny pracy. RTG płuc i krew. Zrobiłam badania i poszłam z wynikami do lekarza. W krwi wyszło tylko podniesione WBC, lekarz zbagatelizował popatrzył na mnie rzuciła mu się chyba w oczy moja opryszczka wargowa i w sumie nic nie powiedział tylko wypisał zdolna do pracy. Z moim chłopakiem mieszkamy od dłuższego czasu i kochamy się kiedy popadnie bez zabezpieczenia. Jakoś nie staramy się specjalnie o dziecko, ale jak będzie to super. Ale teraz przechodzę załamanie ponieważ zrobiłam RTG nie myslac nawet ze mogę być w ciąży... Te babska niby się pytały ale przecież czasami kobiety nie wiedzą!! powinny każdej dwach fartuch ochronny!!. Umieram z przerażenia. Test wyszedł negatywnie ale może być jeszcze za wcześnie miesiaczke powinnam dostać w przyszły wtorek ale od 4 dni budze się co noc z bolem piersi jak nigdy! kiedyś mnie bolały przed meisiaczka ale dalo się zyc i to bolały w dzień w nocy nigdy się nie budziłam przez bol piersi!!! Duzo teraz mysle w ogole to latam siku po 12 razy dziennie dziś rano byalm już z 5 a kiedyś przez caly dzień z 3 razy może. Nie wiem nie liczyłam. Jak nie dostane okresu to ide do lekarza ale do tego czasu chyba umre...martwię się bo szkodliwość RTG mnie przeraża do tego moja opryszczka wargowa ( mam ja często) A wysoki poziom WBC no i jeszcze te ciagle latanie do ubikacji bol piersi to objawy ciązy. I co teraz :( jeszcze do tego zwolniłam się z pracy !!! Jest po prostu pięknie :(

Gość gość
Badanie RTG nie jest zalecane podczas ciąży i niezwłocznie trzeba poinformować o tym osobę, która ma zamiar takie badanie wykonać. Mam nadzieję, że nie przyniesie to żadnych konsekwencji dla twojego malucha, ale gdybyś chciała przeczytać o tym jak to dokładnie powinno wyglądać to zajrzyj na http://www.kalmedica.com.pl/