Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość recepta na lek

powiedzic mi co mam zrobic w takiej sytuacji

Polecane posty

Gość recepta na lek

prowadze mala firme. zatrudniam tylko trzy osoby w tym pracuje ja. Wydawalo mi sie ze w mojej firmie panuje rodzinna atmosfera i ze relacje miedzy nami sa ok ale..... wlasnie niedawno dowiedzialam sie ze jedna z dziewczyn ktora pracuje stara sie o dziecko. i szczerze mowiac zaszokowalo mnie to. Nie, nie jestem potworem ale ona zdaje sobie sprawe ze ukrywajac ten fakt zdezorganizuje prace calej firmy. uwazam ze powinna powiedziec o tym, zwlaszcza ze ma problemy z zajsciem w ciaze.domyslam sie ze chce mnie postawic przed faktem dokonanym i wreczyc zaswiadczenie od lekarza a wtedy wiadomo zwolnienie za zwolnieniem..... niewiem co robic:( lubie ja i naprawde wspolczuje jej tego ze nie udaje jej sie zajsc w ciaze ale wiem ze co miesiac jezdzi na zabiegi inseminacji wiec w koncu sie uda i co wtedy? ona bedzie szczesliwa a ja? zostane na lodzie bez pracownika . wiecie co czuje sie oszukana i to bardzo. bo ja do wczoraj nie wiedzialam ze kiedey co miesiac bierze dzien wolny a ja udzielam go jej nawet wtedy kiedy jest bardzo potrzebna, ona jezdzi na zabieg. Mysle ze skoro ja jestem szczera ona tez powinna. A moze sie myle moze to ja jestem straszna zolza :(:( co robic wreczyc wypowiedzenie czy czekac az ona sama przedstawi mi zaswiadczenie ze jest w ciazy. i co wtedy? echhhhhhhh czy warto byc wogole uczciwym???

Gość a skad o tym wiesz
?

Gość recepta na lek
od jej bliskiej kolezanki ktora tez uwaza ze ta postepuje nie fair

W tym wypadku radziłabym patrzeć jednak na siebie i zwolnić ją... Tak zrobiłabym ja myśląc o wyżywieniu własnej rodziny. Ona też patrzy na siebie, ciebie ma w tyłku. Ale wybór należy do Ciebie 🖐️

z tego co wiem to kobiety w ciąży nie można zwolnić także musisz podjąć wcześniej decyzję.

Gość recepta na lek
tez o tym myslalam ale chyba boje sie ze wyjde na straszna jedze lecz z drugiej strony , masz racje powinnam myslec o sobie . bo jesli ona pojdzie na zwolnienie to ja bede za nia pracowala . tylko jak zwolnic ja dyplomatycznie. przeciez nie powiem zwalniam cie bo planujesz ciaze

Gość ciężko doradzić
może powiedz, że zatrudniasz kogoś z wyższymi kwalifikacjami, bo potrzebujesz rozszerzyć to co ona robi, a ona nie da rady, czy coś podobnego. Tylko szybko to musisz zrobić, bo jak zajdzie, to będzie za późno.

Gość recepta na lek
a wiec sadzicie ze jednak powinnam ja zwolnic. uwierzcie mi ze to trudna decyzja ale chyba jednak pomysle o sobie i swojej rodzinie

Gość wywalic i na kon iec powiedzie
dziec za co

Gość normalnie szok
To faktycznie trudna sytuacja, ale albo sentymenty albo interesy. U mnie w bliskiej rodzinie było tak: mój brat ma firmę i zatrudnił naszą kuzynkę, która zapewniała, że nie myśli o ciąży bo jest w trakcie studiów i w ogóle chcą z dzieckiem poczekać żeby się wyszaleć. I co? Zatrudnił ją na próbę na 3 m-ce i było wszystko OK. Jak tylko dostała stały etat poinformowała mojego brata, że jest w 3 miesiącu. Rafał mało zawału nie dostał, a ta diablica zwolnienie za zwolnieniem mu przynosiła. Zaraz po powrocie do pracy - kiedy już mógł - wylał ją z pracy no i teraz jej rodzina obraziła się , a tak naprawdę to ona okłamała mojego brata!

Gość DR PSYCHOL
bardzo trudna sytuacje jezeli obie sobie nie wierzycie panstwo walczy o wzrost demograficzny a poza becikowym nic nie robi daje jałmużne a dlaczego pracownica próbóje sztucznie zajść w ciąże? pytałaś ją?

Gość recepta na lek
nie pytalam , skoro ona nic nie mowi wiec ja nie pytam. dowiedzialam sie przypadkiem kiedys tam ze sie stara. probowalam podpytac po co jezdzi na zabiegi wiec z usmiechem na ustach powiedziala"kiedys ci powiem" wiem ze dla niej to trudna sytuacja i na pewno ja to meczy ale zrozumcie mnie ,jesli ona zajdzie w ciaze to bedzie chodzila na zwolnienia i co ja wtedy zrobie???? etat zablokowany, skladki bede placila a pracownika nie bedzie. nie stac mnie na zatrudnienie jeszcze jednej osoby.

Gość tetetetetete
nie wahaj sie Alboo ty albo ona skoro ona nie gra fair to nad czym sie zastanawiasz Powod wypowiedzenia KRYZYS :D

Gość tetetetetete
tylko wrecz wypowiedzenie pod koniec dnia pracy, jak juz podpisze liste obecnosci ...

Gość kit jak dla mnie
no tak, moze powinna ci sie spowiadac ile razy dziennie uprawia seks i ze planuje 3 dzieci Oo pracownica nie ma obiwazku z niczego ci sie tlumaczyc. dzieki bogu ze mieszkam w normlanym kraju gdzie kobiety w ciazy traktuje sie jak ludzi.

Powiem że z twojego punktu widzenia, bym ją zwolniła. W interesach nie ma miejsca na sentymenty. Z jej punktu widzenia uznałabym cie za niewiarygodną zdzirę. Wszystko zależy od punktu widzenia.

Gość kolorowe rafki
jasne zachodza w ciaze potem leca od razu do lekarza i do konca sa obloznie chore. Zdziry. trzeba miec wlasna firme zeby zroumiec. ZWALNIAJ JA

Gość Nie rób tragedii
Płacisz jej tylko przez pierwszy miesiąc zwolnienia, potem płaci ZUS. Nie płacisz jej wtedy ani pensji ani składek. A Ty sobie zatrudniasz nowego pracownika, a po macierzyńskim jak wróci do pracy, to zawsze możesz ją zwolnić, jak ten nowy pracownik się sprawdzi.

Gość demoniczna demonka
jak to nie placi skladek???? co ty piszesz???? placi i to normalne . odprowadza zus i us tylko z pensja nie wiem jak jest

Gość normalnie szok
no chyba, że będzi epostępować jakmija kuzynka: tydzięń w pracy 3 tygodnie L-4. Do "kit jak dla mnie" Polska to nie jest normalny kraj.

Gość a ja Ci radzę...
Przede wszystkim porozmawiaj z nią. Powiedz jej, że nie możesz sobie pozwolić na zatrudnianie kobiety w ciąży. Spokojnie przedstaw jej swoje argumenty. Piszesz, że ma problemy z zajściem w ciąże. I to utrudnia sytuację, bo nigdy nie wiadomo kiedy to się stanie. Może za miesiąc, a może za rok. Zaproponuj jej aneks do umowy. Że w przypadku, gdy zajdzie w ciąże zgadza się na zwolnienie. Wiem, że nie można zwolnić ciężarnej, ale jeśli sama się na to zgodzi, to nie ma problemu. No a jeśli nie będzie chciała tego podpisać, to niestety będziesz jej musiała podziękować za współpracę. Innego wyjścia nie widzę. Niestety, każdy musi sam dbać o swój interes. Jeśli zwolnienie jej wynika z konieczności a nie z Twojego "widzi mi się", to nie powinnaś mieć żadnych wyrzutów sumienia.

Gość leenkaa
napisalas o rodzinnej atmosferze w firmie, chyba sama to sobie wmawiasz. Jak widac dziewczyna dobrze wiedziala co robi nie mmowiac ci, bo pewnie bys ja od razu zwolnila, jak zatrudnia sie mloda dziewczyne to zawsze jest ryzyko ze zajdzie w ciaze, i trzeba sie z tym liczyc ja mysle ze poszlabym do ispekcji pracy jak bys mnie zwolnila, bo jest to jakas dyskryminacja, a osoba ktora ci to powiedziala liczy po prostu ze jej to jakos wynagrodzisz. Jezeli zdradzila kolezanke i ci o tym powiedziala ciebie tez kiedys zawiedzie

Gość th6y65
kobieto, tu chodzi o twoja firme, przez durne sentymenty wobec takiej oszustki chcesz narazic swoja firme na straty? facet nie mialby watpliwosci co zrobic, ja tez , jestem kobieta :P " jasne zachodza w ciaze potem leca od razu do lekarza i do konca sa obloznie chore. Zdziry. trzeba miec wlasna firme zeby zroumiec. ZWALNIAJ JA" to prawda, w mojej pracy jest dziewczyna od niedawna w ciazy, pracuje na nogach caly dzien i chce pracowac jak najdluzej sie da, ma nadzieje ze zdrowie jej pozwoli, na razie jest ok, wiec nie kazda jest taka szmata by od razu po zajciu siup na l4 leciec, niektore na szczescie sa normalne

Gość fiksa70
Czytam i oczom nie wierzę, to są właśnie polskie kobiety, jad się leje strumieniami... Ktoś tam wyżej dobrze napisał, porozmawiaj z nią wprost, bo jak znam życie (a trochę już żyję) to wszelkie kombinacje nie wyjdą nikomu na dobre a wierzcie mi, że da się zrobić tak by wilk był syty i owca cała. Tylko trzeba chcieć!

Gość bleble ble
ty jakbys miala swoja firme to pewnie bys sie nad nia litowala wez mnie nie oslabiaj. trzeba miec wlasna firme zeby zrouzmiec drugiego przedsiebiorce. nie wierze ze ty jako szefowa by ktokolwiek z was kto bylby w takiej sytuacji zastanawialby sie nad tym czy ja zwolnic. po prostu byscie to zrobili i juz. jak ktos napisak bez sentymentow. ona ma swoja rodzine i powinna sie martwic o sowj tylek.

Gość nie rób tragedii
W sytuacji autorki tematu zapłaci tylko za pierwsze chyba 33 dni choroby pracownika. W firmach zatrudniających do 20 osób zasiłek chorobowy po 33 dniach płaci ZUS, pracodawca wtedy nie płaci nic. W firmach powyżej 20 osób płatnikiem zasiłku jest co prawda pracodawca, ale te pieniądze odlicza od swoich zobowiązań wobec ZUS-u, czyli w sumie nie płaci nic, bo o ten wypłacany przez siebie zasiłek chorobowy pomniejsza swoją należność wobec ZUS-u z tytułu składek na pozostałych pracowników. Wystarczy poszukać w google.