Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szilaabila

Normy cukru w ciąży - pomiary glukometrem, prosze o pomoc!

Polecane posty

Gość Szilaabila

mierzę sobie od dwóch dni i myślałam, ze jest dobrze, tymczasem koleżanka powiedziała mi, ze mam za wysokie cukry wczoraj na przykład po testowym posiłku, 6 ziemniaków, 3 kotletach mielonych, 6 łyżkach duszonej marchewki i kawałku ciasta z truskawkami, miałam po godzinie 121. podobno to za dużo, bo powinno być do 120. a ja myślałam, ze do 140, dziś na czczo miałam 90, a wieczorem zjadłam loda śmetankowego i pół kilo truskawek chciałam zobaczyć jak mi skacze po ekstremalnych posiłkach, takich bombach i wydawało mi się, ze nie jest źle. po śniadaniu już normalnym, dwie kanapki chleba pełnoziarnistego, masełko, sałatka, rzodkiewki i schab pieczony z chrzanem miałam 102 po godzinie

Gość Szilaabila
upupupupup

Gość qwas
Spokojnie U osób młodych należy dążyć, aby stężenia glukozy we krwi – zarówno na czczo jak i po posiłkach – były zbliżone do wartości stwierdzanych u osób zdrowych. Oznacza to, że * glukoza na czczo i przed posiłkiem powinna być w zakresie 80–120 mg% * w 1 godzinę po posiłku – mniej niż 160 mg% w 2 godziny po posiłku – mniej niż 140 mg% * U osób starszych, z obawy przed hipoglikemią, wymagania co do wielkości glikemii są mniej rygorystyczne. Dopuszczalny poziom cukru we krwi dla osób 70-letnich jest nieco wyższy niż u ludzi młodych. Na czczo powinien on wynosić nie więcej niż 140 mg/100 ml, po jedzeniu zaś nie może przekraczać 180 mg/100 ml. Całość masz tutaj: http://tnij.org/diq3

Gość Szilaabila
dzięki bardzo, ale fakt, ze teraz pierwszy raz sie spotykam z normą do 160, większość stron podaje 140

mialam cukrzyce ciezarnych, wg wytycznych z mojej poradni diabetologicznej cukier mierzony na czczo powinien wynosic 60-90mg natomiast godzine po posiłku 90-130mg. ja swoja cukrzyce normowałam dieta, i nie było miejsca na slodycze, duszona marchewke, mielone i inne cuda ktore jadłas, nie testuj tak bo to się może źle odbić na dziecku;( u mojego synka wszystko skonczylo sie dobrze, chociaz waga urodzeniowa była 4050g i podejrzewano cukrzyce, mierzono mu cukier po porodzie ale jak juz pisalam maly jest zdrowy;) ja natomiast mam za 4 tygodnie badanie na krzywa cukrowa i okaze sie co ze mna...

Gość szilaabila
ale mi po obciążeniu 75 g wyszła dobra krzywa, tylko na 50 przekroczyłam, tyle, ze mam dziecko duże i sobie wkręciłam, że moze na teście wyszło mi dobrze, a ja i tak mam cukry wysokie, więc sobie kupiłma glukometr i chciałam sprawdzić jak mam po takich normalnych posiłkach, więc wydaje mi się, ze chyba mam dobrze, skoro jem takie bomby węglowodanowe i maxa miałam 121. na codzień jem normalnie:)

Gość do szary kocur
normy cukru dla ciężarnych z cukrzycą ciążową są odrobine wieksze, w większosci przypadków, miast, ośrodków diabetologicznych itd. dopuszcza sie do 140 po posiłku, 105, 110, na czczo, wiec te 120 to baaaaardzo przesadzone

Gość manna30
ja od 17 tc jestem na diecie cukrzycowej (cukier tak wcześnie wykryto mi przez przypadek) i z tego co mi wiadomo, to cukier w ciąży ma inne parametry niż normalnie. na czczo powinien się wahać od 70 (co jest bardzo niski, z tego wniosek, że przed snem można sobie na coś konkretniejszego pozwolić) do 100. zaś mierzony powinien być godzine po jedzeniu i akurat w moim regionie nie powinien przekraczać 140, zaś wiem (od diabetolog), że w innych regionach dopuszczają normę do 130. jeśli notorycznie cukier jest wyższy reguluje się go insuliną. jeśli od czasu do czasu podskakuje ponad norme to reguluje się jego poziom odpowiednią dietą. ja na takiej diecie jestem już ho ho ho (35tc) i daje sobie rade. myślę, że po takich posiłkach nie masz problemu z cukrem, bo mi dwie kromki jasnego chleba potrafiły podnieść cukier z 80 do 160. jeśli Ci cukier podskoczy ponad 140 to proponuje od razu zrobić sobie spacerek taki nawet 15 mnutowy - bardzo dobrze zbija cukier.

Witam. Właśnie wczoraj dowiedziałam się że mam cukrzycę ciążową. Cukier miałam bardzo wysoki po drugiej godzinie po wypiciu 75 mg glukozy. Po godzinie miałam w normie. Nie rozumiem zatem dlaczego mam sobie mierzyć sama w domu cukier po godzinie po posiłku. Wtedy mam w normie. A wy jak dziewczyny macie mierzyć sobie cukier?

witam ja tez sie zaczynam obawiac bo jestem w 10 tygodniu ciąży i przy pierwszych wynikach cukier wyszedł mi 108 i lekarz kazał mi powtórzyć badanie a ja sie az boję zawsze miałam niski cukier wręcz za niski nawet mdlałam jak mi cukier spadał drastycznie i ciężko mi uwierzyć ze mogę mieć cukrzycę sama nie wiem co mam robić wyniki będę robić w poniedziałek ale już staram sie nie jeść słodyczy bo sie boję o moje maleństwo