Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szokująca wypowiedź

Czy są tu ludzie studiujący Germanistykę ??

Polecane posty

Jeśli znasz dobrze niemiecki, to powinno być łatwo. Ja pisałam maturę z niemieckiego, zdałam na szóstkę, a mimo to na pierwszym roku rozumiałam połowę wykładów (wszystkie są po niemiecku poza językoznawstwem ogólnym, przynajmniej na Uniwerku Warszawskim). Jednak wszystkie egzaminy końcowe na pierwszym roku zdałam na piątki. Po prostu przez czas trwania nauki, dokształcasz się. Już pierwszy rok daje bardzo wiele. U nas były chyba tylko 2-3 osoby, które wcześniej mieszkały w Niemczech, więc to nieprawda, że jak tam nie mieszkałaś, to sobie nie poradzisz. Trzeba wierzyć w siebie i dużo, dużo się uczyć :) Jestem w podobnej sytuacji, bo ja teraz przygotowuję się do egzaminu na tłumacza przysięgłego. Egzamin jest bardzo trudny, więc mam "cykora" - zobaczymy jak pójdzie. ;) Jak masz pytania, to pisz, a jakbyś potrzebowała w przyszłości pomocy, moge podać swój adres e-mail :)

:) jak mozesz to podaj mi e-mail to się odezwę :) Ja jako jedyna zdawałam mature z niemieckiego rozszerzoną z mojej klasy a w szkole byłyśmy tylko dwie. Ustną roz zdałam na 75% ale i tak uważam że to sukces ponieważ z całą klasą uczyłam sie niemieckiego na poziomie podstawowym :/ Marzę o germanistyce już od trzech lat, ponieważ zostałam zarażona pasją przez moją nauczycielkę :) Na koniec miałam 6 :P Nie mieszkałam nigdy w Niemczech i nie mam niemieckiej rodziny. Mam nadzieje że jak się dostanę to poradzę sobie :)

Przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem, ale wyskoczyła mi nagła praca :) Mój adres: nelste@o2.pl Pozdrawiam i czekam na maila :) 🌼