Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy mam sie przejmowac

moj gin zapisal mi tabsy bez badan hormonalnych

Polecane posty

I boje sie... Czy mam je kupic? Czy moze powinnam isc do innego lekarza? Zawiodlam sie troche, bo jest to doswiadczony gin, ktoremu ufalam. Moze przesadzam?

Gość kijowo owo
mi tez dali od reki, bez badan (tylko cisnienie)- tak w UK jest wszedzie, tabsy daje pielegniarka. dopiero jak ci cos nie pasi, to zmieniaja na inne/robia badania.

a jak zle dobral mi tabsy i nie zadzialaja?

Zadziałać pewnie zadziałają. Jednak źle dobrane mogą Ci nie służyć - możesz mieć liczne skutki uboczne. W przypadku źle dobranych tabletek wchodzi w grę szereg innych zagrożeń, między innymi zakrzepica, żylaki, otyłość, pojawienie się guzów w piersiach, całkowite rozregulowanie gospodarki hormonalnej czy dysfunkcje jajników. Dlatego tak istotne jest zrobienie odpowiednich badań: hormonalnych i krwi. Zrobienie badań, zanalizowanie ich i wybranie tabletek na podstawie wniosków zmniejsza ryzyko, że tabletki nie będą Ci służyć czy że mogą być dla Ciebie niebezpieczne (istnieje szereg dolegliwości, przy których nie można lub nie należy brać tabletek, dobrze by lekarz je poznał). Na Twoim miejscu poszukałabym innego lekarza, który zrobi badania. Nie brałabym tabletek bez badań, nigdy nie wiadomo, co w nas siedzi, czego gołym okiem nie widać. Mój ginekolog, gdy wybierał mi tabletki, wysłał mnie na badania do szpitala - zrobiono mi kompleksowe badania krwi i oznaczono kilkanaście hormonów, nawet zbadano mi cukier, wątrobę, zrobiono mi także USG, cytologię. Dzięki temu lekarz miał jakiś obraz tego, co we mnie siedzi i upewnił się w tym, że określone tabletki będą mi służyć (domyślał się, że w moim przypadku te tabletki będą dobre, ale nie chciał nic wypisywać bez badań - i dobrze). Tabletki biorę już rok, robię badania by sprawdzić, jak reaguje organizm. Są bardzo dobrze tolerowane, praktycznie nie czuję, że je biorę, na organizmie też się to nie odbija, bo każde wyniki mam w normie. Warto zrobić badania przez wybraniem tabletek. Co więcej, dobrze je robić raz na jakiś czas tylko po to, by sprawdzić, jak się ma organizm - dla zwykłej kontroli.

Anty brałam prawie 8 lat, były to różne tabletki (m.in. Yasmin, Harmonet) i nigdy żaden lekarz ( a w tym czasie kilka razy zmieniałam lekarzy) nie robił mi badań hormonalnych ani tym bardziej badań krwi.