Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pikiu

novynette-oznaczenie-problem

Polecane posty

Gość pikiu

Witam.Mam pewien problem. Rozpocznę brać tableki antykoncepcyje Novynette. Ginekolog wytłumaczyła mi to tak (zresztą tak samo pisze w ulotce): zaczyna sie brać pierwszego dnia miesiączki itd. i jeśli dostanę okresu w czwartek to mam brać tą z czwartku. na tym listku są podpisane dni tygodnia. Tylko marwi mnie taka sprawa, że mam strzałke wskazującą początek > no i tabletka z poniedziałku np. jest oznakowana RG a wtorkowa już P 9, później znów dwie RG i tak dalej, podejżewam że są to skróty hormonów? czemu jest to tak dziwnie poustawiane ? nie znajduję w tym żadnej logiki. od poniedziałku powinno sie brać inny hormon , a jeśli dostane we wtorek to zaczyna sie od innego? ponadto obok tabletek jest jakiś pasek nie wiem po co? od pon do środy ciągnie się długo, dalej są przerwy między tymi wybrzuszeniami na listku a po drugiej stronie już cały czas ciągła. Czemu to służy ? Jutro powinnam dostać okresu więc proszę o prędką odpowiedź. Drugi problem: dzisiaj po kąpieli zauważyłam na sutku jakąś kropelkę. Myślałam, że to poprostu woda.Dotknęłam i jednak nie. Wydzielina była przeźroczysta i lepka. Ucisnęłam sutek wydobyło sie jeszcze troche, w obu piersiach. Mam 18 lat, pierwszy raz przydarzyło mi sie coś takiego. Przeczytałam w internecie, że to z powodu prolaktyny wydzielanej przez organizm w większych dawkach.I może to być spowodowane choćby przez stres. Uciskanie piersi i tak dalej. Ostatnio miałam sporo stresów, ponadto mój chłopak często się bawi moimi piersiami. Piersi mam lekko opuchnięte, obolałe- jak zwykle przed okresem, nie wyczuwam w nich zadnych zgrubien nic takiego. Czy uważacie że mogę zacząć brac tabletki w takim wypadku? Czy jest to jakieś ogromne przeciwskazanie i musze leciec do lekarza zaraz i czekać kolejny miesiąc?Czy mogę zacząć brać a zgłosic to zajście poprostu lekarzowi przy kolejnej wizycie? Jestem lekko wystraszona tą sytuacją... Bardzo proszę o szybką pomoc, jeśli ktoś ma jakieś rozsądne, pewne informacje, może potwierdzić na własnym przykładzie, byłabym bardzo wdzięczna.

Gość pikiu
dodam, że na pewno nie jestem w ciąży :)

Trzeba najpierw ustalić, dlaczego pojawiła się wydzielina. Na Twoim miejscu nie brałabym tabletek, organizm różnie reaguje na początku, więc sytuacja może się powtórzyć lub ilość wydzieliny może się zwiększyć. Tym bardziej, że tabletki antykoncepcyjne często nieznacznie podwyższają stężenie prolaktyny. Idź do lekarza, niech Cię dokładnie zbada i wyśle na badania. Najpewniej musisz oznaczyć poziom prolaktyny, jeśli będzie za wysoki - trzeba określić przyczyną i zbić poziom hormonu.

Gość pikiu
dzięki :)