Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thaksgiven

Dzień dziękczynienia w Polsce CO TO ZA nowa GŁUPOTA?

Polecane posty

Gość thaksgiven

Gość skąd się wziął ten dzień w PL

Gość też nie bardzo wiem skąd
taki pomysł. Bo tak naprawdę komu i za co mamy dziękować? Nas indianie nie uczyli jak upolować indyka i przeżyć dzięki niemu w dzikim obcym kraju...

Czy nie mamy własnych dobrych tradycyjnych świąt, że trzeba takie importy z obcego gruntu robić?? :-O

Gość ja złamałam
No to trzeba to olać totalnie. Nowego świeta państwowego raczej nie będzie, więc nie ma co się tą głupotą podniecać

Też chcę wiedzieć o co chodzi?

Dzień Dziękczynienia ma wesprzeć powstanie Świątyni i Centrum Opatrzności Bożej. . Budowniczy kompleksu liczą, że mury i kopuła głównej świątyni będą gotowe w ciągu trzech lat. Dziękczynienia będzie wypadał w pierwszą niedzielę czerwca (w tym roku jest to 1 czerwca).

Gość no to wszystko jasne
Znowu jakaś banda cwaniaczków chce powyciągać ludziom z kieszenie pieniądze. Tak jakby Polacy mieli ich za dużo. Nie dajmy się zrobić w konia

Gość szczera luiza
Polish Thanksgiving hahahahahhahah niedlugo przestaniemy mowic po Polsku:D

Gość o choleraaa
a co ma wspólnego Dzień Dziękczynienia z budową jakiejś kopuły Opatrzności :O pożal się Boże państwo kościelne :O

Własnie w tej chwili mówia na TV1 o tym dniu. W tym roku jest to 7 czerwca czyli jutro :-O

Gość mamy za dużo pieniędzy

Gość samaEwusia-lat44
a to czarne skurwiele,znowu zbieraja na głupotę jakąś!!!!!!!!!!!

Gość upaaaaaaaaaaaaaaa

Gość rsnr
20:22 [zgłoś do usunięcia] samaEwusia-lat44 a to czarne sk**wiele,znowu zbieraja na głupotę jakąś!!!!!!!!!!! Chyba jest demokracja i każdy może zbierać na co mu się podoba debilko pierdolona suku jedna ty dziwko

Gość kościół to żebracy i krwiopijc
rsnr, to: "debilko pie**olona suku jedna ty dziwko" to typowa kultura katolicka, tak? :-O

Gość co to za nowe dziwo

Gość samaEwusia-lat44
tak oczywiscie,to wyższa kultura społecznosci katolickiej. rsnr?I CO,MYSLISZ ZE W TEN SPOSÓB MOZESZ OBRAŻAĆ?TAKICH JAK TY,POWINNO SIE ZGŁASZAC DO USUNIĘCIA NIE TYLKO Z FORUM,ALE Z ŻYCIA W OGÓLE.NIC DOBREGO NIE WNOSICIE PRZECIEŻ.JA OD LAT PRACUJE W HOSPICJUM,NAPRAWIAM TO,CO CZARNUCHY ZEPSUŁY,ONI NIE POTRAFIA TULIĆ,KOCHAĆ I CAŁOWAĆ,IM ŚMIERDZI CZŁOWIEK,TYLKO PIENIĄDZ IM NIE ŚMIERDZI.OT TYLE.

Gość jesli już to thanksgiving

Gość z tzw. katolikami
nie ma co rozmawiać - oni sa głusi na wszelkie argumanty. Sa jak ten kon z klapkami na oczach - widza tylko wąski fragment świata, jaki im przydzielono i nic więcej. Ale ich czas powoli, ale nieubłaganie przemija wraz z wymieraniem moherów :P

Gość fenksgiwink
Taa, koniec katolików, koniec chrześcijan ... sama odeszłam od Kościoła, ale ostatnio naszła mnie taka refleksja, że Europę zaczyna zalewać fala ludzi dość dobrze zorganizowanych i zasklepionych w swoich pogladach i zachowaniach i to co ich trzyma "w kupie" i stymuluje do przetrania jako społeczność to ich religia. Religia i kultura całkowicie odmienna od europejskiej, chrześcijańskiej. Zastanawiam się czy nam Europejczykom uda sie przetrwać ten napór obcej nam kultury bez czegoś co by nas tak samo mocno scalało. Przez setki lat tym spoiwem było chrześcijaństwo, a co teraz pomoże nam nie roztopić się w nieuropejkiej kulturze opanowującej naszą Europę? Już sama nie wiem co gorsze :-O

Gość co było a nie jest
nie pisze się w rejestr. Co było dobre w dawnych czasach niekoniecznie musi się sprawdzić dziś. Czy np. w Polsce pod zaborami były takie rzeczy, jak telewizja, radio czy internet ? Ludzie komunikowali się z soba tylko osobiście, lub przez telegraf czy (w II poł. 19 w) przez telefon. Wiadomości były przekazywane przez gazety, kontrolowane przez rzadzących. Albo przez księży z ambon, którzy łatwo manipulowali ciemnym ludem, szczególnie na wsi. Ja nie wyobrażam sobie powrotu do tamtych czasów. Dzisiejszy człowiek wie bardzo dużo o świecie, jak ma jakiś problem to szuka rozwiazania w necie albo dzwoni do przyjaciół. Nie tylko mieszkaniec miasta, ale i wsi. I kościół traci grunt pod nogami, bo nie jest już jedynym autorytetem. Ludzie widzą np. co dobrego zrobił dla nich np. Jurek Owsiak , porównuja to z "działalnością" Rydzyka i wyrabiają sobie poglądy na temat tzw. katolicyzmu. Owszem ludzie powinni się jakoś organizować, ale nie pod przewodnictwem wspłczesnego kościoła, bo to jest jakieś nieporozumienie