Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość etve v

Kalafior - jest zdrowy?

Polecane posty

Gość etve v

czy kalafior, brokuły gotowane zawierają jakies witaminy?? uwielbiam je i własnie się zastanawiam czy sa one zdrowe jak inne warzywa czy raczej bezwartościowe i nie zawierają nic, prócz tego że są warzywami...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wygoogluj sobie
KALAFIOR Pochodzenie – Kalafior jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje. W Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Opis – Kalafior prawdopodobnie stanowi uszlachetnioną formę białego brokuła. Podczas wzrostu wytwarza duży kwiatostan tzw. różę, którego rozgałęzienia, szypuły i pączki kwiatowe są mięsiste i częściowo płonne. Róże mogą być białe, kremowe, zielone. Waga róży kalafiora waha się w granicach od 25 dag do 2 kg, a ich łuk od 7 do 30 cm. Wartość odżywcza – Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny i wartości dietetyczne. Jest smacznym i najłatwiej strawnym warzywem spośród kapustnych, o niskiej wartości kalorycznej (25 Kcal w 100 g kalafiora) oraz niskiej zawartości suchej masy – do 10 %. Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Wg. alergologów, kalafior zalicza się do warzyw nieuczulających. BROKUŁ Pochodzenie – Pochodzenie brokuła nie jest dotychczas poznane. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawa brokuła na skalę towarową rozpowszechniła się dopiero w połowie ubiegłego stulecia, gdy w Stanach Zjednoczonych AP wyhodowano odmiany o róży zielonej. Opis – Podczas wzrostu wytwarza duży, baldachogroniasty kwiatostan zwany różą (lecz mniej zbity niż u kalafiora). W kwiatostanie znajduje się niewiele drobnych pączków kwiatowych, które podczas przechowywania przybierają barwę fioletowobrązową. Róża ma średnicę 8 - 15 cm. Do spożycia, poza różą główną, przeznacza się również róże boczne, wyrastające na bocznych pędach, a także grubą, mięsistą łodygę długości ok. 20 cm (odmierzając od róży głównej w dół). Wartość odżywcza – Brokuł jest cennym warzywem, zawierającym m. in.: sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B3, B5, C. Więcej wit. C zawierają tylko liście pietruszki i papryka, a pod względem betakarotenu jest wymieniany na piątym miejscu wśród warzyw zasobnych w ten składnik. Dzięki zawartości sulfofranu (sulforaphane, SGS) posiada właściwości antyrakowe. Ten antyoksydant może być znaczącą pomocą w zapobieganiu ślepocie, ponieważ chroni oczy przed szkodliwym wpływem słonecznych promieni UV. http://www.hortino.com.pl/416

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fajne informacje, tez nie bylam pewna, czy kalafior ma cos w sobie, a okazuje sie ze ma i to niezle :) no a brokuly sa chyba najzdrowszym warzywem na swiecie. warzyw najlepiej nie gotowac, a jak juz, to na parze, bardzo szybko, na poltwardo. albo poddusic prawie bez wody, dodajac pod koniec troche oliwy lub masla. ew. wrzucic na lekko osolony wrzatek na pare minut. rozgotowane warzywa, ktore juz stracily swoj kolor i zrobily sie zgnilozielone (czesto taka postac przybiera u niektorch ludzi groszek, fasola, brokuly ...) dobra tez metoda jest pieczenie warzyw z dodatkiem oliwy i przypraw. wtedy zadne witaminy sie nie wygotuja, a i smak nieporownywalnie lepszy, niz po gotowaniu. np. pomidory, brukselka sa super w wersji pieczonej, no i wszystkie dyniowate, korzenne, bulwy. moze ew. nie brokuly i kalafior ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wygoogluj sobie
Warzywa same w sobie są zdrowe, należy brać pod uwagę sposób uprawy. Mam mieszane uczucia patrząc na wczesne warzywa myśląc ile i jakich nawozów się napiły, jakimi opryskami były chronione, czym przyspieszany ich wzrost czy dojrzewanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×