Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zadająca_pytanie

Podkład dla nastolatki-szkodzi?

Polecane posty

Gość Zadająca_pytanie

Witam. Mam pytanie: mam dopiero 14 lat, ale moja cera pozostawia wiele do życzenia. Mam wągry na policzkach i nosie, troche plam po pryszczach i przebarwienie skóry wokół ust. Byłam u dermatologa, leczę moje niedoskonałości od pół roku, no ale efekty mnie nie zachwycają. Więc przed wyjściem do szkoły itp. nakładam podkład, nie jest go jakoś bardzo dużo, ale zawsze coś. Jestem zadowolona z własnego wyglądu właściwie tylko, gdy użyję tego kosmetyku. Jak myślicie, czy podkład może zniszczyć moją skórę w sensie, że w wieku powiedzmy 25 lat, będę wyglądała na hm... trochę więcej? Jeżeli taki temat już był a ja go przeoczyłam - przepraszam. Pozdrowiam :]

Gość Zadająca_pytanie
hmm...?

Gość wszystko zależy od tego
jakiego typu podkładu używasz. Jesli pierwszy lepszy z najbliższej drogerii to owszem może to spowodować, że skóra będzie się szybciej starzeć, no i podkład może się przyczyniac obecnie do powstawania niedoskonałości o których mówisz. Jesli zaś jest to produkt na odpowiednim poziomie, dobrany w porozumieniu z dermatologiem to nie powinien zaszkodzic

Gość Dont stress
Odpowiedni podkład jeszcze nikomu nie zaszkodził. Jeżeli użwyasz taniego podkładu, który zatyka pory nie dziw się, że twoja cera pozostawia wiele do życzenia. Ja stosuje podkład i puder od 16 roku życia (mam obecnie 19,5) i zarówno po nałożeniu tych kosmetyków jak i bez nich moja cera wygląda dobrze. Pamiętaj, że należy myć twarz dwa razy dziennie niezależnie od tego czy masz makijaż czy też nie.

Gość J_Lo
tak podkład jak najbardziej moze zaszkodzić Twojej cerze, jesli w wieku 14 lat stosujesz podkład to pomyśl jak bedzie Twoja cera wygladac za 5 lat, ja u starej babci, jesteś młodziutka pryszcze to normalne, znikna a podkłady nasilaja takie dolegliwosci i postarzaja skóre

Najlepsze są podkłady typu Oil-Free nie zawierające środków parafinowych , tłuszczów Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Olej mineralny, parafina, olej parafinowy Produkty destylacji ropy naftowej. Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

Gość puder lepszy
to juz nie lepszy puder mineralny?? wiem że drogi ale sądzę że warto, starcza na długo i świetnie maskuje niedoskonałości, pogadaj z rodzicami to ci może kupia albo dołożą się do tego zakupu, tani puder i podkład odradzam, aktualnie stosuję puder mineralny i jestem bardzo zadowolana, a na niedoskonałości polecam Benzacne, żaden dermatolog mi go nie polecił a działa lepiej niż te maści przez nich polecane

Gość puder lepszy
mam 16 lat, leczę trądzik od 3 lat

Gość Dont stress
Benzacne szczerze odradzam. Sama stosowałam i jedynym efektem było to, że miałam przesuszoną skórę!

z serii nivea visage young jest taki fajny krem w postaci lekkiego podkładu- polecam.. mimo że nastolatką już nie jestem to go bardzo lubię :)

Gość aagnieszkaa-24
Ja też nie polecam Ci podkładu ... sama zniszczyłam sobie tak cerę :( A na niedoskonałości polecam Ci mydło siarkowe - potrafi zdziałac cuda :) Myję nim twarz 2 razy dziennie (od 2 tygodni) i już zrezygnowałam z podkładu na rzecz kremu tonującego co dla mnie jest sukcesem ... Teraz tylko czekam aż będę mogła zupełnie zrezygnowac z tapety :)

Gość Dont stress
Podkłady z firmy nivea visage young równiez odradzam. To sś typowe blokery, które mogą jedynie nasilić twój trądzik.

mi jakoś nie nasiliły... :/ każdy am inną skórę i ciężko doradzić co będzie dobre.. dla jednej osoby idealny jest ciężki podkład, a inna osoba dostaje wysypu trądziku po kremie nawilżającym...

Gość Dont stress
pistacja87 zgadzam się w zupełności z Tobą. Trudno dobrać komuś odpowiedni kosmetyk nie widząc jego typu cery. Nawet najdroższy krem czy podkład może uczulić gdy jest nieodpowiednio dobrany, czy stosowany

Gość też polecam puder mineralny
pozwoli skórze oddychać staraj się jednak dawać skórze odpocząć od makijażu, nie maluj się w dni gdy nie wychodzisz z domu, zawsze dokładnei zmywaj makijaż przed snem

Ja zmywam zawsze kiedy przychodzę do domu , bo inaczej mam jakby "pasztet " na twarzy... Pryszczy nie mam ale swieci mi sie skóra , żaden podkład , fluid matujący mi nie pomógł , 3 h i już sie swiece , chyba ze jestem cały czas na dworze to wtedy jakoś nie swieci mi się skóra :O😭

Gość Zadająca_pytanie
Dzięki za odpowiedzi. Skoro mówicie, że puder mineralny będzie lepszy, to postaram się go zakupić :).

Gość laaaajcikk
zgadzam się że puder mineralny jest duzo lepszy od zwykłego, nie zapycha porów i sprawia że skóra świetnie wygląda chociaż kosztuje trochę, sama jestem nastolatką i 3miesięczne kieszonkowe muszę wydać na ten puder :/

Gość Zadająca_pytanie
Sorry, że tak w dwóch postach, ale chciałam jeszcze spytać, czy może któraś zna jakiś sposób na przebarwienia skóry? Bo te moje pryszcze jeszcze byłabym w stanie przeżyć, jest ich tak średnio dużo, ale przebarwienie na skórze mnie denerwuje. To ono bardziej rzuca się w oczy. Słyszałam, że są na to zabiegi, ale kosztują podobno 200 zł za jeden, a dla całkowitych efektów trzebaby robić ich kilka. No ale niestety, mnie na to nie stać. Może jest jakiś krem czy coś, co rozjaśnia skórę? Tylko takie przetestowane przez kogoś najlepiej :). A co do piszących o maściach itp. na pryszcze- ja używam maści skinoren na noc, a rano myję twarz czarnym mydłem i z ulgą mogę powiedzieć, że moja twarz wygląda sporo lepiej niż rok temu, ale 'szału nie ma'. :)

Gość Dont stres
Pewnie chodzi Ci raczej o blizny niż przebarwienia. Jeżeli tak, to polecam krem No-Scar http://www.noscar.pl/ 30ml kosztuje około 45zł. Jeżeli chodzi Ci o typowe przebarwienia polecam Even Out Face Cream SPF 20 firmy Oriflame http://www.oriflame.pl/unsorted/search/BasicSearch.jhtml?_DARGS=/unsorted/search/BasicSearchForm.jhtml 50ml kosztuje 54zł (jeżeli jest na promocji to znacznie taniej )

Gość uppppppppppppppppppppppppppppp

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuppp

Gość uuuuuuuuuuuupppppppppppppppppp
kosmetyki z manhatan'u są bardzo dobre , ja ich używam juz b.długo ;)

Gość uuuuppppppppppppppppppp

Gość fakt trochę
czy pudry mineralne mają odcienie, czy jest jeden uniwersalny?

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuppppppppppp

Gość kfkfkfk
Twierdzenie, że podkład ma niegatywny wpływ na skórę i przyspiesza starzenie jest BZDURĄ. Owszem, może źle wpłynąć na cerę trądzikową i nie jest wskazany. Dobry podkład zwiera wiele substancji pielęgnacyjnych, jak również chroni skórę od szkodliwego wpływu środowiska: słońca, wiatru, mrozu. Sama używam podkładu od wielu lat i nie zauważułam żadnych negatywnych skutków. Ten mit bierze się od osób, które stosunją tonę makijażu, który źle nałożony podkreśla zmarszczki i wygląda postarzająco. Sztuką jest dobrać taki podkład, żeby go w ogóle nie było widać. Podkład ma tonizować i wyrównywać a nie być widoczny z daleka.

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuppppppppppp