Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co z brzuchem

10 cm w pochwie?

Polecane posty

Gość co z brzuchem

wziełam linijkę, patrze i 10 cm to dośc dużo. Czy my mamy 10 cm dziure przy porodzie? a czy te wargi sromowe jak się rzociagają podczas wychodzenia główki to boli/ moze popękac? czy to wszystko jest elastyczne i nie boli? Mnie boli juz samo badanie ginek, tzn moze nie boli ,ale takie dziwne odczucie ze ktos ci cos grzebie w pochwie.

Gość samoloty w głowie
tez się boję porodu i związanego z tym rozerwaniem, rozciaganiem, poszerzaniem. Fobia.

Gość ja się tak strasznie bałam
porodu naturalnego że zdecydowałam się na cc

Gość makaruk.
nie pociesze pewnie, jesli powiem, ze pod koniec porodu to czy ma ci sie tam na 10 cm rozciagnac czy nie najmniej cie obchodzi...a moze inaczej, nie mozesz sie tych 10 cm doczekac :-P

Gość makaruk.
ja z kolei cesarki boje sie panicznie!

Gość asdwa
podczas dochodzenia do 10 cm możecie mieć wrażenie szczypania i kłucia w pochwie. Zdecydowanie to nie jest ból. Bola skurcze macicy a nie rozciąganie pochwy. Przy przechodzeniu dziecka przez pochwę jest uczucie szczypania, pieczenia ale w tym momencie jest się mega skupionym na parciu więc to tez nie jakiś mega ból. Mi pękła obustrnnie pochwa na 5 cm i na 7 cm. Uwierzcie, że nawet tego nie poczułam :) Gorsze i boleśniejsze są skurcze !!!

Gość abraja
no chyba musze sie za was wziąść...pochwa jest rozciągliwa i napewno główka przejdzie,samo przeciskanie dziecka przez pochwe to najmniej bolesny etap porodu.Nie liczy sie rozwarcie pochwy ylko macicy a ten proces jest dośc bolesny(dla niektórych kobiet) Napisze wam ze jestem jedna z niewielkiego odsetka która poród nic nie bolał słowo.A tak strasznie sie balam ze bedzie jak na filmach,gzdie sie krzyczy jeczy i umiera z bólu...bzdura

Gość asdwa
aaa i jeszcze jedno - nawet nie dotykałam krocza w ciągu całeho porodu więc nie wiem jakie to odczucie, czy faktycznie ma sie dziurę zamiast cipki ;) W każdym razie widok w lusterku kilka dni po porodzie może przyprawić o dreszcze ;) Teraz jest kilka miesięcy po porodzie i wizualnie wszystko wróciło do satnu przed porodem. No może tylko "otworek" jest ciut większy i jest slad w postaci blizny po nacięciu

Gość samoloty w głowie
a tak wogóle to po parciu te 10 cm się zmniejsza? po jakim czasie szyjka sie zamyka?

Gość asdwa
abraja to samo u mnie. Tyle się nasłuchałam o mega bólach nie do wytrzymania, jęki i wrzaski a tu miłę rozczarowanie. Owszem, bolało ale myślałam, ze będzie mocniej. Jedynie na chwilę przed partymi gdy skurcz za skurczem, praktycznie bez przerwy - to był dla mnie najgorszy etap. Parcie luzik. 20 min i po sprawie. Tylko cichutko sobie pojękiwałąm ;)

Gość asdwa
Wiesz co, kilka godzin po porodzie byłam zrobić siku. Dotykałam palcami rany bo ciągnął mnie szew. Z ciekawości dotknęłam wejścia do pochwy. Miałam dziurkę ale napewno nie miała 10 cm. Może miała obwód jak czereśnia.

Gość abraja
ja poszłam siku tez szybko jakos ale u mnie wszystk normalnie bylo ja wogóle to jakas dziwna jestem ;)nie pekłam nawet i niespecjalnie mnie bolało ani nie krwawilam po porodzie a jak poszlam na kontrle to lekarka powiedziala ze jakby nie wiedziala ze urodzilam toby ngdy mnie o dzecko nie podejrzewała ;0samoregeneracja czy cuś?ciekawe czy jak odetne sobie reke to odroścni he he

Gość asdwa
a ile dzidziuś miał cm i g ??

Gość asdwa
moje miało 58 cm i 4200 g (!!!) urodzone w 42 tyg. Może dlatego bardziej to odczułam :P

Gość abraja
54 cm 2900