Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania2000

I Komunia św. dla bogaczy i biedaków ???

Polecane posty

Gość hania2000

Od kilku tygodni śledzę różne tematy na tym forum. Chciałabym poznać waszą opinię, chodzi o I komunię św., a konkretne o podział na dzieci bogaczy i \"zwykłych zjadaczy chleba\". Już po raz drugi pewien ksiądz (zaraz pewnie okaże się,że nie tylko ten) urządził dwa razy przyjecie, dwie niedziele, dwie grupy.W grupie tzw.bogaczy (dzieci chodzą do szkół prywatnych) przyjętych było ośmioro dzieci - bo tak życzyli sobie ich rodzice, cała reszta w innym terminie.Osobiście jestem tym oburzona!A jakie jest wasze zdanie?

Gość lokiju
Czym jesteś oburzona? Tym że rodzice zorganizowali osobną uroczystość dla swoich dzieci? Tym że ksiądz się zgodził poprowadzić im tą uroczystość? Czy może tym że ciebie nie stać na takie co?

Gość osobiscie mam w dupie
komunie

Gość samaEwusia-lat44
o jejku ale odkrycie,a co cie to obchodzi?skoro rodzice się na to godzą,to może po prostu lubią być poniżani.

Gość dobrze że sobie
a ja sram na kościół 😴

Gość maszka z bialegostoku
Ja bym nie była oburzona, tylko by mnie pusty smiech ogarnął. Na tych głupich rodzicow, co wyzej sraja niż dupy mają, i na idiotę ksiedza, który im przyklasnął. Na cym polegała różnica? Że dzieci były ubrane w sukienki uszyte z dolarów?

Gość J_Lo
rodzice i ksiądz żenada!! nasz by sie na to w zyciu nie zgodził

Gość hania2000
Lokiju, nie jestem oburzona tym,że mnie na to nie stać, ale dwulicowością księży.Bo jak mam to inaczej nazwać. Każdy z Was ma prawo do własnych poglądów, opinii itd. - jeśli jestem katoliczką, to oczekuję od kościoła a zwłaszcza od księży "podążania za słowami Jezusa", który nie dzielił ludzi według zasobności portfela. Podejście księży do ludzi, ich pazerność sprawia,że coraz mniej osób chodzi do kościoła i myślę,że będzie jeszcze gorzej. A tak na marginesie, moje dzieci są już dawno, dawno . . . po tej uroczystości.

Gość kjh
-> hania2000 No to może zbiorowe śluby i pogrzeby powinny być? Jest demokracja i rodzice mieli prawo zażyczyć sobie osobną uroczystość dla swoich dzieci, a ksiądz miał prawo im to życzenie spełnić.

Gość zola1987
faktycznie głupia sprawa. Tylko to rodzice tej liczniejszej grupy powinni się zbuntować.

jeli klecha zrobil taki podzial ? i jestes oburzona.... hmm jak to mowia" za pieniadze ksiadz sie modli" .... nie ma w naszym kraju kary chosty a szkoda :O......ta liczniejsza czesc powinna teraz przestac chodzic do tego kosciola a zaczac chodzic do innego najblizszego :)

u mnie w kościele wszyscy mieli struj jednakowy czy biedni czy bogaci ten ksiądz zaprzedał dusze szatanowi

ksiądz jest na pierwszej Lini frontu z szatanem szatan wie jak go zbałamuci to wierni idą za nim w rozsypkę tak samo na wojnie gdy ginie dowódca to załamuje się atak “Różaniec". Przy jego pomocy dokonało się wiele zwycięstw nad piekłem i jego pomocnikami. Szatan okropnie lęka się Różańca. Wypowiedzi demona Belzebuba, które jednocześnie są odpowiedziami na zastrzeżenia wniesione przy wydaniu “Ostrzeżenia z Zaświatów". Ja, Belzebub muszę powtórzyć to co ciągle powtarzam na temat tej książki “Ostrzeżenia z Zaświatów". Powtórzyć to muszę w dzień Zwiastowania. (Demon żąda, abyśmy wzywali Ducha Św. co też czynimy) Nie można po prostu wyrzucić za burtę Kościoła Mszy Św. i kazań, które od dziesiątek i setek lat istniały. Duchowni są ślepi. Kapłani przejrzą zbyt późno. Wielu z nich się zatraci bo przejrzeć nie chcieli. To wszystko zmuszeni jesteśmy powiedzieć dziś w dzień Jej Święta Niepokalanego Poczęcia, Tej, która była całkowicie Niepokalanie Poczęta. Ona Go zawsze słuchała. To tylko czyniła w wielkim i małym, wykonywała Jego Wolę. Tak, uczyniła więcej niż Chrystus od Niej żądał. Czegóż w swojej wielkiej cnocie nie uczyniła. Ona więcej nawet uczyniła niż spodziewano się od Niej na Górze (wskazuje do Góry). Ale wszyscy ludzie a zwłaszcza kapłani, wy nie wykonujecie tego co powinniście. Oczywiście, oni nie są bez grzechu pierworodnego ci kapłani; to jest pozostawione dla całkiem czystych (wskazuje do góry). Ci kapłani, ci biskupi, ci przełożeni i ci świeccy mają przecież dużo natchnień; mogliby iść za nimi gdyby chcieli. Gdyby więcej modlili się do Ducha Świętego mogliby o wiele lepiej wykonywać to, czego Ci z góry (wskazuje do góry) chcą, według całkowitej sprawiedliwości i jaka zostanie policzona przy końcu, bo oni (ci kapłani, ci świeccy...) są w błędzie. http://taw1.republika.pl/ozz.html

Komunia to pierwsza ważna uroczystość naszego, świadomego dziecka-/stąd pominięcie Chrztu św/ Wydaje mi się,że ta chwila powinna być w każdym calu podniosła i uroczysta ze wszech miar! Nie wyobrażam sobie zwykłego obiadu w gronie najbliższych, dokładnie takiego samego, jak mam każdego dnia! Ten dzień musi się wyróżniać. To ma być dzień najpiękniejszy i jakże inny od wszystkich! U nas są ALBY i jakby temat sam się rozwiązał,sprawiedliwie,ale reszta faktycznie zależy od zasobności portfela... Im więcej masz,tym przyjęcie efektowniejsze. Nie neguję takich wystawnych przyjęć! Jestem zwolenniczką przeżycia tego dnia najpiękniej jak tylko się da!

Gość gość
zastaw się a postaw sie.Typowe dla wielu.Przyjęcie biednych na łące bo na restauracje nie stać,Też będzie wyróżnienie dla dziecka.

Gość gość
Mamm 1000 zł jak mam za to kupić ciuchy dla 5 osób i uroczysty obiad, ciasto , tort, prezenty,Czekam na pomysły i kosztorys

Gość gość
i co 1000 braknie na wystawne przyjęcie? tak myslałam