Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malena1987

Które studia wybrać?

Polecane posty

Po rocznej przerwie chciałabym wrócić na studia. W Toruniu są ograniczone możliwości i koniec końców zastanawiam się nad dwoma kierunkami, oba zaocznie. Pierwsze to socjologia na Uniwersytecie M. Kopernika, za 630zł miesięcznie (8 rat), drugi kierunek to turystyka i rekreacja, 340 zł miesięcznie, ale na nowo otwieranej uczelni (Toruńska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości). Nie ukrywam, że pieniądze mają tutaj duże znaczenie, turystyka także dla mnie jest atrakcyjniejsza, ale moje obawy wzbudza fakt, że szkoła dopiero ruszy w październiku. Co byśmy doradzali?

Gość grazynka z miasta
do turystyki musisz byc kontaktowa, lubić ludzi, lubić gadać, być przebojowa,mieć dryg do jezyków, inaczej skończysz studia i wyladujesz na bezrobociu socjologia jest dla bardziej zrównowazonych nie ma lepiej czy gorzej, zalezy do czego masz ciagotki

Chyba bardziej skłaniałabym się ku tej turystyce, ale przeraża mnie wizja nowo otwieranej uczelni.

Szczerze, to nie interesuje mnie czy przyszłościowe, tylko czy na tyle mnie zainteresuje dany kierunek, żeby mieć mobilizację by przez 3 lata go robić :>

Gość forum smierdziiii
to po cholere wydawac kase na studia skoro nic nie bedziesz z nich miala?

Będę miała wyższe i większe szanse na dobrą pracę. Mało kto pracuje w zawodzie, a jak przeglądam ogłoszenia o pracę, to zwykle zależy pracodawcom na samym papierku, a nie na konkretnym kierunku.

Gość koooooochanaaaaa
ja wzielabym jednak uniwerek... ale inny kierunek:P

Gość fdevfdev
turystyka, moja siostra skonczyla i ma super robote dobrze platna, ja bylam na socjologii i ciezko cos po tym znalezc, dobrze ze mama 2 kierunke bo by byla tragedia

Gość koooooochanaaaaa
Będę miała wyższe i większe szanse na dobrą pracę. Mało kto pracuje w zawodzie, a jak przeglądam ogłoszenia o pracę, to zwykle zależy pracodawcom na samym papierku, a nie na konkretnym kierunku. ------------------------------------ po co ci socjologia akurat? to nudne jak flaki z olejem:/ jak zalezy ci tylko na papierze to idz na umk uniwerek zawsze bedzie gora...

Na UMK nic innego zaocznie nie ma dla mnie, nawet turystyki zaocznie nie mają... A nie przeraża Was wizja nowej uczelni?

Gość koooooochanaaaaa
osobiscie balabym sie studiowac na nowej uczelni. bedzie to jakas zwykla wyzsza szkola czegos tam i tyle. wybierz umk zawsze wiekszy prestiz

Gość koooooochanaaaaa
jak to nie ma innego kierunku dla ciebie?

Gość oł noł
byłam na zaocznej socjiologii na UMK. Ogólnie nieciekwie...bardzo dużo czytania czytania i jeszcze raz czytania,kierunek ciekawy, życiowy...ale większość ludzi po tym chciała iść na dziennikarstwo , niektórzy juz nawet pracowali w jakiś gazetach...ja studiowałam z takiego samego powodu co Ty żeby mieć papier z uniersytetu i po drugim semestrze zrezygnowałam i poszłam na dzienne na zupełnie inny kierunek. Każdemu znajomemu odradzam socjologie na UMK ale jeżeli jesteś humanistką to czemu nie, może jak skończysz to na polskim rynku rozwinie się trochę zapotrzebowanie na socjologów bo na razie z pracą jest cięzko.

Gość oł noł
ale nie ryzykowałabym pójściem do tej nowej szkoły. jeżeli już to proponuje poszukać innych zaocznych na uniwersytecie...a jeżeli juz na prywatną to chyba wolałabym pójść do Wyższej Szkoły Bankowej w toruni. mają dosyć ciekawe kierunki. Ale czy to dobra szkoła to nie wiem. Bo z praca po niej pewnie tak samo jak po każdej innej uczelni.

Na UMK nie ma zaocznie turystyki. Z zaocznych które tam oferują tylko ta socjologia wchodzi w grę. Jeśli chodzi o WSB, to niestety tam na pierwszym roku jest matematyka - a ja jestem totalnie antymatematyczna :(