Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kapy

Złamany ząb

Polecane posty

Gość Kapy

Witam wszystkich, wczoraj przydarzyła mi się bardzo przykra rzecz ... podczas tańca z koleżanką na imprezie grubo zakrapianej alkoholem spadłem na podłogę w tak niefortunny sposób, że uszkodziłem sobie dwa przednie zęby -- jedynkę oraz dwójkę mam złamaną w połowie. Czy ktoś wie jak to się leczy ?? Czy te zęby można tak nadbudować aby wyglądały całkowicie normalnie i ile trwa taki proces ?? Jutro poniedziałek a ja muszę iść do pracy -- generalnie nie wiem jak ja się ludziom pokaże bo wygląda to beznadziejnie :/ :/ Proszę poradźcie coś. No i oczywiście jutro wybieram się do dentysty :(

Gość liil9
zależy jak dużo złamałeś tego zęba jeśli trochę odkruszyło ci się to bez problemu ale jeśli naruszyłeś miazgę to trzeba będzie najpierw przeleczyć kanałowo a potem odbudować

Gość Kapy
Dentystę mam raczej zaufanego a może ktoś ma jeszcze do polecenia jakiś gabinet naprawdę dobry we Wrocławiu ?? Aż strach myśleć ile mnie to będzie kasy kosztowało :/ No i ciekawi mnie bardzo ile to potrwa :(

Gość Kapy
liil9 ---> tak jak napisałem --> złamane są w połowie więc pewnie bez kanału się nie obejdzie :/

Gość liil9
a bola cię? albo reagują na zimno,ciepło lub słodko?

Gość Kapy
Tak bolą :/ Na zimno reagują bólem

Gość liil9
Jeśli masz mieć leczenie kanałowe to idz naprawdę do dobrego stomatologa żeby porządnie zrobił ci zęby(bo to przednie więc bardzo ważne) w sumie każdy jest ważny

Gość liil9
To czeka cię niestety leczenie kanałowe bo masz naruszoną miazgę

Gość Kapy
Kurcze czyli pewnie będę tak chodził bez zębów jakiś dłuższy czas :// Nie widzę jakoś tego ://

Gość liil9
jak pójdziesz do dobrego dentysty to kanałowo przeleczy ci te zęby na jednej wizycie

Gość Kapy
Jakiś rok temu robiłem sobie kanałowo 6tke ... pamiętam, że trwało to wraz z nadbudowaniem jakoś 1,5 miesiąca :( Ząbek jest teraz cały i zdrowy i porządnie zostało zrobione ale tak jak mówię. Nie wyobrażam sobie teraz życia bez tych zębów na tak długi okres czasu :( Jutro chyba sobie zrobię wycieczkę po kilku gabinetach dentystycznych.

Gość liil9
idz to takiego w którym zrobią ci leczenie kanałowe na jednej wizycie bo teraz tak kanałowo się leczy.Może uda ci się szybko zrobić zęby

Gość liil9
napisz jak będziesz po wizycie u dentysty

Gość Kapy
Jak tylko będę coś wiedział to dam znać. Dziękuję za pomoc.

Gość tymczasową odbudowę zrobią ci
nawet przed kanałowym, a prawdopodobnie i tak się zakończy koronami bo wypełnienia nie utrzymają obciążeń nawet mimo sztyftów.

Gość liil9
Czekam na odpowiedz i życzę ci żeby szybko i dobrze zrobili ci zęby.

Gość liil9
Nie robi się żadnych sztyftów po leczeniu kanałowym w kanale tylko włókno szklane.

Gość Kapy
Tak więc ... mój dentysta zrobi mi te zęby za 2000 zł ... i w tym mam leczenie kanałowe( ide już jutro i strasznie się boje) , wkłady koronkowe oraz koronki. Co do ceny to nie mam wielkiego rozeznania .... wiem tylko, że w innej pracowni zażyczyli sobie 2700 zł . Dalej chodzić i szukać nie mam czasu, poprostu chcę aby zaczęto robić mi te zęby. Mam nadzieje, że szybko zleci ten czas oraz, że koronki będą trwałe i że odnajdę się jakoś z nimi (jedzenie, wygląd itp itd). Pozdrawiam

Gość liil9
Dobrze że zrobią ci zęby. Za 2 żęby wyleczone kanałowo i korony to niedrogo wychodzi.

Gość Kapy
Już jestem po leczeniu kanałowym. Bardzo się bałem ale odbyło się naprawdę super --> na samym znieczuleniu -- nic nie bolało. Co prawda było robione pod mikroskopem to może dlatego. Zęby mam już przygotowane pod wkłady koronowe. Jutro mi je chyba zamontują razem z tymczasowymi zębami. Koronki mają być gotowe i zamontowane już 2 lipca. Aha te koronki to będą metalowe ale z wierzchu ceramiczne ... Pani protetyk powiedziała mi, że pięknie to będzie wyglądać i nie będzie różnicy między innymi zębami. Mam nadzieje, że tak właśnie będzie. Pozdrawiam.

Gość liil9
Jak jest znieczulenie to nigdy nie boli,szkoda że na przednie zęby nie zaproponował ci koron pełnoceramicznych.Bo jak sż w środku metalowe to widać tą obwódkę przy dziąśle.

Gość Kapy
Kurcze dentystka mi powiedziała, że nic nie będzie widać tego metalu .... jest opcja pełnoceramicznych ale wtedy koszt takiej jednej to 1200 zł ... decyzję mogę jeszcze podjąć .... tylko, że Pani dentystka powiedziała, że to nie ma żadnej różnicy ... a w ogóle to się dodatkowo załamałem bo oglądałem te swoje zęby po leczeniu kanałowym pod światłem i zauważyłem że na tej jedynce która nie została naruszona jest jednak pęknięcie ... wygląda to jak pęknięcie szkliwa -- ale reakcji żadnej nie ma na zimne, ciepłe czy cokolwiek ... muszę się jutro zapytać przy wizycie jak z tego wybrnąć :/

Gość liil9
Ale przy drugiej jedynce te pęknięcia? przednie zęby to zawrze pelnoceramiczne korony się robi,fakt że są sporo droższe

Gość liil9
czego dowiedziałeś się po wizycie?

Gość Kapy
Powiedziała, że nie będzie różnicy w tych pólcermaicznych koronach .... co do przedniego zęba w którym zobaczyłem pęknięcia to powiedziała, że są one niegroźne .... skonsultuje to jeszcze z kimś innym ... w każdym razie mam piękne zęby tymczasowe ... nikt nie poznaje różnicy na razie ... korony odbieram w czwartek razem z montażem .... wcześniej mam sam się udać do pracowni aby dobrać odpowiednie kolory bo mi powiedziała, że mam takie specyficzne ząbki które ciężko dobrać pod kolor próbników... w sumie to dobrze. Mam nadzieje tylko że będą idealnie dopasowane bo te próbne jednak troszeczkę mnie uwierają ... liil0 --> wielkie dzięki za Twoje posty ale tak na marginesie muszę się zapytać skąd to zainteresowanie tematem ?? Skąd jesteś ?:) Pozdrawiam.

Gość liil9
Ciesze się że wszystko będzie fajnie z twoimi ząbkami,a z tym kolorem żeby wybral go technik to naprawde super.Kapy jakoś intuicyjnie mnie chyba przyciągnołeś i stąd moje zainteresowanie.A tak na marginesie jestem z Konstancina

Gość Kapy
Nie wiedziałem, że intuicja działa takie cuda :) Ja jestem z Wrocławia więc ta intuicja ma duży zasięg:) Pozdrawiam.

Gość liil9
Haha,to rzeczywiście zasięg jest ogromny.Najważniejsze że będziesz miał ładne ząbki.

Gość liil9
A tak na marginesie to daleko mieszkasz.