Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość avemaria

UKASZENIE KLESZCZA

Polecane posty

Gość avemaria

Dwa dni temu , spędzałam czas na łące . Dziś rano , przy ozazji porannej kąpieli odkryłam kleszcza , Był on spory ( 4-5mm ) , lecz chyba zgnieciony . Od razu usunęłam go pęsetą wraz z "główką" . Czy w okresie 2 dni mogłam zostać zarażona borelioza i jakie sa jej pierwsze objawy . Czy boreliozę leczy się długo i w jaki sposó jest to robione ?

Gość TAK MÓGŁ CIE ZARAZIĆ
Idz do lekarza.Napewno dostaniesz antybiotyk. Nie zwlekaj!!!!!

Gość poszukaj info w googlach
ale przy zgnieceniu jest duza szansa na to że plunął jadem i jakiś syf ci do organizmu wprowadzil. zglos sie dla pewnosci do internisty

Gość mojemu tacie
pojawil sie chyba tydzien albo nawet 2 tygodnie po ukaszeniu dosc rozlegly rumien. zmuszony udal sie do lekarza. obecnie sie leczy nadal. wniosek:nie zwlekaj z wizyta!

Gość ale nie panikujcie MAM APEL
nie każdy kleszcz jest zarażony. Lekarz po usunięciu kleszcza "profilatycznie" daje skierowanie do poradni chorób zakaźnych. Skierowanie ważne jest rok. Bo jeśli kleszcz nas zaraził to powinny wystąpić objawy. Tymczasem ludzie mają urojoną boreliozę i pędzą do lekarza prosto od chirurga. zapisują się na wizytę, terminy w poradniach się wydłużają niemiłosiernie (u nas dziennie przybywa 10 nowych pacjentów!) I Ci co naprawdę potrzebują wizyty u specjalisty mają problem - stwierdzoną boreliozę - a muszą czekać nawet rok na swój termin w poradni bo jeden z drugim jest chory od samego widoku kleszcza. Każdy myśli tylko o sobie, w przyszłości tym samym sobie zaszkodzi, bo inni w ten sposób opóźnią jego wizytę.....