Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam yptam

slub z wlochem / zameldowanie we wloszech

Polecane posty

Gość pytam yptam

mam pytanie... moj narzeczony jest wlochem.mieszkamy we wloszech okolice Wenecji choc ja oficjalnie nie mam zameldowania (we wloszech to raczej nie taka latwa sprawa sie zameldowac-jesli ktos cos wie w tej kwestii to tez prosze o wskazowki kiedy i jak mozna to zrobic.) Wracajac do samego slubu jestesmy w kropce.Nie mozemy wzisc slubu cywilnego tam bo ja nie mam zameldowania.Chcielibysmy wzisc slub konkordatowy.Czy ktos moze byl/jest w podobnej sytuacji ze bierze slub z obcokrajowcem w PL?jak wyglada wtedy cala dokumentacja?od czego zaczac?jakie domumenty sa potrzebne?czy sa duze utrudnienia w takich przypadkach?prosze o odpowiedzi...

Gość pytam yptam
podnosze

Gość impresja_12
zameldowanie we Włoszech uzyskuje się bez problemu. Jakie dokunenty są Ci potrzebne do zawarcia ślubu w Polsce napiszę Ci jak będę w pracy w poniedziałek..wtorek..ale podtrzymuj temat bo Cię nie znajdę. Rozumiem, ze piszesz z Włoch...czy tak?

Gość pytam yptam
impresjo dziekuje-czy mozesz mi prosze podac namiar na maila lub gg?pozdrawiam

Gość pytam yptam
impresjo podnosze topic,prosze napisz mi co wiesz

Gość upppppppppppppppppppppppppppp

Gość impresja_12
Cześć..Obiecałam wiec jestem, tak późno bo nie za bardzo mam czas, wyjeżdżam własnie do Rzymu na urlop. Ale na razie w skrócie.. jeżeli chcesz wziąźć ślub konkordatowy w Polsce musisz: 1. wybrac swój akt urodzenia 2. posiadać nowy dowód osobisty a Twój partner: 1. odpis zupełny aktu urodzenia ( tłumaczenie) 2. poswiadczenie zameldowania we Włoszech (tłumaczenie) 3. dokument tożsamości 4. zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeństwa - wybiera w swoim USC ( tłumaczenie) ( tu musi znać wszystkie Twoje dane..imiona i nazwisko, data i miejsce urodzenia, imiona rodziców i nazwisko rodowe matki itd. najlepiej zabrać swoje dokumenty..dow.os, i paszport i iść z nim po to zaświadczenie) przyjeżdżacie do Polski i składasz zapewnienie w swoim USC ..przyszły mąż z paszportem i dow.os. i kserokopią Jezeli jest dwujęzyczny tzn. dobrze zna polski to ok ale jeżeli nie to obecny musi być tłumacz przysięgły z pieczecią . To tak pokrótce...ok podam swój nr gg 9183501 jestem jeszcze w domu do soboty wieczorem i później koło 10.07.

Gość Ninineczka
Hej, trafiłam na ten wątek przypadkowo. W październiku br. biorę ślub konkordatowy z Włochem wiec powiedzmy, że jestem " na bierząco" Po pierwsze nie trzeba mieć zameldowania we Włoszech żeby wziąć tam ślub, czy to konkordatowy czy cywilny!!!!!Kompletna bzdura! Ja mam zameldowanie w Polsce, mieszkam w Holandii, a ślub jest we Włoszech. Jestesmy w UE, więc można się pobrać gdzię się tylko chce ( oczywiście jeśli chodzi o państwa członkowskie.) Jesli chodzi o ślub w Italii to opiszę po krótce moje kroki : 1 ) Wizyta w comune ( tam powiedzą Ci jakie dokumenty są niezbędne, mnie poinformowali,że chcą tylko zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego przetłumaczonena język włoski, tłumaczenie musi być uwierzytelnione przez Ambasadę RP w Rzymie.) 2) Telefon do Ambasady, a dokładnie do Wydziału Konsularnego, pan konsul udziela mi następujących informacji. http://www.rzym.polemb.net/index.php?document=95 3)Jadę do Polski, proszę w USC w moim miesjcu zameldowania o Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą (koszt 38 ZŁ) 3) zabieram ten dokument do Włoch w celu jego przetłumacznia w Konsulacie. Z racji tego, że pobieramy się w Bari, trochę nie na rękę jest mi podróż do Rzymu tylko po to, żeby przetłumaczyć kartke papieru :), tak więc wysyłam do Ambasady list, w którym zamieszczam - oficjalną prośbę o uwierzytelnienie i przetłumaczenie zaświadczenia - wypełniam vaglia postale ordinario ( przekaz pocztowy) na kwotę 40 euro i wnoszę o odesłanie przetłumaczonego dokumentu na wskazany przeze mnie adres - zaświadczenie... Wysyłam wszystko poleconym za odbiorem tak by mieć pewność ze dokumenty mi nie zaginą w akcji... 4) Konsulat daje sobie na tłumaczenie jakieś 2 tygodnie, i przesyła mi piękną nulla osta. 5) Wracam do comune, pokazuję babie moje nulla osta, wszystko ok, można przystąpić do pubblicazioni. Zaznaczam, że od czasu otrzymania w USC zaświadczenia mam tylko 3 miesiące na jego przetłumaczenie i na pubblicazioni.

Gość werka033
A jeśli chcę konkordatowy?

Gość mimma
mam ogromne zapytanie do wszystkich dziewczyn/ chłopaków ktorzy w ostatnich miesiacach latach brali slub najlepiej konkordatowy w polsce z obywatelem / ka włoska w polsce. zamierzamy sie pobrac w tym roku. bardzo was prosze o pomoc i rady.jakie dokumenty sa nam potrzebne ,gdzie je mamy zalatwic,czy potrzebny jest tlumacz przysiegly ,jak wyglada sam sakrament slyszalam ze niezbedny jes na nim tlumacz.prosze o pomoc.z gory dziekuje