Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość innie

OBYWATELSTWO AMERYKAŃSKIE

Polecane posty

Gość dhsiu
musisz miec wize, ale w twoim wieku to chyba nie mozesz sie o nia starac sama

Gość taka inna
\"Ciekawe co masz w tych spelunkach pięknego? Ćpuny, dzi**i i korporacyjne szczury na amfetaminie? \" No jasne to tak samo jak w Warszawie, Krakowie, Wroclawiu......... a mimo to turysci cos tam zwiedzaja :)

Gość inniesdff
no to jak zdobyć tę wizę, co gdzie i jak, jakie są koszty??????

ja dostałam w maju tegoroku wize turystyczną na 10 lat,wyjezdzam z narzeczonym na wakacje.po studiach planujemy tam zamieszkać-floryda

dzwonisz doambasady, umawiasz się na spotkanie.jedziesz na konkretny dzień, uiszczasz 490zł opłaty(bez wzgledu na to czy dostaniesz,czy nie -musisz zapłacić) ,czekasz w kolejce, krótka gadka z kosulem i albo masz, albo nie masz. acha- musisz udokumentować,że jesteś zwiazana z krajem(zaswiadczenie studenckie,ze szkoły,z pracy) by byc wiarygodną,że wrócisz

Gość dhsiu
ona ma 16 lat... nie musi miec zgody rodzicow??

Gość inniesdf
matko, ja nie chce wracać, nigdy, dla mnie to droga w jedną stronę, bez względu na wszystko!!!! w Polsce nie trzyma mnie nic, ani rodzina, ani przyjaciele, szkoła, miłość mojego życia jest w USA i tylko to się liczy, to uczucie i inic więcej

Gość dhsiu
ta twoja milosc jakie ma obywatelstwo??

oczywiscie ze musi być tam z opiekunem prawnym lub rodzicem. osoby pełnoletnie mogą ubiegać się same,a dzieci z rodzicami

Gość inniesdff
ma obywatelstwo amerykańskie, tyle tylko że jest dziewczyną.......

Gość inniesdff
rodzice z domu by mnie już teraz wywalili gdyby o tym wiedzilei....

Gość inniesdff
nie

powazna jestes??nie ma dla mnie znaczenia kobieta czy nie...ale pisalas ze milosc twojego zycia a wy nawet sie nie znacie...sorry ale dla mnie to bez sensu

a wzielas pod uwage, że osoba podająca się za nią moze byc 50 letnm zboczeńcem?ponadto uwazam ten temat za prowokacje.nie istnieja tak glupie 16latki

Gość inniesdff
ale wiem ile waży, ile ma lat i wzrostu, wiem czym zajmują się jej rodzice i ile ma rodzeństwa, czym zajmuje się jej rodzeństwo, wiem że jest wolna i taka cholernie ładna że boże, na samą myśl o niej ciarki mi po plecach przechodzą......widziałam ją 2 razy, tutaj w Polsce i od tej pory moje serce należy do niej...... w tym miesiącu mijają 2 lata jak się zakochałam, po uszy, od tej pory tylko ona mi w głowie.......a rodzice i rodzina się zastanawiają czemu nie chodzę z kawalerami...... hehe:)

Gość kijowo
jak mozesz wiedziec, ze kochasz dziewczyne, ktorej nigdy nie spotkalas na zywo? dziewczyno, otrzasnij sie.

Gość inniesdffy
to myśl dalej że jestem 50 letnim zboczeńcem, jestem 16letnią dziewczyną, wierz lub nie

Gość inniesdffy
nigdy, albo ja i ona zostaniemy prędzej czy poźniej małżeństwem albo będzie mój pogrzeb, wolę śmierć niż życie bez niej, nie minęło 2 lata i nie minie.....

Gość Szwedu
Wymogi do uzyskania obywatelstwa: 1. Ciągłość pobytu Ciągłość pobytu jest zachowana, jeżeli: - mieszkasz na terenie USA od co najmniej pięciu lat i posiadasz status stałego rezydenta, - jesteś małżonkiem obywatela USA i mieszkasz na terenie Stanów od co najmniej trzech lat. Jeżeli wyjedziesz z terytorium stanów zjednoczonych na dłużej, niż sześć miesięcy, to możesz stracić ciągłość pobytu. Podczas wyjazdu z USA na co najmniej rok tracisz ciągłość pobytu. Wyjątkiem są pracownicy pracujący dla władz USA, uznanej organizacji badawczej lub niektórych korporacji amerykańskich, duchowni pełniący służbę duszpasterską za granicą. Te osoby mogą zachować ciągłość pobytu, jeżeli przed wyjazdem z USA przez co najmniej rok mieszkali na jego terenie oraz złożyli wniosek o zachowanie ciągłości pobytu (formularz N-470). Przed opuszczeniem kraju złóż wniosek o tzw. "biały paszport" (re-entry permit). Biały paszport uprawnia do powrotu na teren USA. Wyjątki: - współmałżonkowie obywateli USA mieszkających za granicą, - żołnierze sił zbrojnych USA, - uchodźcy i azylanci, - osoby, które utraciły obywatelstwo po ślubie z obywatelem innego kraju, - pracownicy niektórych firm i organizacji nonprofit, - osoby, które otrzymały prawo do stałego pobytu po amnestii z 1986 roku. 2. Fizyczna obecność w USA Fizyczna obecność to łączny czas spędzony na terenie Stanów Zjednoczonych. Wymagany czas fizycznej obecności: - spędziłeś co najmniej 30 miesięcy w ciągu ostatnich pięciu lat na terenie USA, - spędziłeś w Stanach co najmniej 18 miesięcy w ciągu ostatnich trzech lat i jesteś małżonkiem obywatela USA. 3. Mieszkanie w stanie lub dystrykcie USCIS. Wymagane jest co najmniej trzy miesięczne zamieszkanie w stanie lub dystrykcie USCIS. 4. Dobry charakter Osoba starająca się o naturalizację musi mieć dobry charakter moralny. O złym charakterze mówimy, kiedy osoba starająca się o naturalizację: - uprawia nielegalny hazard, - zarabia na prostytucji, - prowadzi samochód w stanie nietrzeźwym, - nadużywa alkoholu, - składa fałszywe oświadczenia w celu uzyskania przywilejów, - dokonuje ataków terrorystycznych, - unika płacenia alimentów, - prześladuje osoby z powodu płci, rasy itd. Niektóre przestępstwa uniemożliwiają uzyskanie obywatelstwa. Osoby skazane za gwałt, morderstwo, handel ludźmi i narkotykami, pedofilię dożywotnio tacą prawo do obywatelstwa Stanów Zjednoczonych. 5. Język angielski i wychowanie obywatelskie Osoba starająca się o obywatelstwo musi wykazać podstawową znajomość języka angielskiego. Umiejętności językowe będą sprawdzane podczas testu z języka angielskiego (zwolnione z niego są osoby mające powyżej 50 lat i od 20 lat przebywające w USA, powyżej 55 lat i od 15 lat na terenie Stanów, 65 lat - 20 lat w USA). Starając się o obywatelstwo będziesz musiał zdać egzamin z wychowania obywatelskiego. Osoby po 50 roku życia mogą zdawać egzamin w języku polskim (muszą przyprowadzić tłumacza). Pomoce do nauki wychowania obywatelskiego znajdziesz tutaj. 6. Przywiązanie do Konstytucji Aby zostać obywatelem Stanów Zjednoczonych należy złożyć przysięgę wierności (Oath of Allegiance). Przysięga składana jest podczas uroczystego przyznania obywatelstwa (w niektórych miejscach odbywa się to 4 lipca). Obywatelem USA zostaje się w momencie wypowiedzenia słów przysięgi.

Gość nagoniaczekkoniaczek
najprostsza droga dla dziewczyn: wyjazd jako aupair (jest mnostwo firm ktore sie tym zajmuja: uiszczasz oplate, one znajduja ci rodzine, zalatwiaja wize), jestes tam na tej wizie pracowniczek przez rok u rodziny, potem mozna przedluzyc na nastepny rok, w tym czasie znalezc sobie chlopaka, chajtnac sie i w ten sposob dostac zielona karte. jesli ktos ma $30.000 na koncie to mozna starac sie o wize studencka F1 i wyjechac na studia do 2 letniego community college, niestety zeby potem transferowac sie na uniwersytet, czesnego nie dacie rady oplacic z wizy studenckiej, ale zawsze sa szanse ze wyjdziecie za maz i tez dostaniecie zielona karte.

Gość AgaMiki1996
Cześć , jestem w podobnej sytuacji i proszę cię, nie słuchaj ludzi jeśli ci wmawiają że nic z tym nie da się zrobić ponieważ jest to możliwe tylko że na sam początek musisz mieć pieniążki . 1) starasz się o wizę , tylko nie studencką chyba że jesteś bogata bo wtedy pracować tam legalnie nie możesz. 2) idź na studia i do pracy 3) do nauki musisz się naprawdę dobrze przyłożyć ponieważ jeśli to zrobisz to jakiś pracodawca będzie chciał cię zatrudnić a wtedy wypisują takie papiery na pobyt stały z powodu pracy na stałe . Mówią że jest to nie możliwe , dla chcącego nic trudnego . Wiadomo , na początku łatwo nie będzie , będziesz musiał/a co pół roku do polski przyjeżdżać ale da się z tym żyć . ;) więc mówię , nie słuchaj takich bzdur ponieważ mi też tak wmawiali a wystarczy trochę po internecie poszperać ;)

Gość gość
Aaa

Gość gość
już się nie opłaca, sami amerykanie zrzekają się amerykańskiego obywatelstwa przedwszystkim z powodów finansowych

Gość Diego95
Żeby zostać obywatelem USA można brać udział w loteriach wizowych, warto też postarać się o wizę pracowniczą, ale to dość trudny proces. Najpopularniejsze sposoby są opisane w tym artykule https://podpowiadamy.pl/jak-dostac-obywatelstwo-usa/ . Niektórzy kombinują też z wizami turystycznymi, a potem po prostu nie wracają do kraju, ale to pomysł dla prawdziwych desperatów.