Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalallaalalalllita

śluz

Polecane posty

Gość lalalallaalalalllita

to że jest śluz to jest dobrze czy źle?

Gość gertywa
dobrze i źle :D Zależy

Gość laalalallalaaaallaliteczka
od czego zależy?

Gość Tynka .
Śluz oznacza to, że niedługo staniesz się kobieta ( miesiączka )

Gość klopaka
sprecyzuj bardziej swoje pytanie bo nie wiadomo o co chodzi???????

bo ja mam bardzo dużo śluzu i co to oznacza

Gość Tynka .
A miałaś już kiedykolwiek miesiączkę ?

Gość klopaka
zadam to samo pytanie co tymka mialas juz miiesiaczke pierwsza?i jaki to jest sluz przezroczysty, mleczny,rozciagliwy jak kurze jajko,??????????

Gość klopaka
jeli juz miesiaczkujesz moze poprostu masz dni plodne.jesli jednak masz uplawy zolte lub zielonkawe lepiej zglosic sie do ginekologa bo moze to swiadczyc o stanie zapalnym w pochwie

miesiączkuje już od dwóch lat jest to śluz przeźroczysty trochę rozciągliwy ale czasem jest teżbiały i nie rozciągliwy

Gość Tynka .
to pewnie jestes przed okresem.U mnie gdy zbliza sie miesiączka tez pojawia sie sluz.

bo właśnie powinnam dostać teraz 27

Gość klopaka
Po skończonej miesiączce w większości cykli szyjka macicy jest zaczopowana korkiem gęstego śluzu. W miarę dojrzewania komórki jajowej pojawia się śluz. Początkowo śluz jest mętny i lepki, ale stopniowo zmienia się w bardziej rozciągliwy, przejrzysty i śliski. Zwiększa się tez jego ilość. Kobieta czuje mokrość i jakby naoliwienie w przedsionku pochwy. Wreszcie śluz wygląda jak surowe białko jaja kurzego. To właśnie jest śluz płodny. Proces zmieniania się śluzu od chwili jego pojawienia się, do osiągnięcia konsystencji surowego białka jajka kurzego, trwa około 6 dni. Pod koniec obecności białkopodobnego śluzu następuję jajeczkowanie – komórka jajowa uwolniona z jajnika przedostaje się do jajowodu. W tym czasie kiedy spotka się z plemnikiem dojdzie do zapłodnienia, a więc biorąc pod uwagę długość życia plemnika kilka dni przed tym dniem jest czas płodny. Pozwala to określić objaw śluzu. Po jajeczkowaniu szyjka macicy nie wytwarza już płodnego śluzu i ponownie zostaje zamknięta przez gesty czop śluzowy. Obecność śluzu płodnego jest konieczna dla zachowania plemników przy życiu. W tym specjalnym rodzaju śluzu plemniki mogą żyć od 3 do 5 dni. Bez niego giną już po 3 godzinach. Zapamiętaj! Gdy jest mokro i ślisko – okres płodny Gdy jest sucho – okres niepłodny. Jednak należy wziąć tez pod uwagę, że kobieta może odnosić wrażenie, że jest sucho, natomiast np. w trakcie oddawania moczu można zaobserwować obecność śluzu. Niezbędne jest dokładne badanie śluzu przez kobietę. W fazach niepłodności szyjka macicy jest twarda jak czubek nosa, a w fazie płodności – miękka jak warga. Stosując metodę obserwacji możemy dokładniej określić, kiedy kobieta jest płodna. Stosując tylko metodę opartą na przewidywaniu miesiączki dla pewności kilka dni po owulacji określamy jako dni płodne. Przy metodzie obserwacji nie ma potrzeby niejako „na zapas” powstrzymywać się od stosunków po przewidywanym jajeczkowaniu, ponieważ na podstawie śluzu dokładniej możemy określić czas płodny.

Gość Uh
Jestem 2 dni przed spodziewanym okresem i nam bardzo biały śluz jak nigdy mam do tego twardy brzuch to dobrze czy źle ?

no właśnie odpowiedzcie jej :)

Gość sdfg
dobrze. śluz prawidłowy zwiastujący nadejście miesiączki. twardość, powiększenie brzucha też. No chyba, że współżyłaś bez zabezpieczenia więc ewentualność zaciążenia też musisz wziąć pod uwagę.

Gość sdfg
mario nie grzeb w swoich gaciach bo potem się dziwisz że ci palce rybami śmierdzą. Trzeba się podmywać przynajmniej raz dziennie a nie raz na miesiąc

Gość lalalalalalalaallallaliteczka
a czy zawsze bolą piersi przed miesiączką ?

Gość Uh
Nie nie współżyłam bez zabezpieczenia . Tylko ten śluz jest taki mleczno biały i nie wiem czy to dobrze . Wcześniej tak nigdy nie miałam .

Gość cecylia18
mam 18lat... kocham sie z moim chlopakiem od ponad roku i nie zawsze sie zabezpieczamy...mialam okres ponad tydzien temu a od kilku dni leci mi bialy troche wodnisty sluz i zawsze rano po oddaniu moczu jest go najwiecej mam powiekszone piersi i duzy twardy brzuch i czuje sie jakbym miala jakas pilke mala w srodku...nie mam zadnych boli tylko wiecej jem i czesciej chce mi sie siku...miesiaczkuje 7lat i tak chyba jeszcze nie mialam...boje sie troche...nie wiem co o tym myslec...jeszcze nie robilam testu...pomozcie mi prosze jakas sensowna rado czy cos bo zwariuje...