Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bez ubezpieczeniaaaaaaaa

Pomozcie prosze- brak ubezpieczenia

Polecane posty

Witajcie! Prosze o pomoc i informacje :( Otoz nie jestem ubezpieczona z racji iz się nie uczę i nie pracuję. Chciala bym sie ubezpieczyc bo juz mialam przeboje ze szpitalami ktore musialam splacac al ekompletnie nie wiem od czego sie zabrac!:( i gdzie sie zglosic. Zarejestrowac jako bezrobotna sie nie moge poniewaz mieszkam daleko od miejsca zameldowania i narazi enie moge starac sie o tymczas.pobyt. Jak sie samemu zatem ubezpieczyc?

Gość MOŻESZ ZAREJESTROWAĆ SIĘ
w UP nie ma obowiązku meldowania się na pobyt czasowy

co to jest UP :O ??

a dobra.. przepraszam za moje roztargnienie....:////// mieszkam w Szczecinie i z tego co wiem to niemoge sie zarejestrowac ot tak , tylko powinnam zrobic to w miejscowosci gdzie jestem zameldowana

Gość ssslowww
urzad pracy

Gość ssslowww
to moze przejdz sie jednak do up i zapytaj, co w twojej sytuacji. Bo informacje "z tego co wiem" srednio cie gdzies zaprowadza... Mozesz sie tez ubezpieczyc prywatnie. Poszukaj ubezpieczycieli i jaki pakiet zdrowotny oferuja. Poszukaj na stronach ZUS jakie mozliwosci ubezpieczenia prywatnego sa w Polsce. Jak nie ma tych info to zadzwon

podnosze.... jak sie samemu ubezpieczyc???????

ehh.. dobra dzieki.. jednak na skladki 100zl nie mam po prostu kasy...i nie wiem co zrobic...

Gość MOŻESZ ZAREJESTROWAĆ SIĘ
zadzwoń do najbliższego urzędu pracy i zapytaj

Gość ssslowww
Wiesz, mozliwosc ubezpieczenia kosztuje. Ty sie ciesz, ze wogole masz mozliwosc przez UP sie ubezpieczyc. Wiec sprobuj wlasnie ta droga. Tu gdzie mieszkam, status poszukujacego pracy (czyli osoba, ktorej nie przysluguje platne bezrobocie) nie wiaze sie z ubezpieczeniem... Jak mialam pod gorke, to wszystkiego sobie odmawialam, ale ubezpieczenie dobrowolne placilam. Wlasnie, zeby nie miec wiekszych problemow w razie czego.

A ile masz lat? bo możesz sobie kupić kartę euro 26 jest ona dla ludzi do 30 roku życia także tych nieuczących się,dostępna w kilku wariantach.Też kiedyś byłam w podobnej sytuacji :D.Wpisz w google euro

Gość dfhsaiuvyoi857qv
panga, czy dzieki temu ubezpieczeniu euro moge tez leczyc sie w panstwowej przychodni???

Gość maja_88
musisz zglosic się do NFZ wypełnic wniosek a potem zglosic sie do zusu..tez bede to zalatwiac bo pracuje na umowe o dzielo i nie mam ubezpieczenie zaraz poszukam strone na ktorej to czytalm..niestety takie ubezpieczenie kosztuje i placi sie chyba z gory na 3 miesiace jakies 280 zł to bedzie..nie wiem czy mozna to placic co miesiąc

Gość maja_88
o juz ci wklejam: to jest ze strony NFZ Poznań Nie pracuję, nie uczę się, czy mogę korzystać ze świadczeń zdrowotnych? Wpisał : Wydział Spraw Świadczeniobiorców (GK) W przypadku jeśli nie ma innego tytułu do ubezpieczenia istnieje możliwość zawarcia umowy dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego z WOW NFZ należy jednak spełniać warunek o niepodleganiu ubezpieczeniu zdrowotnemu w żadnym z krajów Unii Europejskiej oraz o braku podstaw do takiego ubezpieczenia ( np. jako członek rodziny osoby ubezpieczonej, jako pracownik lub osoba zgłoszona do Urzędu Pracy jako poszukująca pracy). Osoba podlegająca ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu w/w umowy posiada pełne prawo do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ma obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny nie podlegających ubezpieczeniu zdrowotnemu z innego tytułu. Okres choroby nie zwalnia osoby ubezpieczonej z tytułu umowy dobrowolnej z opłacania składek oraz nie daje prawa do świadczeń pieniężnych z tytułu choroby. Umowa zawierana jest na czas nieokreślony i obwiązuje do czasu jej wypowiedzenia przez ubezpieczonego. Ponadto informujemy, że wszelkich formalności związanych z zawarciem w/w umowy należy dopełnić w oddziale NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania (nie zawsze tożsamym z adresem zameldowania). W celu zawarcia umowy dobrowolnej należy wypełnić wniosek o objęcie ubezpieczeniem oraz dostarczyć dowód osobisty i dokument potwierdzający ostatni okres podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu. Składka z tytułu ubezpieczenia dobrowolnego za lipiec, sierpień, wrzesień wynosi 283,71 zł. Wysokość składki obowiązującej w kolejnym kwartale będzie zamieszczona po 15.07.2008r. na stronie internetowej www.nfz-poznan.pl W celu podpisania umowy należy zgłosić się osobiście w siedzibie NFZ, ul. Piekary 14/15 lub we właściwej ze względu na miejsce zamieszkania Delegaturze WOW NFZ: ul. Kolegialna 4, 62 - 800 Kalisz - tel. (062) 501-89-70, ul. Przyjaźni 2, 62-510 Konin - tel. (063) 240-29-10, Plac Kościuszki 4, 64 - 100 Leszno - tel. (065) 528-61-70, ul.Wojska Polskiego 43, 64 - 920 Piła - tel. (067) 351-28-80.

Gość maja_88
i ta karta EURO 26 world - zapewnia mi lecze nie za darmo w polsce czy tylko za granicą??

jak sama nazwa wold wskazuje ze takze za granica.Prosze czytać ze zrozumieniem. Podsumowując żeby zarejestrować się w PUP-ie:D zamieszkując w innym miescie niz sie jest zameldowanym trzeba posiadac albo meldunek tymczasowy albo zglosic sie w miejscu zameldowania o wydanie jakiegos tam swistka zeby mozna bylo sie zarejstrowac w PUP-ie w miejscu zamieszkania mozna sobie wykupić karte euro 26(dostepna w kilku wariantach,nie trzeba sie uczyc ale trzeba byc przed 30)ktora zawiera OC w zyciu prywatnym,nnw-----szczegóły tutaj http://euro26.pl/ albo wykupić polise w towarzystwie ubezpieczniowym,polecam hestie i pzu(zalezy jak daleko jest do placowki medycznej z ktora dana firma ma kontrakt)cena od 30 -50 zł albo sprawdzic jaka prywatna placowka medyczna jest najblizej naszego miejsca zamieszkania i spytac o wariany i koszt ubezp mozna tez zglosic sie do nfz-u ale to piorunsko drogie ubezpiecznie(ok 300 zł)a jakosc uslug moze byc tragiczna Jednym slowem trzeba przyjzec sie uwaznie swoim potrzebom,wybrac wariant i dostosowac sie do niego.

Gość maja_88
ja wlasnie zastanawiam się nad PZU, ubezpieczenie ambulatoryjne komfort kosztuje miesiecznie 69 zl

Gość nie opowiadajcie głupot
Nie opowiadajcie dziewczynie głupot. Eurokarta, no rzeczywiście:( Ubezpieczenie w PZU czy gdzie indziej da ci dostęp do lekarzy, ale nie pokryje leczenia szpitalnego. To jest tylko DODATEK do ubezpieczenia w NFZ. JEDYNA opcja to wykupienie tzw dobrowolnego ubezpieczenia w ZUSu, z tym, że miesięcznie to jest ok 300 zł.

mam dokładnie to ubezpieczenie w PZU o którym piszesz i zapewniam cię, że nie tylko nie pokrywa ono kosztów leczenia szpitalnego, ale nie pokrywa także całego mnóstwa innych rzeczy.

Gość brat cugowsky
no to co najbardziej sie oplaca aby miec dostep do panstwowej przychodni i pokrycia kosztow lecz szpitalnego? wychodzi na to ze tylko UP albo zuz:o:(

No niestety, ale tak. ZUS ma wciąż monopol i nie ma na razie tak żeby oferta prywatnych towarzystw mogła go zastąpić.

nawet jeśli wybrać droższy wariant, to i tak przedstawiają ci listę chorób od których się ubezpieczasz.

Gość maja_88
aha..dobrze ze piszesz...nie wiedzialam ze ono nie pokrywa leczeia szpitalnego... nie opowaidajcie głupot - a czy trzeba do zusu wplacic od razu za kwartał z gory czy mozna miesięcznie, bo to jednak duzo tak od razu 300 z gory zaplacic

Gość maja_88
nie opowiadajcie głuot - te 300 zł to chyba na kwartał a nie na mieisąc jak piszesz

z tymi 300 zł dla nfz to nie wiem jak to jest trzeba zadzwonic i spytac czy to kwartal czy miesiecznie,jesli autorka mieszka daleko i nie masz szans na meldunek tymczasowy to pozostaje jechac do miejsca zameldowania,tam sie zarejestrowac i powiedziec ze sie wyjezdza szukac pracy gdzie indziej,dostaje sie wtedy zaswiadczenie z ktorym trzeba isc do do PUP-u w miejscu zamieszkania.Albo zapisac sie do beplatnej szkoly i byc na ubezpieczniu czlonka rodziny(ale trzeba miec nie wiecej niz 26 lat) albo wyjsc za maz/ozenic sie z osoba ktora pracuje lub ma dzilalnosc.Albo poszukac pracy na zlecenie ze o stalej nie wspomne(po ustaniu stosunku pracy stalej lub na czas okreslony jeszcze przez 3 miesiace jest sie ubezpieczonym i warto po rozpoczeciu pracy wyrobic sobie legitymacje ubezpieczeniowa,na jej podstawie masz wszystkie swaidczenia) Tez bylam w takiej sytuacji,mieszkam w gdansku ale jestem "baba" z mazur