Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panna młoda bez świadkowej

Spowiedź.Uprawiałam seks czy dopusciłam się grzechu

Polecane posty

nieczystości? Jak lepiej powiedzieć księdzu? Dziś mam spowiedź przedślubną,umieram ze strachu

wiem o tym ale strasznie się wstydzę,wolałabym powiedzieć tak na okrętkę niż bezpośrednio

Gość aann//
Oj tam nie ma sie czego wstydzic. Chyba lepiej jak powiesz to normalnie niz jak powiesz na okretke i ksiądz niezrozumie o co ci chodzi i zacznie sie dopytywac

no może i masz rację,ciekawa jestem czy będzie się dopytywał kiedy ostatnio,czy tylko z jednym partnerem itd itp.

hehe a jak powiedzieć że uprawialiśmy seks oralny albo że masturbowałam

marny podszyw :O powiedz mu normalnie, a jak będzie się dopytywal to jakoś go ukróc słowami typu "nie ma obowiązku spowiadania sie z czestotliwosci swoich grzechów" czy cos w tym stylu

dziubasku to nie jest podszyw,niestety takie rzeczy też robiliśmy,wiem że trzeba się z tego wyspowiadać ale chyba się nie odważę,a tym samym spowiedź będzie nie ważna i koło się zamyka

no tak rzeczywiście,masz rację nie pomyślałam o tym,ulżyło mi,dziękuję Ci za pomoc,mam nadzieję że jakoś przetrwam tę spowiedź

jak powiesz "uprawiałam seks" to ksiądz Cie jeszcze opieprzy równo. chyba najnormalniej jest powiedzieć "współżyłam z narzeczonym" wtedy nie będzie tak obcesowo a dodając słowo 'narzeczony' podkreśli się, że to nie był taki bardzo 'grzeszny' seks z bylekim, tylko z kimś waznym ;)

Gość masakrajakaś
no i to jest właśnie ten polski katolicyzm :P bez urazy ale nie dziwi was wyznawanie czegoś co jest naturalnym elementem związku jako rzecz której należy się wstydzić i żałować???

powiem wprost ze wspolzylam przed slubem. i nie ze z narzeczonym ale ze wogole. bo przeciez nie z nim jednym.. a skoro kosciol traktuje to jako grzech a spowiedz ma byc szczera to trzeba sie dostosowac

Gość spoko orinoko
'nie zachowalam czystosci przedmalzenskiej'-moze byc?:-)Termin 'wspolzycie' brzmi chyba jeszcze bardziej obcesowo (w kontakcie z osoba duchowna) niz 'sex'..;-)

co za roznica w zasadzie:-) ksiadz to tez czlowiek. zna takie slowa jak wspolzycie czy seks:-)

Gość oddy
Z własnego doświadczenia wiem, że księża łagodniej reagują na 'nie dochowałam czystości' niż na 'współżyłam'. Poza tym w przypadku grzechów ciężkich właśnie powinno się podać częstość i okoliczności popełniania grzechów.

a to grzech ciezki:) ?chyba znam ciezsze. pozatym wydaje mi sie z ejak by ksiadz chcial poznac szczegoly to cos z nim nie tak. odeslalabym go do pogladania hustlera i poszla do innego kosciola.

jestem juz po spowiedzi, powiedziałam że dopuściłam się grzechu nieczystości,ksiądz prosił aby sie powstrzymać do ślubu,zadał pokutę i po spowiedzi także nie było się czego bać

Gość kolalicja
no i widzisz trzeba bylo sie tak bac ;)

Gość czarna koala
hehe bo wszyscy tu pisza że się nie ma czego bać, bo świat i Kosciół naprawde znają cieższe grzechy niż bzykanko przedslubne. to nie, robicie z tego seksu jakies wynaturzenie, jakies nie wiadomo co... jakby nie odpuszczano grzechu współżycia z ukochaną osobą to nie odpuściliby kradzieży i morderstwa nigdy w życiu. a odpuszczają. wiec przestańcie robić cyrki i na spowiedzi normalnie mówcie co i jak. by the way: ksiądz NIE MA PRAWA sugerowac spowiadającemu się żeby wyznał coś jeszcze. nie ma prawa np zapytac "a współżyjecie wy?". jest to takie samo wykroczenie jak wymuszanie czy sugerowanie zeznan w sądzie. podobnie ksiądz nie ma prawa dopytywać się ile razy z kim i w jakiej pozycji, a wy nie macie obowiazku odpowiadac na takie pytania.

Gość a mnie ksiadz pytał
wkurzyłem się !

Gość narzeczona83
ksiądz nie może domniemywać grzechu tylko przyjmować to co mówisz. wiec bez żadnych dopytywań, okoliczności, motywów itp. jedynie w przypadku cudzołóstwa może zapytać z iloma partnerami i ile razy. P.s. Według mojej oceny sytuacji rozróżniam cudzołóstwo ( z partnerem pozostającym w innym zwiazku) od niedochowania czystości przedmałżeńskiej ;p

Gość AcoJeśli
A jeśli się nagrzeszy z narzeczonym pomiedzy jedną a drugą spowiedzią? to duza bura jest?? :(

Gość viraada
Ksiadz moze sie dopytywac o grzechy, np. ile razy czy cos. mnie sie dopytywal, ale nie w zw z seksem ale innym grzechem...a ja zawsze sie tez denerwuje i mowie ze popelnilam czyny nieczyste, to termin z jakiegos katechizmu, obejmuje wszystko, a ksieza sie niekiedy tylko dopytuja czy z kims czy samemu;)

Gość aleMnieinteresuje
Ja jestem ciekawa czy duze kazanie jest jak się nagrzeszy znowu miedzy pierwszą a drugą spowiedzią? To jakie pytania padają na spowiedzi to ja wiem;) moze mi ktos odpowie??

Gość nawiedzona narzeczona
A mnie ksiądz pytał, ile razy, bo stwierdził, że siła grzechu zależy od ilości jego popełnienia...

Gość Ja Pierdu
a odpowiedź na pytanie powyżej ktos zna?? (czyli jak ksiadz reaguje jak sie nagrzeszy po pierwszej spowiedzi przedślubn) bo mnie to serio interesuje a nie czy ksiadz pyta czy nie pyta o pozycje i ilosc razy bo takie rzeczy wiem Zlituje się ktoś?;)

Gość katjenka
A ja jestem ciekawa, jak się mam przed ślubem wyspowiadać z czegoś, czego wcale nie żałuję... a przecież bez żalu za grzechy spowiedź jest nieważna... no paranoja... Przecież nie mogę sama siebie zmusić do "żalu" skoro wcale tak nie jest!

Gość ann//
Ale tutaj nie chodzi o to zebys załowała ze współzyłas z ukochana osobą. Bo to jest chyba nienormalne. Chodzi o zal o to ze niewytrwałas w przykazaniach i zasmuciłas boga. Tak mi to wytłumaczył kiedys ksiądz