Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maka555

tebletki anty

Polecane posty

Gość maka555

SLuchajcie mam 17 lat miesiac temu bylam u ginekologa na badaniach.wszytsko bylo ok. teraz zastanowilam sie i podjelam decyzje o przyjmowaniu tabletek antykoncepcyjnych. jak myslicie jesli pojde do tego ginekologa to przepisze mi je bez problemu???prosze o odp. a i jeszcze jedno czy wystepuja u was jakies skutki uboczne po przyjmowaniu owych tablt?z gory dziekuje za pomoc;)

Gość wweweaaa
raczej powinien bez problemu przepisać... a skutki uboczne... jedne ich nie mają inne narzekają na anty bardzo. Ja stałam się bardziej nerwowa i płaczliwa. Ale biorę dopiero 3 miesiące, więc mam nadzieje, że to minie.

Gość kotka222
bez problemu ci wypisze, skoro badania wyszly dobrze. ze skutkami ubocznymi jest rozne ale mlodym dziewczynom najczesciej przpisuje sie tabletki z mala dawka hormonow, np harmonet albo novynette

obecne tabletki w ogóle zawierają mało hormonów, ja brałam przez kilkanaście lat i jedynymi skutkami były wreszcie niebolesne miesiączki :) brałam cilest i logest po porodzie też do nich wrócę :)

Gość maka555
Badał mnie przez...odbyt...tak to smieszne ale tak bylo i pow ze wszytsko jest w jak najlepszym porzadku;)teraz sie zastanawiam czy moj wiek nie zrobi zadnych przeszkkod:)a troche sie boje zaczac brac te tabletki bo to by byl moj 1 raz ich brania i tyle sie nacz\ytalam o skutkacvh ubocznych ze az mni strach iblecial....eh;/

Gość maka555
czekam na wasze wypowiedzi;)

W jakim celu chcesz te tabletki? Lekarz może odradzać Ci ich przyjmowanie z racji twojego wieku - jesteś jeszcze w trakcie rozwoju a hormony przyjmowane z zewnątrz mogą ten rozwój zaburzyć, co da znać o sobie w przyszłości (gdy odstawisz tabletki lub będziesz chciała zajść w ciążę). Zazwyczaj tabletki anty nastolatki dostają w celach leczniczych, np. przy bardzo rozregulowanych cyklach, cyklach bezowulacyjnych, przy torbielach albo przy bardzo bolesnych miesiączkach. Jeśli mimo różnych przeciwwskazań zdecydujesz się na tabletki, zadbaj o komplet badań (badania hormonalne, USG jajników, cytologia, morfologia, krzepliwość krwi, próby wątrobowe - do tego szczegółowy wywiad lekarski nt. Twojej rodziny, np. częstotliwości występowania żylaków). U mnie tabletki z początku powodowały mdłości i bóle piersi. Biorę je już rok i wiem, że przez czas jestem bardziej płaczliwa i mam tendencje do histeryzowania. Na początku brania schudłam kilka kg, bo nie miałam apetytu. Później miałam problemy z cellulitem, który udało się zwalczyć. Teraz z kolei mam problem z wybujałym apetytem i muszę się ograniczać ;) Na jednej nodze pojawiły mi się drobne pajączki - wiem, że już nie znikną. Sprawa została skonsultowana z lekarzem i powiedział, że tak niestety się zdarza i to nic groźnego... Pewnie trochę w tym mojej zasługi, bo prowadzę raczej siedzący tryb życia, więc nogi na tym cierpią. Zastanów się, czy chcesz brać tabletki i po co. Wiele dziewcząt uważa, że fajnie je brać, bo są modne - wszędzie o nich mowa, biorą koleżanki i koleżanki koleżanek... Ale w przypadku zdrowia nie ma co podążać ślepo za modą, cena może być zbyt wysoka.

Gość maka555
tzn za 3 misesiace bede miala juz 18lat i planowalam rozpoczac wspolzycie z moim misiem:)moze to dla niektorych za wczesnie no ale coz...wlasnie dlatego chcialabym je zaczac brac;) byc odrazy zabezpieczona niz pozniej histeryzowac jak inne dziewczyny ze cos jest nie tak;) ale widze ze skutki uboczne sa fatalne;(

jak bedziesz miec dobrze dobrane tabletki, poprzedzone badaniami tymi ktore ktos wyzej wymienił, to nie bedziesz miec zadnych skutkow ubocznych ja biore tabletki od 16 roku zycia, ze wzgledu na bardzo bolesne miesiaczki i do tej pory brałam 3 rozne rodzaje tabletek i tylko po jednych mialam skutki uboczne (tycie) teraz mam plastry i czuje sie super

Ja na tabletki anty staram się nie narzekać, bo żadna inna metoda zapobiegania ciąży nie daje takiego komfortu psychicznego. Ogólnie skutków ubocznych miałam niewiele, ale jednak bardzo pogorszył mi się nastrój: stany depresyjne, jestem bardzo nerwowa zwłaszcza przed okresem. Tabletki miałam prawidłowo dobrane, przeszłam badania, ale jednak źle wpłynęły na mój nastrój. Teraz zmieniłam je na inne i z nastrojem w dalszym ciągu nie najlepiej.

jeśli zrobisz badana hormonalne i lekarz przepisze ci tabletki to się nie martw o skutki uboczne, poza tym zawsze można je zamienić na inne :) nie znam koleżanki która by tyła, miała mdłości czy inne objawy :) a badanie przez odbyt to normalne u dziewic :) i byłam w twoim wieku jak zaczęłam brać anty :)

Gość maka555
a jak rozmawialyscie z mama na ten temat?:)czy moze same dbacie o swoje sprawy?:D

Ja sama dbam o te sprawy, bo wiek mi na to pozwala ;) Mamy o zgodę nie pytam, a gdybym była młoda i musiała pytać - na pewno bym to zrobiła, bo dobrze żeby matka wiedziała, że przyjmuję jakieś leki (gdyby coś mi się stało, zawsze łatwiej powiedzieć lekarzowi). Tabletki mogą być dobrze dobrane, ale powodować skutki uboczne przez pierwsze miesiące. Niestety organizm musi się przyzwyczaić, trzeba mu dac czas na "przestawienie się" na hormony podawane z zewnątrz. Jeśli takie skutki uboczne nie mijają i są uciążliwe, wtedy trzeba zmienić tabletki :) Różne skutki uboczne na początku przyjmowania tabletek są częste i normalne. Nie da się tego przeskoczyć :)

Gość maka555
moze ktos jeszcze sie wypowie?:D

Gość maka555
a musialyscie robic badania krwi aby wasz lekarz przepisal wam tabletki??

Gość brałam pół roku
skutek uboczny - zakrzepica żył głębokich