Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maagdddda

USC zaświadczenia- BARDZO PILNE. PROSZĘ O POMOC

Polecane posty

Gość Misiafinkaaa
A jeżeli mam w domu akt urodzenia, to nie potrzeba wyciągać z urzędu ? I biorę tylko to zaświadczenie o braku przeciwskazań ? I to z tym aktem dostarczam księdzu ? A za ślub płace przy odbieraniu tego zaświadczenia ? bior konkordatowy

Gość impresja_12
Nie panikuj... hahaha jeżeli ślub ma być w mieście A gdzie zameldowany jest chłopak i tam też się urodził to nigdzie Twój chłopak nie biega wcześniej..(jak pójdziecie do USC zgłosić zapewnienie o wstąpieniu w związek małżeński pracownik USC sprawdzi jego akt)..Ty skoro urodziłaś się w mieście B..idziesz do swojego USC i wybierasz skrócony akt urodzenia( opłata 22 zł.) Oboje z dowodami osobistymi a Ty dodatkowo z nowowybranym odpisem skróconym akt urodzenia idziecie do USC w mieście Twojego chłopaka i składacie zapewnienie o wstąpieniu w związek małżeński... ślub konkordatowy. Opłata 84 zł. Od pracownika USC otrzymujecie w kopercie zaświadczenia dla księdza..oddajecie mu tylko tą kopertę.. zapewnienie do ślubu cywilnego niczym się nie różni..tylko tym, że nie dostaje się zaświadczeń... jestem pracownikiem USC więc chyba dość jasno Ci to wytłumaczyłam :) jak nie to pytaj

Gość impresja_12
To zalezy jak stary masz ten akt... z różnych przyczyn niektóre nie są dobre( tak to krótko ujmę) nie chcesz sto razy chodzić z chłopakiem żeby złożyć dokumenty...wybierz nowy skrócony akt..

Gość impresja_12
Za żaden ślub nie płacisz.. płacisz za techniczną stronę sporządzenia aktu w USC... za ślub płacisz księdzu. Przecież po zawarciu slubu.. około 8 dni po..musisz iść do USC i pobrać tam już sporzadzony właściwy akt małżeństwa. Dostaniesz 3 odpisy w celu załatwienia spraw. Nie musicie iść razem..może wybrać jedno z Was.

Gość śluuuuuuuuub
najpierw idziesz po akt urodzenia, a tym do urzedu, placisz 80 zl i z tymi dokumentami idziesz do ksiedza

Gość śluuuuuuuuub
moj mąż jest z zakopanego, ja z poznania, od siebie brał akt urodzenia i z tym poszlismy u mnie do usc, zaplacilismy 80 zl ( 3 kopie) , zanieslismy ksiedzu i za 8 m-cy bylismy (i jestesmy) malzenstwem:)

Gość impresja ale
my oboje urodzilismy się w mieście A i tam bierzemy slub. tylko teraz mieszkam i jestem zamledowana w mieście B. czyli: musze iśc do USC w mieście B? czy tylko w mieście A?

Gość juz zgłupiałam, pomocy!!
narzeczona urodziła się w mieście A narzeczony urodził się w mieście A narzeczona jest zameldowana w mieście B ślub będzie w mieście A DO KTÓREGO URZĘDU MAJĄ IŚĆ? czy narzeczona musi iść do urzędu B?? czy muszą iść tam razem?? gdzie musi iść narzeczony? czy razem maja iść do urzędu A? pomocy, bo zgłupiałam... PONAWIAM PYTANIE!

Gość impresja_12
Jeżeli oboje urodziliście się w tym samym mieście to oboje macie tam swoje akty urodzenia... tam też bierzecie ślub... czyli: idziecie z dowodami osobistymi do USC w mieście A... mówicie, że chcecie zawrzeć związek małżeński i Wasze akty urodzeń są tam sporządzone.. spisujecie zapewnienia i koniec. W trakcie pracownik USC o wszystko Was wypyta :) zakładam, że narzeczony jest z miasta w którym chcecie wziąźć ślub.

Witam, własnie ściagnęłam dokument, który należy wypełnić w USC i tam pytają o dane mojego narzeczonego i na samym końcu jest podpis, tyle że jego czy mój? Dziwne pytają o jego dane, a chcą podpis czyj? Pomóżcie proszę...

Gość Gość14092013
Mam bardzo pilne pytanie !! Czy jeśli podpisałam już te zaświadczenie i ono poszło już do księdza jest możliwość jeszcze jej zmiany? Do ślubu niecałe 3 tygodnie a mi zależy na zmianie nazwiska :((

Gość gość
Idź jeszcze raz do USC i wypełnij ponownie - oczywiście pewnie będziesz musiała zapłacić. Potem zaniesiesiesz do księdza, żeby zamienić (księdzu to obojętne)

Gość gość
Tak tez myslałam, ale czy tego zaświadczenia nie trzeba czasem miesiąc przed wypełnić? Myślę, że mogli by się czepić tego :(

Gość gość
jakie miesiąc przed????? LUDZIE, zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa jest ważne 3 miesiące od daty wydania!!! I tyle, to jest jedyny termin

Gość Gość14092013
"Do USC powinniście się zgłosić w terminie najpóźniej na miesiąc i dzień przed planowanym ślubem, jeśli będzie on miał tylko formę cywilną i nie wcześniej niż trzy miesiące przed ślubem w przypadku formy konkordatowej - tyle bowiem jest ważne zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa." Czyli jeśli biorę ślub konkordatowy to nie mam określonego czasu kiedy najpóźniej musze podpisać zaświadczenie? :)

Gość gość
Nie, nie masz określonego czasu w przypadku ślubu wyznaniowego (konkordatowego). Co nie znaczy, że ma to być na ostatnią chwilę. To jest ważne 3 miesiące, więc jest mnóstwo czasu. A ten miesiąc w przypadku ślubu cywilnego, wynika z ustawy - oni mają obowiązek w ciągu 30 dni udzielić w danym USC ślubu (pamiętajcie - NIE MA REJONIZACJI - możecie w dowolnym USC wziąć ślub!) - może się zdarzyć, że mają wcześniej termin (ale nie musi).

Gość Gość14092013
No tak, ale skoro biorę ślub konkordatowy to znaczy że jeszcze mogę to zmienić, kamień z serca :D wszystko już jest załatwione tylko ja w czas się obudziłam z tym nazwiskiem, ehh głupia :(. Z resztą, zobaczymy co powiedzą w USC :/

Gość gość
Temat-rzeka, do tego powracający jak bumerang. Zatem jeszcze raz: narzeczona jest z Krakowa, narzeczony z Poznania, mieszkają w Warszawie, ślub biorą w Gdańsku. Wiadomo, że odpisy aktu urodzenia pobierają w miejscu urodzenia (ona Kraków, on Poznań), ale gdzie mają pobrać to zaświadczenie do ślubu konkordatowego? W Warszawie czy Gdańsku? I gdzie potem odbierają dokumenty po ślubie? Nam z tej wyliczanki wyszło, że spokojnie możemy te formalności załatwić w Gdańsku. Dobrze wnioskuję?

Gość gość
Pytanie: narzeczona urodzona i zameldowana w mieście A , narzeczony urodzony w mieście B ( i tam ma sporządzony akt urodzenia ) , zameldowany i mieszkający obecnie w mieście C, jak to jest z dokumentacją do ślubu konkordatowego???? każde idzie do swojego USC i tam pobiera stosowne dokumenty ( zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia ZM) czy razem idą do jednego USC np. w mieście A ????