Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce zrobic przelew i nie wiem

co to jest KWOTA WINIEN i KWOTA MA? co tam mam wpisac?

Polecane posty

chce zrobic przelew z jednego konta(w PLN) na drugie (walutowe), oba mam w tym samym banku (WBK), mam wpisac kwote winien i kwote ma.. co to jest? np jak chce przelac 300 zł (ok.85euro), to co mam wpisac?????

Gość a ja sama
a kij wie

Gość maturka4
WN i MA w PLN - w treści zaznaczyć "kupno EUR" (USD)

Gość Finansistaaa
WN - obciazenie MA - uznanie Studiujecie dalej swoje politologie i socjologie a potem nic nie wiecie...

Gość urzxednik
ja studiowałam pedagogike i tez nie wiem :p co więcej pracuję w urzedzie ale kuźwa NIE JESTEM księgową i nie musze tego9 wiedziec a druki, polecenia prz\welewu , wnioski i co tam chcesz jeszcze powinny byc tak skonstruowane żeby i doktor ekonomii i salowa mogli je samodzielnie wypełnić

czyli co mam wpisac dokladnie??? WN - 300 zł? MA - też 300 zł?? nie mam mozliwosci isc do banku pytac :(

Gość lskskakl
inaczej winien to jest debet, a ma to jest kredyt!!!!!

Gość Finansistaaa
tak w ZL bo nie znasz kursu, bank sam przewalutuje :) pedagogika i wszystko jasne, nie mam nic przeciwko temu wyksztalceniu, ale chcialbym zeby w urzedzie obslugiwala mnie osoba po kier. ekon. badz np. prawie....

Gość lskskakl
tak to chyba logiczne ze winien zawsze równa się ma, to jest reguła równowagi i przeciwwagi w rachunkowości - musi być zaksięgowane w takiej samej kwocie na dwóch kontach po dwóch przeciwległych stronach !!!!

Gość
winien - inaczej debet, wydatek, zmniejszenie środków ma - inaczej kredyt, zwiększenie środków ciężko mówić co masz wpisać, skoro nie widzi się formularza

Gość Finansistaaa
dokladnie - sa tutaj widze osoby kompetentne :) Aktywa = Pasywa Wn = Ma Twoj rachunek jest dla banku w pasywach bo stanowi zobowiazanie banku :)

juz mam!!! jak wpisalam w winien 400 zł, to w ma samo sie pojawilo 87 euro!!! :D:D:D uda sie, amen!! a w tresci wpisac, ze kupno euro, tak?

Gość Finansistaaa
Takie rzeczy powinn byc w szkole sredniej!! A nie uczy sie pierdol szczegolowo w stylu geografii czy biologii a konkretow brak....

Gość urzxednik
finansisto może nie wiem co to jest winien ma ale ty za to na pewno wiesz jak obliczyć dofinansowanie ze środków PFRON do aparatu słuchowego bo skończyłes lepszy kierunek niż denna pedagogika, a jak kiedyś ogłuchniesz, cvzego ci nie życze, na pewno wolałbyć żeby obsłużyła cie pani po administracji wiedząca co to jest winien-ma niż ciemniak po pedagogice ze znajomością języka migowego....ok, niech będzie i tak...

Gość lskskakl
jak ja wpłacam sobie kase na konto walutowe euro to tytułem przelewu jest "wpłata własna"

Gość Finansistaaa
denna nie denna nie wnikam, ale po prostu nie masz wiedzy po takich studiach do takiej pracy....i to jest niepowazne w tym kraju. Powazne korporacje tego nie robia, ale coz ich jest malo, a reszta masakra....znajomosci zamiast kompetencji...

Gość urzxednik
do jakiej pracy? do swojej pracy nie mam kompetencji? na jakiej podstawie tak twierdzisz? autorke przepraszam za dyskusje niezbieżne z tematem, ale weszłam tu żeby się dowiedzieć co z tym winien ma a tu - ci co wiedzą są jak zawsze najmądrzejsi, momo, że poza tym "winien-ma" wiedzą niewiele więcej, więc nie mogę sie powstrzymac...

Gość Finansistaaa
bo jak ja zajme sie stolarka to nie bede sie na tym znal, tak samo jak ty zajmujesz sie praca w urzedzie po pedagogice proste...

Gość urzxednik
no właśnie wcale nie proste :p nie trzeba kończyć administracji żeby pracować w urzędzie i być dobrym w tym co sie robi, wierz mi, ze po pedagogice potrafię czytac, myśleć, przyswajać i samodzielnie zapoznać się z KPA i kilkoma innymi potrzebnymi ustawami :p MIMO ŻE NIE WIEM CO TO WINIEN I MA :p pozdrawiam.

Gość gośćkiss
kto Winien ten MA a kto Ma ten jest Winien proste jak 2+2= 4