Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tusiulkaaa

Prawo jazdy. mam maly problem!

Polecane posty

Gość tusiulkaaa

Od niedawna chodzę na naukę jazdy, ale wcześniej ćwiczyłam z chłopakiem takie podstawowoe manewry,np. uruchamianie samochodu. On pokazywal mi ze najpierw zapalam samochod, naciskam sprzeglo i wrzucam gaz, z kolei na pierwszej jezdzie instruktor pokazal mi, ze najpierw naciskam sprzeglo, wrzuacm jedynke, i delikatnie spuszcam noge z gazu, az samochod zacznie jechac, i dopiero wtedy gaz.Już sama zglupialam, bo mysle ze ten pierwszy sposob, co uczyl mnie moj chlopak jest prawidlowy, i tak tez sie nauczyalm ale ten instruktor jak sie go pytalam, mowil ze tak mam robic jak on pokzal, i ciezko mi sie teraz oduczyc. To ktorym zposobem jest lepiej uruchamiac samochod i do egzaminu sie przygotowac???

Gość kierowczyni
o jejku....:/

Gość tusiulkaaa
Wiem, ze dla wiekszosci z was moze sie wydac smieszny moj post, ale ja sie ucze dopiero jezdzic i te rzeczy sa dopiero dla mnie nowe...

Instruktora jest lepszy :) Z tego, co wiem, to chyba diesle i nie diesle ;P można nieco inaczej \"rozgrzewac\". Ale nie cwaniakuj - instruktor nie leszczu, a profesjonalista ;)

Ja robię podobnie jak ten Twoj instruktor tylko puszczajac sprzeglo jakos tak ogolnie jednoczesnie dodaje gazu. Ale myślę, że dobrze Ci radzi robić.

Gość sierż.DREDD
uruchamiasz pojazd przekręcając kluczyk w stacyjce natomiast ruszać usz się tak jak ci mówi instruktor a jak zdasz to wtedy z prawkiem w ręku możesz robic tak jak cięuczył chłopak. po co na egz. dawać powód tym nierobom żeby cię uje*** ale zrobisz jak zechcesz

Gość tusiulkaaa
No narazie jeżdżę na puncie, a mój chłopak pokazywal mi to na passacie, hmm jak mu powiedzialam o tym, to on mnie wysmial, a instruktor powiedzial ze mozna i tak i tak uruchamiac samochod, ale jak np w miescie wieksze prawdopodobienstwo jest ze zgasnie tym sposobem ktory mnie chlopak uczyl...

Gość tusiulkaaa
Naciskam sprzęgło do samej podłogi, wrzucam jedynkę, przekręcam kluczyk, delikatnie spuszczam noge ze sprzegla i jak widze ze samochod zaczyna jechac naciskam gaz i delikatnie wolno spuszczam sprzeglo-ten sposob czyli instruktora jest poprawny i tak mam jezdzic?? Ec, chcialam wyprobowac z chlopakiem przed pierwsza jazda, a tak on mi namieszal w glowie i nie moge sie tym sposbem chlopaka oduczyc;/

Gość sierż.DREDD
tusiulka nie myl pojęć chodzi ci o ruszanie!

Gość tusiulkaaa
A sprzeglo to trzeba tak wolno spuszczac tak a nie tak gwaltownie?? sorry za takie glupie posty, ale jak pisalalm wczesniej sie dopiero ucze i dla mnie to nowosc:)

Gość sierż.DREDD
dokładnie tak jak ci mówi instruktor a rodzaj auta nie ma tu żadnego znaczenia no chyba że automat :)

wcina mi posty ;/ masz racje sierzancie :D Sluchaj sie instruktora, bo egzaminatorzy bywaja mendami ;). Powodzenia!

Gość tusiulkaaa
Tak tak, sierzancie chodzi mi o ruszanie:) Ech, chyba sie do tego prawka nie nadaje... A wam na poczatku jak szlo? mialam tylko 4 godziny i nie idzie mi najlpepiej ogolnie ta jazda, naucze sie tego ?? wiem ze tu chodzi o wprawe, ale ciezko mi z tym narazie idzie. moze jakies pocieszenie;/??

Gość tusiulkaaa
Już instruktor zaczyna do mnie tracic cierpliwosc, a wydawal sie na poczatku sympatyczny...no ale jak zobaczyl ze ma z takim tepakiem do czynienia, to tez sie ma prawo wkurzyc...

Gość sierż.DREDD
tak sprzęgło puszczasz powoli ale płynnie w momencie kiedy poczujesz że autko zaczyna się ,, kulać,, dodajesz trochę gazu puszczając całkowicie sprzegło- próbuj w domu na sucho jak masz możliwość

Gość eh szkoda gadać
A co ja mam powiedziec moj stary jest egzaminatorem !!! a ja juz 3 raz podchodze do prawka!!:-( JAKAS PARANOJAA!!!

Gość kasiuńka90
Hej,ja od niedawna tez chodze na prawo jazdy,mój instruktor nauczył mnie abym wciskała sprzegło,odpaliła auto, wrzuciła 1 ,a gaz ustawic sobie na ok 2000 obrotów i nie dodawac wiecej, jedynie powoli puszczac sprzegło i łdnie mi rusza:)

Gość kierowczyni
nie chodziło mi o to że czegoś nie wiesz...normalne, tylko tak napisałaś poprostu głupoty jakieś. Spuszczasz delikatnie nogę z GAZU?

Wyluzuj, koleś ma tam pod nogami pedał, jest ubezpieczony i niech on sie martwi o swoje auto ;P. Narazie to jeszcze może kwestia braku doświadczenia, ale jak będziesz miała wyjezdzoną większość godzin i nadal bedziesz sie czuła zielona kompletnie, to moze warto pomyslec nad wykupieniem kilku godzin u innego instruktora. Czasami sie po prostu gorzej trafi ;). Nie łam się! Tyle ludu jeździ, to my też możemy ;). Ja już mam prawko, ale od niedawna się bardziej rozjeździłam :D. Tyle, że nadal czasami się wkręcam w dziwne sytuacje i nie całkiem swobodnie się czuję. Ale im więcej się jeździ, tym jest lepiej.

Gość eh szkoda gadać
Gdynia sie kłania

kierowczyni, No przecież dziewczyna się zakręciła w zeznaniach... Widać, że to taki chochlik był...

Gość sierż.DREDD
bo się się za bardzo tym stresujesz -pewnie jak masz iść na jazde to wolisz zostać w domu. a to nie tak. a instruktorem się nie przejmuj to jest ich chleb powszedni nie jesteś pierwsza i nie ostatnia na tym fotelu

Ja to jak mój zaczął rogi pokazywać, to sobie powtarzałam, że nie muszę mieć wobec niego żadnego większego respektu, bo mu za to płacę i nie jest nauczycielem ze szkoły czy kimś tgo typu i powinien trzymać jezor za zebami, a nie sie denerwować, kiedy sam sie zakreca i np. czegos mi nie powie, a przeciez ja idac do niego w zyciu za kierownica nie siedzialam. W ramach zemsty za jego nerwy, zdarzyło mi sie przycisnac mocno gazik i przylordzic jego nowego Punciaka ;P. Ale milczal wtedy :D. Chcial gazu, to dostał ;).

Gość tusiulkaaa
A mieliście też takie problemy, że nie wiedzieliście czy jedziecie dobrą stroną:)?? Mi caly czas sie wydaje, że jade za blisko aut z naprzeciwka i boje sie ze za chwile jakis we mnie wjedzie, albo ze przekraczam te ciagla linie a tego nie mozna. i caly czas jade jakby poboczem , trawa, wy tez tak mieliscie??;/

hewhe sprzegło-jedynka-spuszczam sprzeglo i jednoczesnie "szmerek gazu" jak mowi moj instruktor :D

Z trzymaniem się pobocza to standard u początkujących, nie bój się Kobito! :)

Gość hfcjcjcfyhkhg
spokojnie każdy to przechodził:) Ja na pierwszej lekcji to prawie lasem jechałam:D tak się bałam że we mnie coś wjedzie:D a teraz tak: uruchamiam samochód, pasy, światła, sprzęgło i wrzucam jedynkę. Popuszczam lekko sprzęgło ( u mnie samochód reaguje jak puszczę sprzęgło na 70%) i wciskam delikatnie gaz. Samochód rusza i heja na dwójkę:)

Ma ruszać bez dodawania gazu? Tak można robić jak masz 250 koni pod maską. Może przy ruszaniu pod górkę również bez gazu?? :o no co za dyrdymały :o