Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakłopotana1987.87

odstawienie Yasminelle

Polecane posty

Gość zakłopotana1987.87

witajcie :D zanim wybiorę się do gin. chciałabym dowiedzieć się czy któraś z was była w podobnej sytuacji, a mianowicie... Od zawsze okres sprawiał mi wiele bólu, jednak od kiedy zaczęłam brać yasminelle (ok. rok temu), nie odczuwam żadnych dolegliwości, poprawiła mi sie nawet cera itd itd :D Jednak mam straszny cellulit, do tego pajączki.. Chciałabym przestać stosować doustną antykoncepcję, ALE czy po odstawieniu yasminelle bóle miesiączkowe powrócą???

witaj zakłopotana:) Otóż ja również zażywam Yasminelle (od października) z powodu bardzo bolesnych miesiączek (nie muszę się chyba na ten temat rozpisywać...). Niestety muszę Cię zasmucić - odstawienie każdego leku tego typu spowoduje powrót bolesnego okresu. Tak mi to tłumaczył mój ginekolog - tabletki powodują, że nie dochodzi do jajeczkowania, a co za tym idzie miesiączkę nazywa się wówczas krwawieniem (na pewno zauważyłaś, że jest zupełnie inna), a więc ból jest mniejszy albo nie ma go wcale. Jeżeli odstawisz hormony to cały ten łańcuch przyczynowo-skutkowy niestety sie przerwie (jajeczkowanie->miesiączka->ból). Jednak uważam, że powinnaś skonsultować się z ginekologiem. Może poradzi Ci coś rozsądnego?? Pozdrawiam:)