Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Co_robic

baardzo proszę Was o pomoc

Polecane posty

Gość Co_robic

Witam, Bardzo serdecznie proszę Was o wyrażenie swojej opinii na ten temat. W 2002 r we Francji miał miejsce eksperyment przeprowadzony przez Pascala Champvert'a - dyrektora Domu Pomocy Społecznej dla osób starszych. Swoją placówkę połączył ze żłobkiem dla dzieci. Mieszkańcy domu w wieku od 75-102 mieli możliwość przebywania z dziećmi w jednej z sal, mając do dyspozycji swoją część mieszkalną. Zarówno dzieci jak i ludzie starzy mieli swoich odpowiednio wykwalifikowanych opiekunów. Mogli razem spędzać czas do obiadu , po nim dzieci szły na drzemkę, a mieszkańcy domu do swojej części. Później oczywiście dzieci były odbierane przez rodziców. Eksperyment miał na celu zbadanie relacji, zachowań jakie występowały w domu. Co się okazało - dzieci miały zawsze kogoś kto się nimi interesował, jeśli one same nie chciały spędzać czasu z osobami starszymi - bawiły się same - nikt ich do niczego nie zmuszał. Jednak wiele maluchów polubiło tą formę spędzania czasu, bo ciągle ktoś absorbował ich uwagę. Dzieci stały się bardziej otwarte, nie miały problemu z akceptacją np. osób poruszających się na wózku inwalidzkim. Co do efektów zaistniałych u osób starszych to m.in. zdecydowanie większa chęć do życia. Wiele osób nigdy nie poznało swoich wnuków, bądź ich nie miały - dzieci ze żłobka przywróciły im chęć do życia. Osoby stały się aktywne, poczuły potrzebne. Każdy senior miał swojego pupila. Reasumując eksperyment się powiódł, i Pascal Champvert dowiódł, że dzieci mają ogromny wpływ na jakość życia osób starszych i na odwrót. Autor twierdzi, że dzieci stały się empatyczne i wrażliwe na innych ludzi Moja prośba jest następująca: Czy chciałybyście aby wasze dziecko chodziło do takiego żłobka? Jaka jest wasza opinia Bardzo mi zależy, żeby ją poznać - czy będzie negatywna czy pozytywna chętnie przeczytam argumentację. Z góry ślicznie dziękuję za pomoc! odpowiedzi proszę przysyłajcie na maila: badanie_opinii@o2.pl

Gość Co_robic
nie wiadomo co przyniesie życie :)

Gość Anq25
zadna nowosc...od dawna wiadomo ze czlowiek u kresu zycia dziecinnieje i dziecko sie z nim "dogaduje". Starszy czlowiek ma spowolnione ruchy, jest lagodniejszy i bardziej bliski malemu czlwoeiczkowi wiec maluch czuje sie bezpieczniej niz w chaotycznym swiecie rodziców..no i caly czas ktos poswieca mu uwage...natomiast starsi ludzie czesto czekaja na swoj koniec a takie maluchy ich absorbuja i starsi ludzie czuja sie potrzebni, bo jak maly zapalcze to ONI mu pomoga zeby przesatal plakac...ponadto maledzieci budza wspomnienia, sa tematem do rozmów i odmadzaja zycie. Korzysc jest wiec obudtronna.

Gość babciasamozlo1234
jestem za

Gość ja rowniez oczywiscie polecam

Gość kwiatchabru
gdyby tylko taki żłobek powstał w moim mieście, z pewnością bym tam posyłała moją córeczkę. Mam w rodzinie starsze osoby i wiem jak je cieszy bliskość z małym dzieckiem! w 100% popieram pomysł! a co, budujesz taki dom? :)

Gość kwinte_sencja
doskonały pomysł! JA też bym wysyłała tam swoje dziecko - jeśli będę miała