Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość enigmaaa...

służba zdrowia w irlandii cork

Polecane posty

Gość enigmaaa...

czy ktoś może mi wytłumaczyć jak wygląda służba zdrowia w irlandii??? na konkretnym przykładzie: mam legalna pracę, jestem zarejestrowana, płace podatki...co w takim razie przysługuje mi za darmo (jakie leczenie), a za co muszę płacić??? gdzie muszę się zarejestrować? i jeszcze jedno...jak w takiej sytuacji uregulować sytuacje w polsce? obecnie mam status studentki, ale za jakieś 4 miesiące emigruje na stałe do irlandii...co wtedy z podatkami za prace? czy muszę je też w polsce odprowadzać? czy warto się zarejestrować jako bezrobotna w polsce i nie pobierać zasiłków? czy w takiej sytuacji w polsce również przysługuje mi bezpłatna służba zdrowia? proszę o jasne wytłumaczenie i odpowiedzi, gdyż każdy kogo się pytam podaje sprzeczne informacje i nikt tak na prawdę nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie :/

Gość nikt nic na prawdę
nie wiem??? :/

Gość LOLOLOLOL
GOOGLE to naprawdę dobra rzecz. jesli sie zarejestrujesz w Pl jako bezrobotna to bedziesz musiala jezdzic i podpisywac liste w PL wiec bez sensu wyjście. Kolezanka jest w Irlandi i bardzo narzeka. Ja mieszkam w UK i nei narzekam chociaż wszyscy w około marudza.

Nie mozesz byc w Polsce zarejestrowana jako bezrobotna i jednoczesnie pracowac legalnie w Irlandii. Sluzba zdrowia w Irlandii jest beznajdziejna, nie umywa sie do polskiej. Nawet jak masz pieniadze, to i tak,zeby zobaczyc sie ze specjalista musisz czekac kilka miesiecy. Nawet jak masz zawal to nie zawsze jest mozliwa konsultacja kardiologiczna!!! W sumie jesli masz wiecej niz 25 lat, to Ci zrobia cytologie za darmo raz na trzy lata.A za kazda wizyte lekarska placisz 60 euro, za kazda wizyte w szpitalu placisz, za kazde wezwanie karetki placisz. Moj narzeczony ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne i i tak musi za wiele rzeczy placic, bo ubezpieczyciel tego nie pokrywa. Ja jak bylam chora, to pomimo,ze normalnie pracowalam w Irlnadii, jezdzilam do Polski i w publicznym szpitalu leczylam sie prywatnie.

Gość enigmaaa...
co do GOOGLI to szukałam i znalazłam tylko sprzeczne informacje :/ dzięki ewelina, trochę mi rozjaśniłaś sytuację...ale jednym słowem to jest tam jeden wielki wałek :/ jestem tylko ciekawa jak tam się kształtują ceny za lekarza...