Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinka2203

Yasminelle na problemy hormonalne?

Polecane posty

Gość karolinka2203

Mam bardzo nieregularny okres, przerwa między jedną miesiączką, a drugą to jakieś 2 miesiące. Kiedyś brałam tabletki Marvelon i pomogły, ale bardzo od nich przytyłam i nie chce do nich wracać. Czytałam wiele dobrych opinii o Yasminelle, ale wiem, że mają w sobie małą ilość hormonów i tutaj moje pytanie: czy Yaśminki pomogą mi w uregulowaniu cyklu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

Yasminelel nie andają sie do regulacji cyklów. Lekarz powinien zaproponawoac pigułkę dwuskładnikową , z dawką estrogenów przekraczającą 30 mg.

Gość karolinka2203
A czy te 30mg estrogenów spowoduje zatrzymanie wody w organiźmie i przytycie?

NIe powoduje tycia, ale istotnie moze dojsc do zatrzymywania wody w organizmie jako efekt ubczny. NIE zdarza sie to jednak az tak czesto jak myslisz. Wiec ze spokojem. przez pierwsze 3 miesiace mozesz czuc sie opuchnieta, potem wszsytko znika. Mowie wszystko teoretycznie. Dawka wcale nie musi byc 30 mg, ale Yasminelle maja chyba 15 albo 10 , a to zdecydowanie sie nie nadaje.

Dlaczego niby się nie nadaje? Każde tabletki antykoncepcyjne mają m.in. takie działanie, że automatycznie regulują cykl i jest on zazwyczaj "jak w zegarku". Jest to niezależne od dawki hormonów. Mniejsza ilość hormonów zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia skutków ubocznych, a Yasminelle w swoim składzie zawierają tzw. drospirenon o właściwościach moczopędnych (czyli zapobiega gromadzeniu wody w organizmie - puchnięciu) oraz antyandrogennych. Poza tym Yasminelle to tabletka dwuskładnikowa... No i odchodzi się od tabletek z dużą zawartością hormonów - by było mniej działań niepożądanych. Chyba coś pomieszałaś :)

Gość taka jedna B
ja jestem po pierwszym blistrze Yasminelle. mialam przy okresie tak mocne bole brzucha, ze mdlalam, wiec zdecydowalam sie na tabletki. nie przytylam poki co, tradzik mam lagodniejszy, wiec mysle ze moje hormony troche sie dzieki nim uregulowaly :)