Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maagdddda

USC zaświadczenia- BARDZO PILNE. PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Gość maagdddda

HEJ, czy jak załatwiałyście zaświadczenia z usc dla księdza to te zaświadczenia były wydawane na podstawie aktu urodzenia czy dowodu osobistego? ile płaciłyście?? ile czekałyście??? i jak to się w ogóle nazywa?

Gość na podstawie obydwu tych
rzeczy, nic nie kosztuje, wystarczy, ze powiesz zaświadczenie do ślubu konkordatowego.

jak to takie bardzo pilne to wystarczyło skorzystać z wyszukiwarki ;) jeśli obydwoje z przyszłym mężem urodziliście się w tym samym mieście to wystarczy jak pójdziecie do stosownego USC z dowodami i wszystko załatwicie w kilka minut. koszt 84zł. jeśli urodziliście się w innych miastach to musicie iść do odpowiedniego USC i pobrać z nich skrócone akty urodzenia (koszt 22zł).

Gość maagdddda
kotwiczka jesteśmy z innych miast. ale to co ja idę do siebie i biorę SOAU i on u siebie i co dalej... gdzie je zanosimy???? jak np do niego to mi jest potrzebny tylko ten SOAU czy coś jeszcze??? aha i składam na to "zamówienie" czy dostaję "od ręki"????

1. Bierzecie akt ur w urzedzie odpowiednim dla miasta, w ktorym sie urodziliscie - mowicie, ze to do slubu - koszt 22 zl odpis aktu urodzenia potrzebny jest dla osoby urodzonej poza miejscem w ktorym bierzecie slub 2. bierzecie odpisy aktu ur i dowody osobiste i idziecie do USC odpowiedniego dla miejscowosci w ktorej bierzecie slub - dokument stwierdzajacy bark przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego - koszt 84 zl - dostaniecie 3 egzemplarze tego samego dokumentu (wszystkie 3 zanosicie do ksiedza) dokumenty przewaznie wydawane sa od reki w wiekszosci urzedow trzeba najpierw isc do kasy i zaplacic a pozniej po odbior dokument (czasem mozna placic tej samej osobie, ktora wydaje dokument)

A ja mam pytanko dotyczace dokumentu o braku przeciwskazan do zawarcia zwiazku- wiem, ze musi on byc podpisany na min 30 dni od daty slubu cywilnego ale czy jest jakies max? czy moge go np podpisac 3 mies wczesniej?

te dokumenty sa wazne 3 miesiace czyli jak podpiszesz je pol roku wczesniej to do dnia slubu straca waznosc, czyli min 31 dni max 3 miesiace

za to się nie płaci. Jest to sporządzone w miejscu zameldowania jednego z narzeczonych. Opłata 84 jest za ślub. Wiem, bo ślub był w zupełnie innym miejscu niż nasze zameldowania. Zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa, bo tak to się nazywa otrzymacie za darmo. potrzebne są do tego akty odpisy aktów urodznia, płatne 22 zł (może być stary akt a dokonana opłata na urząd stanu cywilnego w którym został wydany)opłacić 84 zł trzeba za ślub, tam gdzie on się odbędzie. Panie w urzędzie na bieżąco powiedzą wam co i jak, co i rusz ktoś z tym przychodzi.

nieprawda placisz za sporzadzenie dokumentow czyli aktu malzenstwa, ktory sporzadza pani w urzedzie nawet jak slub jest konkordatowy... wiem, bo tydzien temu sama bylam po te dokumenty i mam kolezanke w USC...

no właśnie piszę, płaci się za ślub czyli sporządzenie aktu małżeństwa a nie za wydanie zaświadczenia o braku przeciwskazań. Zaświadczenie o braku przeciwskazań braliśmy w jejdnym mieście i spytaliśmy się o opłatę i pani na powiedziała, że jest to za darno a opłacić mamy za ślub tam gdzie się on odbędzie (kościelny, który będzie w trzecim mieście i tam w usc będzie sporządzany nasz akt)

no przeciez napisalam ze ten dokument odbiera sie w USC w miescie w ktorym bierze sie slub i tam sie tez za niego placi 84 zl... jak ktos chce chodzic od urzedu do urzedu, w jedym odebrac akt ur, w drugim o dok o braku przeciwskazan a w trzecim zaplacic za sporzadzenie po slubie dokumentow to prosze bardzo... tylko po co skoro mozna odebrac dokument o braku przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego odebrac i zaplacic za niego w USC odpowiednim dla miast w ktorym bierzecie slub... prosciej i szybciej...

hmmm to zależy, my i tak zminimalizowaliśmy łażenie po urzędach, ale jeżeli pan młody urodził sie w jednym mieście, w drugim jest zameldowany, ja zameldowana w trzecim miescie a slub w czwartym gdzie też mój akt urodznia jest, to nie takie proste:) Dlatego my opłaciliśmy akt urodzenia z miasta nr 1 na poczcie, wzięliśmy akt mój z miasta nr.4 i od razu zapłaciliśmy za ślub i pojechaliśmy po zaświadcznie do miasta nr 2 bo było bliżej niż miasto nr 3. Zawiłe to i skomplikowane ale dało się załatwić w 1 dzień :)

a aagaa24 ten dokument mozesz wziac z miejsca gdzie bedzie ślub pod warunkiem, że tam jest zameldowany jeden z narzeczonych. Jak nie to trzeba z miejsca zameldowania.

no powiedzmy ze to minimalizacja.... chociaz nie rozumiem po co odbierac dokument w innym miescie zeby placic za niego w innym urzedzie skoro mozna bylow jednym... ja tez ur sie w innym miescie niz jestem zameldowana... odebralismy swoje akty ur pojechalismy do urzedu gdzie bierzemy slub wybralismy dokument o braku przeciwskazan i zaplacilismy za niego... sprawa jest prosta 1. potrzebne sa odpisy aktu ur , dla osob urodzonych poza miastem, w ktorym bierze sie slub, obieracie je w urzedzie w miescie, w ktorym sie urodziliscie (chyba, ze urzad w innym miescie je dla was sprowadzi) - koszt 22 zl 2. z odpisami i dowodami idziecie do USC odpowiedniego dla miast w ktorym bierzecie slub po dokument o braku przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego - koszt 84 zl

"z odpisami i dowodami idziecie do USC odpowiedniego dla miast w ktorym bierzecie slub po dokument o braku przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego - koszt 84 zl" owszem udaliśmy się do usc z dowodami i odpisami do usc po zaświadczenie o braku przeciwskazan ale dostalismy jes za darmo!!!!! nawet pani powiedziala ze to bezplatne a oplacic mamy za slub na rzecz usc gdzie sie on odbedzie-84 zl. a zaswiadczenie ma byc z miejsca zameldowania jednego z narzeczonych-potwierdzono nam to w dwóch uerzędach.

wszystko sie zgadza, ale autorka nie pisala, ze slub jest w miescie, w ktorym nie mieszkaja (nie sa zameldowani)... :)

ja tylko drążę że opłata jest za ślub a nie zaświadczenie o braku przeciwskazań, ktore dostaje się w trzech kopiach :) A poza tym może ktoś kiedyś będzie szukał tych informacji, mi było bardzo ciężko znaleść szczegóły, chcieliśmy jak najszybciej wszystko załatwić ze względu na taką rozbieżność miejsc i się udalo dzięki o dziwo miłym paniom w urzędzie.

najprosciej zadzwonic do urzedu i zapytac jesli sa jakies wyjatkowe okolicznosci tak jak slub w miejscu, gdzie nie ejst sie zameldowanym :)

Gość to jak to w końcu jest...
Ja jestem z Krakowa i zameldowana jestem w Krakowie, w Krakowie również bierzemy ślub. Mój narzeczony jest z Kłodzka i tam jest zameldowany. Czyli wystarczy, że on przywiezie skrócony odpis aktu urodzenia i wszystko załatwimy w Krakowie?

to jak to w końcu jest- jest dokładnie tak jak piszesz. narzeczony musi mieć odpis a ty nie jeśli robisz w tym USC co byłaś zarejestrowana. Jeśli w innym odpisy musicie mieć oboje.

Gość to jak to w końcu jest...
dzięki :)

Gość małe sprostowanko
małe sprostowanko - nie zawsze dostaje się dokument od ręki, ja musiałam czekać tydzień.

my dostaliśmy od razu do ręki i to zarówno akt urodzenia jak i dokumenty potrzebne do ślubu :) pewnie to zależy od konkretnego USC. a jeśli chodzi o opłaty to w zeszłym roku płaciliśmy ok. 20zł za akt i 80zł za resztę. nie sądzę, żeby teraz nagle zrezygnowano z opłat ;)

22 zł odpis 84 zł za ślub;-) też dostałam wszystko od ręki.

Gość juz zgłupiałam, pomocy!
narzeczona urodziła się w mieście A narzeczony urodził się w mieście A narzeczona jest zameldowana w mieście B ślub będzie w mieście A DO KTÓREGO URZĘDU MAJĄ IŚĆ? czy narzeczona musi iść do urzędu B?? czy muszą iść tam razem?? gdzie musi iść narzeczony? czy razem maja iść do urzędu A? pomocy, bo zgłupiałam...