Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ooooo fortuna

Cytologia

Polecane posty

Gość ooooo fortuna

Hej byłam ostatnio u ginekologa i kazała mi zrobić badanie cytologiczne strasznie sie boję bo słyszałam że to masakrycznie boli, że pobiera się wycinek macicy (taka mała biopsja).... jakie są wasze doświadczenia? długo się krwawi po tym badaniu?

Gość hrherhreer
jaja se robisz? czy naprawde nie wiesz?

Gość ooooo fortuna
no nie wiem nigdy nie robiłam takiego badania to skąd mam wiedzieć? Dlatego pytam

Gość ooooo fortuna
Nikogo nie ma?

Gość lekarz ginekolog
pobiera Ci tylko wymaz zpochwy patyczkiem do uszu, to nic nie boli

Gość lekarz ginekolog
a dokladnie tutaj masz maly cytat "Lekarz najpierw wprowadza do pochwy wziernik, a przez niego małą trójzębną szczoteczkę na dość długiej rączce. Na szczoteczkę pobiera z dwóch miejsc próbki złuszczonego nabłonka szyjki macicy wraz ze śluzem. Każdą próbkę przenosi się na osobne szkiełko, potem barwi ją i ogląda pod mikroskopem. Wynik cytologii jest zazwyczaj gotowy po trzech, czterech dniach."

Gość nie rozumiem facetów
ja mam 23 lata i na cytologii wyszlo mi grupa 2 :( a nie mam dzieci, czy myslicie ze to grozne?

Nie masz co sie bac. Bez przesady to nie jest jakis masakryczny bol tylko poprostu cos nie przyjemnego. Ja bylam w czwartek pierwszy raz na cytologi i o dziwo bardzo sie zdzwilam, poniewaz tez szlam pelna obaw a wyszlam po chwili bo badanie trwalo z pol minuty :) wiec nie ma co sie bac ;)

cytologia nie boli,ja nic nie czułam,nie krwawi sie po niej.....gr II to normalne,I maja tylko dziewice

ja mam 2 grupe, czy to cos groznego??

myslalam ze dziewice maja grupe 0, a normalka to 1.

nie tylko dziewice masz racje:)tak mówia ginekolodzy:) w przypadku II gr nie ma sie czym martwic,wszystko ok:)

Gość widia
drugo grupa na wyniku z cytologii u kobietki która nie rodziła moze swiadczyć np o nadżerce albo jakiejś infekcji a z drugiej strony teraz coraz więcej młodych dziewczyn ma takie wyniki cytologii,u mnie na ostatnim wyniku też była druga grupa ale ja juz jestem po trzydziestce,urodziłam dwójkę dzieci i mam założona spiralkę

bylam pewna ze jest grupa 0!!! chyba cos zle w necie przeczytalam. mam nadżerke to sie zgadza, i nie wiem co z nią zrobic, bo raz sie pokazuje przy badaniu, a nastepnym razem niby nic nie ma

Gość zajafffka
nic to nie boli tylko mozna troche plamic po tym

Gość widia
jeśli nie rodziłas to proponuję nadzerkę wymrozić-zabieg mniej inwazyjny niż wypalenie czy wycięcie:)

ja chodze do dwuch ginów,do jednego prywatnie do jednego na NFZ,nie mam nadzerk,spirali i a nic takieg, tez jeszcze nie rodziłam...oby dwaj tłumaczyli mi gr II tak ze akurat w dniach przed badaniem mogł byc delikatny stan zapalny,stosunek płuciowy itd itp w kazdym badz razie i jeden i drugi twierdza ze gr II to teraz normalka i nie ma sie czym martwic:)