Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_mama_

co się dzieje z moim dzieckiem????

Polecane posty

Gość a z jakiej
Ja sie z zadnym lekarzem klocic nie bede, moja corka ma stwierdzony refluks fizjologiczny przez gastrologa, przechodzilam przez wielu lekarzy i akurat ze zgaga to nie ma nic wspolnego. wymioty u tak malych dzieci wystepuja skrajnie rzadko i do swojego przypadku nie mona podciagac wszystkich, ktore tylko sie z tym kojarza. Dziewczyna nie pisze, ze dziecko wymiotuje tylko, ze sie z niego wylewa a to cecha ulewania, nie wymiotow.

Gość jakajakajaja
ja sie z Twom kłócic tez nie będe ale mój postawił inna diagnozę widać co klinika to inne objawy ach ta medycyna niby taka sama a jednak idziesz na ząb a umierasz na nogę ;)

Gość e.w.a
DZIECKO MUSI ZBADAC LEKARZ N A T Y C H M I A S T.A Z LEKARZEM TRZEBA STANOWCZO I KONKRETNIE ROZMAWIAC.TAK,ZEBY ZAJAL SIE DZIECKIEM JAK WLASNYM.NIE BAC SIE.MA PANI WIZYTE DOPIERO W PIATEK?A ZJAKIEJ RACJI?BO KTOS TAK PANI POWIEDZIAL?TO JEST PANI DZIECKO I POTRZEBUJE POMOCY TERAZ.

Gość bernardaabstrakcja
może pic koperkową ;)

Gość lekarzem nie jestem
ale zadna z chorob czyli ten refluks paciorkowiec albo rotawirus nie pasuje...a dlaczego? no logicznie mysląc jest tylko jeden objaw spore ulewanie, ktore pojawilo sie praktycznie z dnia na dzien...refluks nie zaczyna sie nagle byłyby wczesniej jakies inne symptomy....zakazeniu paciorkowcami towarzyszy wysoka temperatura, ktora pojawia sie przed innymi objawami przy zakazeniu rotawirusem są wymioty i biegunka (głowny objaw to biegunka bo rotawirusy atakują głownie komórki jelit) do tego moze tez wystapic temperatura.... Jesli Twoje dziecko nie jest nadzwyczaj płaczliwe i marudne w ciagu dnia nie ma zadnych innych objawow poza tym ulewaniem to faktycznie cos z tym mlekiem moze byc nie tak...tak jak ktos radzil kup takie samo ale o innym numerze partii...zawsze mozesz zaniesc do zbadania do sanepidu to opakowanie ktorym aktualnie karmisz bo moze faktycznie cos byc z nim nie tak...a dla swietego spokoju szybciutko do lekarza... Co do wypluwania smoczka to nie wszystkie dzieci chca ssać smoczek..spotkałam sie z takim dzieckiem ktore po tym jak dostało smoczek strasznie płakało i go wypluwało pożniej juz sam widok smoczka powodował straszne łzy dlaczego nie wiadomo...

Gość robicie dziewczynie sieczke
z mózgu :O Autorko idź do lekarza!

Gość lekarzem nie jestem
i jeszcze jedno refluks nie polega na tym ze odczuwa sie zgage i to pali i dlatego sie wymiotuje...refluks jest to choroba spowodowana niesprawnoscia dolnego zwieracza przelyku....jako ze on sie nie domyka tresc zoladkowa wraz z sokiem trawiennym cofa sie do przelyku i w nim zalega....moze on powodowac podraznienie przelyku (wiadomo kwas solny z zoładka i enzymy trawienne) zgagę czyli uczucie bólu w przełyku...podsumowując najczestsze objawy to podraznienie przełyku odczuwane jako zgaga czylu pieczenie lub ból....wymioty natomiast nie sa tak czestym objawem....

Gość lekarzem nie jestem
nie robimy sieczki z mozgu..powinna isc do lekarza jak najszybciej i takie sa fakty ja sie dziwie ze najpierw napisala na forum zamiast odrazu dl szpitala dzieciecego na izbe przyjec biec...

Gość robicie dziewczynie sieczke
pod względem wynajdywania chorób- owszem robicie :O

Gość a z jakiej
refluks fizjologiczny powoduje ulewanie tresci do 30 minut po posilku, tresci, ktora nie jest jeszcze trawiona i ktora nie obejmuja kwasy zoladkowe zatem nie ma podrasznienia przelyku. zgaga wystepuje w sytuacji kiedy cofa sie pokarm w trakcie trawienia a to nie ma miejsca przy cofaniu zaraz po jedzeniu (tzw ulewaniu). dodatkowo warto wiedziec, ze mleko (matki, czy wszelkie inne) ma wartosci zasadowe co neutralizuje kwas zoladkowy i nie ma efektu podraznienia, to sa podstawy fizjologii...

Gość lekarzem nie jestem
a z jakiej-jesli to było do mnie to potwierdzam masz racje refluks fizjologiczny jak sama nazwa wskazuje jest fizjologiczny i musi wystepowac i u kazdego dziecka wystepuje....ja natomiast pisałam o Chorobie refluksowej przełyku nazywanej potocznie po prostu refluksem...

Gość a z jakiej
ok, w takim razie zle odczytalam twoja wiadomosc; uznalam, ze termin "refluks przelykowy" stosujesz do sytuacji tutaj zaistnialej, dlatego odnioslam sie do tego ;)

Gość a z jakiej
swoja droga sama cierpie na przepukline rozoru przelykowego przepony, co wiaze sie istnieniem refluksu.. i dlatego popieram (jak i ponawiam, o wczesniej gdzies juz pisalam) ze wymioty nie wystepuja na skutek zgagi.. to predzej zgaga wystapi na skutek wymiotow 9nie zwiazane z refluksem juz w ogole)

Gość a z jakiej
*rozworu (jadlam "w")

Gość lekarzem nie jestem
a z jakiej- i masz racje bo zgaga jest uczuciem pieczenia i/lub bolu...kazdy kto chociaz raz w zyciu "rzygał" zna to uczucie... przy chorobie refluskowej przelyku zwieracz niedomaga tresc zoładkowa cofa sie do przełyku i tam zalega co z kolei powoduje podraznienie a jak przelyk jest podrazniony to mozna odczuwac zgage jako bol i pieczenie....wymioty przy refluksie tez moga nastapic ale bardzo rzadko bo przeciez przelyk człowieka jest długi a zoladek rozciagliwy wiec na chłopski rozum to biorąc trzeba duzo zjesc zeby spowodowac aby wypelnil sie caly zoladek i przełyk zebypokarm wyszedl ta droga ktora wszedł... skoro sama masz refluks to powiedz mi jedno bo mnie to zaciekawiło cierpisz na chroniczny kaszel? zapalenia zatok, gardła, ucha, krtani masz astme oskrzelową albo problem z zbami(pojawianie sie ubytkow mimo dbania o zeby)?

Gość zrozpaczona_mama_
mamy dzis wizyte z dzieckiem o 14;30 u pediatry. Jak wroce to dam znac co wyszlo. Synek dostaje herbatke rumiankowa, bo ktos pytal, jest od 1 miesiaca i i zalecenia lekarza, no i wode oczywiscie. W nocy ladnie zjadl cala butle bez ulania, dzis stawia znowu opor. Dziekuje za opinie.

Gość magd_us_1983o2
Zycze zdrowia twojemu dzidziusiowi ale nie obraz sie masz mocna psychike jakby to chodzilo o moje dziecko to zamiast siedziec na kompie lecialabym odrazu ja jestem panikara nawet jak moja mala ma biegonke a nic jej wiecej nie dolega to chodzby byla burza powodz to bym leciala do lekarza.W przychodni maja obowiazek zbadac twoje dziecko tym bardziej ze jest malutkie

Gość zrozpaczona_mama_
zauwaz ze pisalam wczoraj prawie o 21 wiec przychodnie juz raczej nieczynne. Dzis jak dzwonilam to mi powiedzieli, ze jesli dziecko ma goraczke, biegunke lub w ogole odmawia jedzenia i picia to jechac na pogotowie jesli to nie przysc normalnie na 14:30 do przychodni. Ja tez jestem panikara, moje dziecko ma juz zaliczone 5 wizyt u pediatry i szpital i do tej pory wszystko bylo ok, tylko te nieszczesne kolki

Gość a z jakiej
"skoro sama masz refluks to powiedz mi jedno bo mnie to zaciekawiło cierpisz na chroniczny kaszel? zapalenia zatok, gardła, ucha, krtani masz astme oskrzelową albo problem z zbami(pojawianie sie ubytkow mimo dbania o zeby)?" zanim nie rozpoczelam stosowania diety zasadowej tak bylo - chroniczny kaszel, wiecznie podraznione gardlo, wiecznie zapalenie zatok, uczucie splywania po gardle nawet pomimo braku choroby... oczywiscie mam astme ale mam ja od dziecka, zatem nie lacze tych 2 spraw... z zebami problem jak inni, psuja sie tradycyjnie :) w tej chwili dbam o diete; przepuklina jest mala, wiec nie musze brac lekow p/refluksowych.

Gość a z jakiej
zrozpaczona mamo, jak ta wizyta? jestes spokojniejsza? co lekarz mowil?

Gość zrozpaczona_mama_
hej, wrocilismy od tego lekarza, doktorka powiedziala, ze do rotawirusa to dluga droga a do refluksu jeszcze dluzsza! Okazalo sie ze synek ma bardzo zapchany nosek, to mu utrudnia jedzenie i stad tez ulewa. Ja mu codziennie odciagalam gruszka i myslalam ze z noskiem jest ok, dopiero jak zakupilam dzis fride i odciagnelam to bylam w szoku ze tyle sie tego nazbieralo. Poza katarkiem wszystko z nim porzadku :)