Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_mama_

co się dzieje z moim dzieckiem????

Polecane posty

Gość zrozpaczona_mama_

Dziewczyny proszę was o poradę w spawie mojego 5 tygodniowego synka. Od 2 dni dziwnie sie zachowuje podczas jedzenia (jest karmiony sztucznie) zjada bardzo male ilosci ok 70-80 ml i jak go odbijam to wszystko co zjadł się z niego wylewa! jestem przerazona, bo zawsze miał spory apetyt a teraz ciagle płacze z głodu, jak mu daje to jest ten sam schemat. Dodam, że często sobie zakaszle, tak jakby coś mu w gardełku przeszkadzało. Jak mogę pomóc mojemu dziecku? Prosze o rady.

Gość jestem w 32 tc
Na forum sie o to pytasz zamiast pojsc z malym do lekarza??!!

może ma katarek i mu spływa po gardełku i powoduje odruch wymiotny! proponuje pojsc do lekarza i sprobuj dawac mu mleko z napiscm ar bo ono jest gesciejsze i moze wtedy nie bedzie ulewal

Gość diagnoza wstępna
1) to może być refluks 2) idź z nim do lekarza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość zrozpaczona_mama_
mleko dostaje ciagle to samo i do tej pory bylo ok. nosek odetkany porzadnie. Problem zaczal sie wczoraj wieczorem i trwa do dzis. Wizyte u lekarza mam w piatek, wczesnej nie dalo rady nic zalatwic. A myslicie, ze moze byc tak, ze polknal np jakiegos wlosa i to mu tak wadzi? bo wlasnie jak wkladam butle do buzi to ma taki odruch wymiotny

1. proponuje lekarza może to być refluks, mam też pytanie, czy nie otwarłaś nowego opakowania mleka? Nam się raz taka sytuacja zdarzyła. Otwarliśmy nowe opakowanie Bebiko i mała mała po nim strasznie wymiotowała. Nie było przeterminowane, ale coś z nim było nie tak. Kupiliśmy nowe z innej serii i małej po nim już nic nie było. Ale wymiotowała strasznie po nim, nawet co 2 - 3 godzin po flaszce. Może macie taka samą sytuację. Spróbuj otworzyć nowe opakowanie, tylko popatrz aby seria była inna. Jak nie przejdzie proponuje lekarza, szkoda żeby dziecko się męczyło, a wy z nim.

Gość wiśniowa nalewka babuni
Ty pytasz poważnie czy to tylko prowokacja?

Gość zrozpaczona_mama_
zła23 Też myslałam, że mleko może przterminowane, ale nie, pije je od piątku i było wszystko ok. A refluks to może sie pojawić z godziny na godzinę właściwie? bo wczoraj do południa na prawdę jadł normalnie, a później się zaczęło...

Gość zrozpaczona_mama_
pytam poważnie, a coś złego w moim pytaniu?

Gość moim zdaniemmmm
refluks

Gość ssłońce
To może być refluks.. to może być angina...Do lekarza jak najszybciej. To niedobrze,że dziecko to co zjada wymiotuje :( moim zdaniem powinnaś szybko z synkiem do lekarza iść,bo może się np. odwodnić. W żadnym wypadku nie czekaj do piątku !!!! Jedź z małym choćby na pogotowie, tam Cię bez kolejki przyjmą a i badania porobią.

wiesz każdy myślący normalnie i logicznie człowiek jak widzi, że z tak maleńkim dzieckiem się coś dzieje to jedzie z nim do lekarza, nawet jak wizytę masz w piatek to jedź do dziecinnego szpitala i nie czekaj. A nie zadajesz pytania na zwykłym forum, gdzie nikt nie ma pojęcia co się z Twoim dzieckiem dzieje. Raczej lekarze tu nie przesiadują. Ale to Twoje dziecko więc jak wolisz się radzic ludzi tu na forum to Twoja sprawa...

Gość zrozpaczona_mama_
w takim razie pojde jutro, dzis juz nie bede go budzic ani wyciagac z domu po kapieli. Goraczki nie ma, mierzylam wlasnie i jeszcze co mnie dziwi to to, ze odmawia smoczka bo tez jakby mu wadzil to moze byc objawem refluksu?

a wymiotuje po wszystkim czy tylko po mleku, dajesz mu herbatki ??? czy po niej też ulewa ??? pewnie wiesz, ale kładź na boczku i pilnuj żeby maluszek się nie udławił.

Gość zrozpaczona_mama_
pije herbatke rumiankowa i wode po nich nie ulewa ale pije w malych ilosciach od poczatku. Dodam jeszcze, ze ma stwierdzone problemy z kolka. Moze to byc przyczyna tego ulewania?

Może brzuszek za bardzo napręża przy kolce i stąd ulewanie. A nie dasz rady wcześniej iść do lekarza ? U nas nie ma opcji, że pediatra przychodni nie przyjmie. Dzwonie rano i jadę.

Gość zrozpaczona_mama_
ja sie moze nie znam, ale wydaje mi sie, ze i refluks i zwezenie odzwiernika nie pojawiaja sie nagle. Moze sie myle ale objawy powinny pojawic sie duzo wczesniej albo narastac stopniowo a tak jak mowie, zaczelo sie wczoraj - nagle!

Gość zrozpaczona_mama_
jutro pojade z samego rana i przyjma mnie chocbym miala przykluc sie do kaloryfera!

Widzisz, takie radzenie się na forum może spowodowac, ze zaraz nam tu zwariujesz ;) ktoś Ci napisze, ze coś tam , drugi, że coś tam a trzeci, ze to leczy się operacyjnie :O i sama się nakręcisz ... Na forum można się radzic w doborze koloru ścian, butów czy innych dupereli a nie jeśli chodzi o zdrowie małego dziecka. Przepraszam za dosadnosc w obu moich postach ale irytują mnie pytania mamusiek, które uważają, ze osoby siedzące na forach są lekarzami i wszystko wiedzą... Będzie dobrze, tylko odwiedź lekarza.

Gość zrozpaczona_mama_
wisniowa Ja wiem, ze na porade fachowca nie mam co tu liczyc, myslalam po prostu, ze ktoras mama miala moze podobny problem i cos mi doradzi! Ja ciagle mysle, ze mu cos w gardelku siedzi i to uniemozliwia trawienie, boje sie ze to wlos psa, bo ten strasznie linieje, ale nie wiem zabardzo jak moge to sprawdzic. Pojde do tego lekarza jutro oczywiscie, nie bede dziecka meczyc i siebie przy okazji, bo wiem juz ze ciezka noc nam sie zapowiada :(

Gość ---5---
u nas tak bylo z córka, lekarka powiedziala zebym wczesniej ja odbijala a pozniej na koniec, czyli w polowie karmienia musielismy ja brac na odbicie no i faktycznei bylo ok. Aczkolwiek nic innego tylko do lekarza, bo kazdy moze miec inny przypadek, tylko zyczyc powodzenia albo nie okazalo sie to czyms powazniejszym.

Gość ---5---
a wcale bym sie nie zdziwila gdyby to byl rotawirus, bo z kolei mój syn doslownie po wypiciu mleka zaraz haftował. Po herbatkach itp nei bo dostawal wlasnie w malych ilosciach, rotawirus "nieznosi mleka"

Gość zrozpaczona_mama_
wez nawet nie mow! ostatnio bylismy w szpitalu na badaniach a tam pelno dzieci z rotawirusem :o ale moj sie ogolnie dobrze czuje, nie ma goraczki, problemow z kupa (robi 3-4 na dobe) nie wyglada na chorego tylko jakby cos go w gardelku meczylo. A co do odbijania to moj syn od poczatku tak je ze robi sobie w polowie przerwe, odbija i je dalej. Butle 120 ml je tak na 2 razy.

Jak nasza córka skńczyła 4 tyg. to nagle zaczęła strasznie ulewac. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Po zbadaniu przez pediatrę i zważeniu, okazało się, że to \"zwykłe\" ulewanie, choc według mnie mała ulewała bardzo dużo. Musieliśmy ją kłaśc tak, żeby głowa była wyżej, ale to i tak niewiele dawało. Przeszło jak ręką odjął po ok czterech miesiącach. Mam nadzieję, że u ciebie to też zwykłe ulewanie. Koniecznie odwiedz pediatrę.

Gość hub
moja miala podobnie i okazalo sie ze jest chora tzn zlapala paciorkowca, ale byla tez bardzo apetyczna, zmierz temp Malemu i najlepiej by btlo zaniesc mocz na wczelki wypadek bo mzoe to zakazenie ukladu moczowego

Gość Do lekarza
kużwa a nie na forum pytać !!!!!!

Gość jakajakajaja
nie panikuj to refluks zełądkowo-przełykowy idz do lekarza poproś o cos polecam gaviscon infanti przejdzie po 3 miesiącach.Musisz dawac bardzo malo a czesto jeśc trzymac pionowo przez 15-20 minut po jedzeniu.Najlepiej karmic pionowo.Dziecko odczuwa zgage podbna jak u dorosłego a poniewaz go pali to poprostu zwraca i 3maj sie

Gość a z jakiej
dziewczyny! nie siejcie paniki! REFLUKS FIZJOLOGICZNY JEST CZYMS ZUPELNIE NATURALNYM U NIEMOWLAT. Przy mleku sztucznym najczesciej (choc nie zawsze) swiadczy o jego nietolerancji i nie ma znaczenia, ze do tej pory bylo ok bo nadwrazliwosc na skladnik moze wystapic nagle... nawet po kilku miesiacach a bywa, ze po kilkunastu latach. Najlepiej zmienic mleko ale z tym to oczywiscie do lekarza. Czy jestes pewna, ze wszystko sie z dziecka wylewa? Poczekaj do tego piatku, jesli tylko ulewa niewielka zesc jedzonego posilku. sprawdzisz przy okazji, czy w tym czasie nastapil prawidlowy przyrost masy.

Gość a z jakiej
A refluks nie polega n tym, ze czuje gage i zwraca, ludzie, co wy a pierdolygadacie. Po pierwsze ulewanie to nie zwracanie. Ulewanie jest samoistne i to powoduje refluks. Wymioty to inna bajka i praktycznie u tak malego dziecka nie wystepuja. Nie ma tez zadnej zgagi. Refluks fizjologiczny wynika niedojrzalosci ukladu pokarmowego - ostatnia czesc przelyku nie domyka sie, stad ulewanie trescia pokarmowa. I tyle!

Gość jakajakajaja
to kłóć sie o to z moim lekarzem poza tym autorka pisze ze dziecko wymiotuje a nie ulewa a refluks to wasnie to o czym mówie dziecko czuje tak jak zgaga u dorosłego je piecze.Nie mówie ze nie masz racji bo to prawda iz wynika to zniedojrzałości przewdu pokarmowego ulewanie to nie refluks tylko wymioty pod cisnieniem mój synek miał refluks nie ulewal tylk zygał jak z torpedy zaczęło sie spontanicznie i po 3 miesiącach skończył dzieki wiedzy doświadczonych lekarzy