Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rumcajsowa Hanka

Pijecie zieloną herbatę ?

Polecane posty

Gość Rumcajsowa Hanka

Jeśli tak to jaką i ...po co ?

Gość heloooł
z tym "po co" mnie dobiłaś. nei wiem po kiego. w każdym razie zapijam się na umów. Yunan, zwykła czyli nieśmierdząca.

Gość Rumcajsowa Hanka
Chodziło mi o przypisane jej "jakieś tam" cudowne właściwości :classic_cool:

nie, w życiu , to obleśne i niesmaczne tylko czarna herbata ewentualnie podróbka białej taka lyptona

Gość heloooł
no sprawdza się trochę na żołądek, i mniej pozostawia "syfu" niż czarna i kawa = można pić w większych ilosciach. w sumie jak komuś się chce to pewnie jest to dobra profilaktyka różnych takich.. kamieni itp.

Gość heloooł
czy smaczne.. idzie się przyzwyczaić

Gość mkjkkkk
ja piję, do smaku się przyzwyczaiłam. Ma dużo własciwości zdrowotnych, ale nie można też z nią przesadzać, bo zaszkodzić też może, o czym już nie informują prawie nigdzie:)

Gość willa
Ja pije codzienie,z poczatku nie smakowala a teraz nie wyobrazam sobie dnia bez tej herbatki,a po co ja pije?? poczytaj o jej wlasciwosciach to sie dowiesz :P

tak, nie pamiętam jaką kosztuje 3zł ,pije bo podobno oczyszcza i jest zdrowsza od tej zwyczajnej

Gość JESTEM UZALEŻNIONA
wolę białą

piję prawie wyłacznie zieloną, smakową albo zwykłą zawiera antyoksydanty, czyli czynniki opóźniające starzenie się organizmu oraz mające działanie antyrakowe poza tym - smakuje mi (firma Bastek, liściasta, cytrynowa, opuncja, malina)

Gość heloooł
zielona może zaszkodzić? y?

wspomagają przemianę materii co do szkodzenia - wszystko w nadmiarze szkodzi

Gość uoyto///
na odchudzanie najlepsza czerwona :D Tylko ma taki ziemisty posmak, ale idzie sie przyzwyczaić

no właśnie na wizażu natrafiłam na opowieść o kobiecie która wypiła za dużo wody i dostała obrzęku mózgu i jest upośledzona.Ale 3-4 filiżanki herbaty nie powinny zaszkodzić

Gość wyjec_polski
ja piję od paru lat ale w ciąży mi odrzuciło i przeszłam na czarną. Teraz rok po porodzie miałam straszną ochotę na słodycze, po prostu nie mogłam się opanować. Niedawno znów wróciłam do zielonej i ochota na słodkości minęła.

Gość mkjkkkk
wklejam text i dodam, że lekarz potwierdził, że herbata może zaszkodzić: Liście herbaty akumulują fluorki i aluminium w wyraźnie większym stopniu niż jakiekolwiek inne rośliny. Zanieczyszczenie powietrza i ziemi przyczynia się do stałego wzrostu ilości tych szkodliwych substancji, zwłaszcza w przeciągu ostatnich 20 lat. Fluorki przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych oraz niszczą strukturę kości. Kumulują się w organizmie. W małych ilościach wzmacniają szkliwo zębów, jednak są to ilości znacznie mniejsze niż te, które występują w zielonej herbacie. Aluminium jest w większych ilościach rakotwórcze, istnieją też przesłanki, że powoduje chorobę Alzheimera. Połączone działanie tych substancji powoduje jeszcze więcej szkód, gdyż np. aluminium zwiększa toksyczność fluorków. W tym wypadku na duże uszkodzenia narażony jest system nerwowy oraz nerki. Przypominam, że obie substancje są obecne w dużych stężeniach w herbacie. Kofeina zawarta w herbacie dodatkowo powoduje większą przyswajalność fluorków. Różne firmy produkujące pakowaną herbatę próbują przekuć znaczne stężenie fluorków z minusa na plus Powołują się mianowicie na zdrowie zębów, natomiast zupełnie nie wspominają o właściwościach silnie rakotwórczych. Tu kilka badań: 1. Nabrzyski M, Gajewska R - "Aluminium and fluoride in hospital daily diets and in teas". 2. Dabeka WD, McKenzie AD - "Survey of lead, cadmium, fluoride, nickel, and cobalt in food composites and estimation of dietary intakes of these elements by Canadians in 1986-1988". 3. Wei, S.H.; Hattab, F.N., Mellberg, J.R. - "Concentration of fluoride and selected other elements in teas". Postanowiłam o tym napisać, zwłaszcza że widzę jak na forum niektórzy zachęcają do picia zielonej herbaty litrami

Gość .glfy7ie
musielibyśmy nic nie pić i nie jeść, bo we wszystkim jest pełno chemi, nawet w marchewce co to nam się wydaje taka zdrowa :)