Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tymbarkowa

Antykoncepcja dla mam karmiących piersią.

Polecane posty

dziewczyny czy istnieją jakies srodki antykoncepcyjne ktorych mozna stosowac w okresie karmienia piersia? najbardzoej zalezalo by mi na plastrach, podzielicie sie opiniami jezeli stosowalyscie;-) z gory dziekuje

Najczęściej to tabsy lekarze przepisują, prezerwatywa, wstrzemięźliwość jest najskuteczniejsza;)

Zastrzyki,tabsy, spirala,guma,brak seksu. Nie wiem czy plastry są dla kobiet karmiących.

A spirala to chyba dopiero po pierwszym okresie? Tak coś tu na kafe czytałam kiedyś Z zastrzykiem też lepiej pierwszy raz nie ryzykować bo jak będą skutki uboczne to się tego nie pozbędzie kobieta tak jak np można zrezygnować z tabsów

Gość nigdy.w.życiu
a moze NuvaRing ?

(...)Nuva Ring to elastyczny pierścień mający ok. 5 cm średnicy. Umieszcza się go w pochwie pierwszego dnia cyklu (czyli pierwszego dnia miesiączki) na trzy tygodnie. Przez ten czas z pierścienia uwalnia się taka dawka hormonów, by skutecznie zabezpieczyć przed niechcianą ciążą. Po upływie trzech tygodni należy usunąć pierścień na 1 tydzień (przerwa podobna do tej podczas stosowania pigułek antykoncepcyjnych), w trakcie którego następuje krwawienie. Podczas przerwy w stosowaniu NuvaRing skuteczność antykoncepcyjna jest zachowana, jeżeli zastosowanie nowego pierścienia nastąpi w 8 dniu po wyjęciu poprzedniego... Też chyba miesiączka potrzebna:( Metoda może i dobra no ale trzeba czekać na okres

Gość nigdy.w.życiu
sorki jednak nie można "Preparaty antykoncepcyjne, które mogą stosować kobiety karmiące np. Cerazette zawierają tylko jeden hormon w niskiej dawce. Jeżeli chce Pani stosować NuvaRing to raczej trzeba pomyśleć o przerwaniu naturalnego karmienia."

No i... (...) Nie mogą być stosowane, jeżeli istnieje podejrzenie ciąży ani w okresie karmienia piersią :(

Znalazłam takie coś (...) Jakie więc metody antykoncepcji może zaproponować lekarz ginekolog karmiącej kobiecie? :: wstrzemięźliwość - ale przecież właśnie nie o to nam chodzi, :: metody barierowe: - mechaniczne: prezerwatywa - chemiczne: globulki, żele, pianki :: antykoncepcja hormonalna - MTG i iniekcje, :: IUD (czyli wkładki domaciczne). To teraz niech się wypowiedzą już te co coś stosowały:)

to nie za ciekawie;-) zawsze stosowalismy stosunek przerwany jednak teraz kiedy jestem po porodzie boję się;(

ja biorę cerazette i jestem bardzo zadowolona- zero skutków ubocznych, tyle że trzeba pamiętać. Zastrzyku bałam się brać bo nie wiedziałam jak na niego zareaguje