Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KlaraaGorzów

przezierność karku - zwiększa się z wiekiem płodu????

Polecane posty

Gość KlaraaGorzów

wczoraj byłam u lekarza w 11t5d ciąży i przy CRL = 53 minimetry przezierność karkowa wynosiła 2,0 mm. Ginekolog powiedział że jest ok, ale czy to oznacza że jeśli teraz jest na granicy to za dwa tygodnie na przykład może przekroczyć normę? Dodam że mam 35 lat i jestem w grupie ryzyka:(

Gość ja sciagnelam
podobno tak, ale to o niczym nie świadczy, te badania są często błędne. Nie przejmuj się tak tym wynikiem. Mój "wspaniały" gin określił jako 1,8 mm. Potem chyba ok. 22 tyg. byłam na usg 4D i inny lekarz stwierdził mniej więcej (tak na 60%, bo to już nie był czas na takie badanie, ale tak profilaktycznie sprawdził), że błąd wynosił 100 %. Mianowicie było to ok. 0,9 mm. Nieźle, co? 100% Poza tym powiedział mi, że samo zmierzenie przezierności to jest żadne badanie. Należy dodatkowo zmierzyć kość nosową i coś tam jeszcze z kciukiem było, ale nie pamiętam. Wlaśnie poczytałam na necie, że badanie przepływów oraz ocena narządów wewnętrznych też mówi o ewentualnych wadach genetycznych. Moja rada: idź do dobrego lekarza na usg 4D a wszystko się wyjaśni. Jak jesteś z Wrocławia lub okolic to mogę polecić tego, u którego ja byłam I głowa do góry. Ja rodziłam mając 32 lata i wszystko było ok. Pozdrawiam

byłam dzis u lekarza i zadalam to samo pytanie...czy moja przeziernosc nt = 1mm sie nie zwiekszy skoro plod ma dopiero 47 mm a ona powiedziala że nie, ze co najwyzej o ok 5 mm wiec mysle że bedziesz nadal miescila sie w normach:) moja przyjaciolka miala w 12tyg nt= 2,6 i ma slicznego zdrowego malucha wiec mysle że nie ma sie co doszukiwac:) zrob sobie dla spokoju test PAPPA, jak jestes w grupie ryzyka to jest on wskazany niezaleznie od wielkosci NT

Gość ja sciagnelam
tak, NT rośnie z wiekiem płodu, najlepiej jak Ci coś wkleję: Efekt przezierności karkowej spowodowany jest przejściowym nagromadzeniem się płynu pod skórą szyi płodu, najlepiej obserwowanym w badaniu ultrasonograficznym między 10 a 14 tygodniem ciąży, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm. Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu. Pamiętać jednak należy, że nie ma żadnych ściśle określonych norm dla przezierności karkowej NT, gdyż jest ona uzależniona od wielkości płodu. Dopiero uwzględniając oba parametry tj. wielkość płodu CRL i pomiar przezierności karkowej NT oraz wiek matki można wyliczyć ryzyko wystąpienia wady genetycznej u płodu.

2mm to nie jest powod do strachu. Moj maluch mial 9.5mm i niestety zle sie to skonczylo. Po wszystkich badaniach powiedziano mi, ze moj wiek nie mial na to wplywu, wiec duzo spokoju zycze - to jest rowniez bardzo wazne!!!