Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzonaaa123

problem z dokumentami

Polecane posty

Gość wkurzonaaa123

dziewczyny hajtam się z niemcem. Jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów. Pani kazała mi przyjść dopiero jak będę miała przetłumaczony jego akt urodzenia i zaświadczenie o zdolności do zawarcia małżeństwa przez tłumacza. chłopak poszedł w niemczech do urzędu i babka kazała mu przynieść mój akt urodzenia (przetłumaczony na niemiecki) i ksero dowodu, a dzisiaj mówi że to nie ma być odpis tylko orgyginał aktu urodzenia i że mam dać jeszcze zaświadczenie że nie zawierałam wcześniej małżeństwa. Byłam w urzędzie ale przez ten długi weekend jest zamknięty i dopiero w środę mogę się udać. Kurcze jestem załamana bo urodziłam się na południu polski, a mieszkam teraz na północy. I znowu załatwiać akt urodzenia i za niego płacić. Ale czy mi wogóle wydadzą oryginał w urzędzie??? skoro w polsce wystarczy tylko odpis. Czy to zaświadczenie że sie nie hajtalam to jest to zaswiadczenie o zdolności do zawarcia związku małżeńskiego??? Czy dostane to zaświadczenie od ręki??? bo juz jestem wkurzona przez te dokumenty!!!

to ze jestes stanu wolnego dostaniesz od reki. ewentualnie cos zaplacisz.. a z papierami-wspolczuje,kumpela wlasnie wyszla za niemca,mieli cywilny w DE.ale nie wiem zeby oryginaly byly potrzebne..

może mówiąc oryginał miała na myśli to, zeby nie było ksero, fax czy coś...tylko zwyczajnie "skrócony odpis aktu urodzeie" z opłatami skarbowymi.

Gość wkurzonaaa123
dobra już wiem, głupiemu niemcowi coś się pochrzaniło. Najpierw mi napisal że był w urzędzie i że mam mu dać orginał aktu, a teraz mi pisze że wszystko z aktem dobrze. Ja mu dałam odpis aktu z opłatami, wiem że ksero by nie przeszło :)