Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wy na to zeby

Opodatkować Kościół!

Polecane posty

Gość co wy na to zeby

Co sądzicie o tym pomyśle? Czy nie lepiej byłoby opodatkowac Kościół i mieć jasność na co wydawane są pieniądze? Czy naprawdę na naprawę kościoła czy może jednak na nową Toyotę Corolle księdza? Kościół musiał by się wtedy rozliczać z fiskusem... Pozatym moim zdaniem wtedy wyszło by ile naprawdę w Polsce jest katolików.. Bo podobno 95%... Ale jak tak patrzę na ludzi w okół mnie to jakoś ich nie widzę ;)

Kościoły są opodatkowane matołku... Należy poczytac tylko na jakiej zasadzie dochodzi do egzekucji tych podatków. :)

Gość co wy na to zeby
Chodziło mi o to, żeby każdy katolik musiał płacić podatek na kościoł. Tak jak jest w Niemczech np.

Gość QAWESRDTYUHKIL
taak opodatkowane.Zapewne wiesz jak , grube koperty dla biskupa hahaa

to dobry pomysl :) .....a jeden % podatku fiskus powinien podarowac kosciolowi na swiece za 99% rozdac na leczenie dzieci, budowe domow socjalnych....potrzeb jest wiele :)....ale i podatek koscielny bylby nie maly :D

Wielu ludzi zrezygnowałoby z kladzenia na tace wowczas, a biedniejsze kościółki nie przetrwałyby zim. Z drugiej strony należałoby wprowadzic jeden podatek dla wszystkich ludzi niezaleznie od wyznania i podzielic pieniądze z podatków miedzy wyszstkie wyznania religijne. Może znaleźliby się księża ktorzy zerwaliby śluby >?

Gość co wy na to zeby
W Niemczech każdy musi się zadeklarowac czy jest wierzący czy nie. I jesli tak to jakiej jest wiary i wtedy jakąś tam sumę (nie wiem jak to sie liczy dokladnie) z jego dochodów jest przekazywana przez organy panstwowe na kościół. Wszystko jest opodatkowane i rzetelnie rozliczanie. Nie ma mowy o kupowaniu Maybacha za pieniądze wiernych.

No i jeszcze czego? Podatek na kosciol, co niedzielna skladka, kasa na koledzie, kasa za msze w jakiejs intencji, za sluby, chrzciny, bierzmowania, komunie, rocznice, pogrzeby i jeszcze ciagle jakas zrzutka a to na nowy dach a to na ogrodzenie itp. Moze caly czas pracujmy tylko na kosciol i ksiedzy? A oni beda budowac sobie baseny (proboszcz mojej parafi ma 2 w tym jeden kryty) i kupowac coraz to nowsze samochody? Dziekuje bardzo ale ja jak mam dawac na darmozjadow to wole wplacic te pieniadze na schroniska albo jakies inne cele.

Gość jak dla mnie to bomba
Mnie wkurza to, ze z moich podatkow sciagaja na ten kretynski kosciol. Dlaczego i jakim prawem?! Nie chodze do kosciola, nie mam z nim nic wspolnego. Kooorva!!!

Gość co wy na to zeby
NiuniaM, no wlasnie chodzi o to, zeby nie dawali na tace! tylko, zeby to bylo oplacane z ich podatkow! wtedy wszystko byloby czarno na bialym.. ile kosciol ma pieniedzy...

Gość co wy na to zeby
NIE ROZUMIECIE MNIE!!! CHODZI O TO, ZEBY KAZDY SIE MUSIAL ZADEKLAROWAC CZY JEST WIERZACY CZY NIE. JAK JEST TO WTEDY PLACI PODATEK, A JAK NIE JEST TO NIE PLACI. I WTEDY NIE BYLOBY JUZ ZADNYCH OPLAT ZA CHRZTY CZY KOMUNIE. WSZYSTKO BYLOBY JUZ OPLACONE Z PODATKU. NIKT BY NA TACE NIE DAWAL. TAK JEST W NIEMCZECH I SUPER TO DZIALA!

Kochani... u nas to nigdy nie wypali... Kosciol zbiednialby o polowe dochodow :D

Nie wierze ze cos takiego by przeszlo w tym katolandzie jakim jest Polska. Chrzty, sluby itd. za darmo? Za piekne zeby moglo byc prawdziwe:/

Po to, zeby Ci, którzy nie chodzą do kosciola, nie musieli placic. Wolalabym te pieniadze przeznaczyc na domy dziecka, niz na tych naciagaczy.

Gość ateistkaa
Ja to cały czas licze po ciuchu na to, że kościół kiedyś w końcu upadnie.. Z roku na rok jest coraz mniej ludzi wierzących.. Niby podają te statystyki, że 95% Polaków to katolicy, ale ja sie pytam gdzie oni są??? Z moich znajomych to katolików mogłabym na palcach jednej ręki policzyć ;)

no ale to chodzi z=aby płacili podatek katolicy, ja jestem ateistką wiec na tacę nie daję a katolik chodzi i tak daje wiec różnicy nie ma. tylko dlaczego ludzie mają płacić, kościół zarabia to niech oddaje min 22 %

Gość no ale co z tego
nawet jesli nie wierzysz i jestes ateistka, to na dzien dzisiejszy i tak sciagaja Ci kase z podatkow na kosciol. Chodzi o to, aby te pieniadze zabierali tylko tym co sa katolikami - byloby sprawiedliwiej. Dlaczego ja mam utrzymywac ta instytucje? Skoro dla mnie ona nic nie znaczy i nie korzystam z niej?

Gość co wy na to zeby
Chodzi o to, ze jesli ludzie zaplaca podatek to te pieniadze beda kontrolowane przez US. I taki ksiądz nie będzie mógł sobie za to kupić nowej fury, tylko bedzie się musiał rozliczyć z tego co dostał. Przy okazji pieniądze byłyby równomiernie dystrybuowane na terenie całej polski i nie byloby tak ze jedne parafie oplywaja w zloto a inne ledwo wiaza koniec z koncem

no dlatego napisałam wyżej że kościół powinien płacić a u nas kaczory dają nap 40 milionów na jakieś pierdolone bazyliki w wilanowie

Gość co ty za glupoty piszesz
no ale co z tego: przeciez nikt nie sciaga z twoich podatkow kasy na kosciol! kto ci takich glupot naopowiadal??

kościół to najbogatsza instytucja na świecie, szkoda tylko że w naszym biednym kraju mamy takich rządzących którzy boją się przeciwstawić czarnym

dobrze pisze w pewnym sensie, my płacimy podatki a one idą na bazyliki i inne kościoły, przecież nie z kieszeni kaczyńskiego tylko z naszych

Czy to refleksja po dzisiejszej Mszy św. Tylko trochę pochopna i nieprzemyslana ! W końcu się wyjaśniło ,że chodzi o opodatkowanie społeczeństwa na rzecz Kościoła - to jednak zasadnicza różnica !

Gość co wy na to zeby
Ja jestem za tym, zeby calkiem odlaczyc panstwo od kosciola.. Kto chce sobie chodzic do kosciola to niech chodzi i za to placi.. Ja jak ide do kina to nie wymagam od panstwa, zeby mi oplacili bilet z pieniedzy podatnikow, bo to jest moj wybor i nikt mnie do tego nie zmusza!

Już zdanie zmieniłeś ? Czego tak naprawdę chcesz ,najpierw może przemyśl sobie całą sprawę a potem zadawaj pytanie !