Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

depeche15

Tesknie za latami 80tymi....

Polecane posty

okej, powiedzmy zebym sie urodzila za lat 80tych ale w UK. Wtedy nie doswiadczylabym komuny powiedz od razu ze chciałas uczestniczyc w koncertach SEX PISTOLS :P

nie wszyscy byli tak operatywni, a uczciwie pracowali w zakładach pracy jak ja" moze nie tyle nie operatywni ale tchórzliwi ... strach wdzierał sie z kazdej strony w tamtych latach od pracy po lanie linijką przez łapy w podstawówkach ... chodziłes na religie to twój tata mógł miec przesrane w robocie ja cie rozumiem :) ale tak samo rozumiem mojego ojca który za wszelka cene chciał zapewnic mamie ,mojej siostrze i mnie godne zycie w tym kraju w ktorym władze sprawowali prominenci i karierowicze .... kraj nam nic nie zapewniał tata nam wiele dał :D

Oczywiscie ze tak. No i David Bowie, Potem doszilby the cure ,joy division no i nastepnie depeche mode, eurhytmics i cala banda spod znaku New Romantic. jedyny minus, ze gdybym byla w UK to nie znalabym Republiki. :( az mi sie plakac chce.

hej jedna sprawa poprzez ten topik nie chcialam wywolywac zadnych koszmarow przeszlosci a takze nie chcialam zadnych niesnasek pomiedzy kafeteriuszami. wiec prosze sie nie klocic :)

eh faktycznie, po prostu myslalam ze jest tu jakas sprzeczka na tle historycznym. przepraszam.

Gość chyba jestem najstarsza
bo pamietam lata jeszcze wczesniejsze od wymienionych.Kazdy z nas wspomina te lata ,ktore byly jego mlodoscia.Nie widzialo sie zlych stron zycia.Przykro tylko czytac ,ze wielu mlodych ma tak strasznie wypaczone pojecie o "komunie".Zapytajcie sie swoich rodzicow czy zostali wykarmieni octem i paluszkami slonymi ?

Gość flik flak
Ja bylem wtedy dzieckiem i wspominam ten czas oczywiscie bardzo dobrze. Niczego mi nei brakowalo, ale nie przez to ze zylo sie wtedy dobrze, ale dlatego ze mam poprostu bardzo zaradnych rodzicow, ktorzy mimo trudnosci zawsze potrafili sobie poradzic. Jednak obiektywnie mowiac wtedy zylo sie duzo gorzej i to nie jest moja opinia tylko wlasnie rodzicow. No chyba, ze ktos zyl z komunistami za pan brat to juz co innego.

flik flak moze i gorzej ale czy nie fajniej ? Tak zgadzam sie z toba :) czasy były nie za wesołe , komunizm,terror , szykany w pracy i strach na ulicy ...w stanie wojennym byłem dzieciakiem z podstawówki , pamietam gaz na ulicach i pałowanie obywateli :( ale z drugiej strony pamietam swietne kolonie i wczasy na które jezdziłem co roku z rodzicami , pamietam paczki na mikołaja i dzien dziecka , pamietam pochody 1-majowe na ktorch mama kupowała mi desery lodowe ...dziecinstwo było piekne :)

Gość flik flak
Bo jak jest sie dzieckiem to wszystko odbiera sie inaczej. Widzisz ja tez z sentymentem wspominam programy telewizyjne z tamtych czasow, muzyke, wyjazdy na wakacje. Ale mysle ze gdyby nam przyszlo teraz cofnac sie w czasie i zmierzyc sie z trudnosciami zycia codziennego z punktu widzenia doroslego czlowieka to szybko by nam sie odechcialo.

Gość flik flak
Ale ogolnie bardzo fajnie ze ktos wpadl na pomysl zeby zalozyc ten temat. Lubie sobie powspominac. To nie byly ciekawe czasy w Polsce, ale jednak byly takie aspekty zycia, ktore byly ciekawe, dobre. Osobiscie bardzo podoba mi sie ta dekada jako taka. Lubie muzyke z tamtych czasow, filmy, mode juz moze troche mniej :P Troche kiczowata. Np. kto wtedy przejmowal sie jakims piractwem. W sklepach bardzo trudno bylo dostac plyty winylowe. A wiec w radiu mozna bylo sobie nagrywac na szpule cale plyty bez problemu i nkt nie zwracal na to uwagi :) Nawet gy komputerowe mozna bylo w ten sposob nagrac sobie :D

Moda tez byla super :P kocham latex i skore , tylko ze jak sie tak ubiore to mam od mamy niezly opieprz wiec musza swoje zachcianki trzymac na wodzy :P ale ogolnie strasznie mi sie ta moda podoba.

ja też tęsknię nie za czasami, ale za tym, że byłem młodszy. Były to czasy szare , smutne, w Polsce koszmarne, czasy , które upadlały ludzi tak bardzo, że niektórzy nawet wspominać ich nie chcą. Choć z drugiej strony lambada jest niezapomiana.....

no z tym polemizował :D a to tylko dlatego ze zbyt duzo znam ludzi starszych ode mnie którzy z rozzewnieniem wspominaja tamte lata ... co wiecej :) wielu z nich pomimo wiazania konca z kocem i zycia od wypłaty do wypłaty w tamtych czasach .... chetnie by wróciło w taka epoke :D bo pomimo wielu trudnosci zyło im sie znacznie lepiej, ciekawiej i fajniej :) oczywiscie nie wszystkim :) ale wielu napewno :)

Gość flik flak
depeche no to fajnie, ze ci sie podoba, ja jednak wole bardziej wspolczesne ubiory :) Pamietam jak pod koniec lat 80 moi rodzice kupili pierwszy odtwarzacz video :D To bylo cos. Wtedy takie filmy na VHS-ie ogladalo sie w kolko przez caly dzien do znudzenia :D

Choć z drugiej strony lambada jest niezapomiana....." i bajki które wychowywały, uczyły i dawały do myslenia :) ze tak wspomne Reksia ,Bolka i Lolka i pszczólke Maje :D

Gość flik flak
Dokladnie a te dzisiejsze bajki to nie wiem dla kogo sa, bo na pewno nei dla dzieci :( Pozniej wyrastaja tacy inwalidzi umyslowi.

Gość no wlasnie wiekszosc z was
pamieta czasy stanu wojennego i cale zlo,ktore sie z nim laczy.Poki co nie wypowiadaja sie ludzie,ktorzy pamietaja lata 60,70 -gdzie nie bylo strachu i terroru na ulicach.Prosze nie piszcie ,ze dobrze zylo sie tylko tym,ktorzy byli partyjniakami.Partyjniakow bylo "tylko"2 miliony w 30-to milionowym panstwie. Napewno nie bylo takich dobrodziejstw jakie sa dzisiaj,bylo napewno biedniej ale raczej wszystkim.Zobaczcie jakich domow i majatkow dorobili sie tamtejsi bonzowie a co prezentuja dzisiejsi!

Gość ash1234
Lata 80 i 90 to okres mojego dzieciństwa,piękne czasy,ten styl,muzyka,filmy,gry,wszystko było robione z pasją ...

Widze, że nie jestem sama, i jestem bardzo zdziwiona - pozytywnie! Jestem rocznik 83 i w sumie nie wiele powinnam z tego okresu pamiętać, a jednak mam ogromny sentyment, bardzo ! Uwielbiam piosenki z tamtego czasu, filmy, ciuchy, to jak żyli (zwłaszcza w Ameryce). Żal, że się to już nie powtórzy. Jednak całe szczęście, że są pozostałości takie jak muzyka, filmy, wspomnienia, itp ..................