Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rena23

krótka szyjka

Polecane posty

Gość rena23

Mam pytanie do pań, które miały problem z krótką szyjką w czasie ciąży, Jak wyglądał wasz poród? W którym tygodniu urodziłyście?

Wiesz, ja generalnie mam krotka szyjke (ale nie skracajaca sie)... W 1ciazy mialam po polowie dodatkowe usg na dlugosc, zeby sprawdzic, czy sie nie skraca. Byla zamknieta, twarda. Urodzilam synka sn 4 dni przed terminem. Porod sprawny. Nie lezalam, prowadzilam normalny tryb zycia. Teraz jestem w ciazy z blizniakami i mam problem z szyjka. Dlugosc ma taka sama, czyli dosc krotka, na dodatek od wewnatrz troche rozwarta. Musze lezec, bede miala zakladany pessar.... Mam nadzieje, ze uda mi sie dotrwac jak najdluzej w trojpaku ;-)

Gość rena23
ja od 20 tc miałam szyjkę 1,5 cm, teraz jestem w 35 tc i szyjka jest całkowicie zgładzona, dostałam fenoterol i leżę, chciałabym donosić do 37 tc

Gość rena23
ogólnie całą ciążę miałam dużo wypoczywać, żadnych ciężkich prac, dozwolony spacer, nie forsować się ,a mimo to miałam twardnienie brzucha i leżałam w szpitalu tydzień gdzie podali mi sterydy na rozwój płuc, teraz jak zaczęłam 35 tc to zagrożenia już nie ma, ale po co dzidziuś ma się wcześnie urodzić,więc biorę leki na podtrzymanie, w sumie mam leżeć 2 tyg

mi szyjka skróciła się ok 24 tygodnia, miała 1 cm. miałam się oszczędzać. nie brałam leków na podtrzymanie bo była twarda i zamnkięta. i tak z tą centymetrową szyjką do 41 tyg donosiłam. później podczas porodu nie chciała się bardziej skracać, ani rozwirać i poród był baaaaaaardzo długi.

Gość rena23
miałam nadzieje na lekki poród:)

Gość rena23
alonuszka a jak radził sobie Twój dzidziuś po urodzeniu? ja biorę fenoterol ale i tak brzuch mnie pobolewa i boje się że mimo to urodzę wcześniej, podali mi pare tygodni temu sterydy na rozwój płuc u dziecka, ale i tak się boje wczesnego porodu

35tc to juz nie takie skrajne wcześniactwo.też dostałam sterydy więc oddychał ładnie.miał tylko wylewy dokomorowe i problemy z napięciem mięśniowym.Nie wiadomo czy to wynik wcześniactwa czy tych wszystkich leków tokolitycznych które przyjmowałam

Gość rena23
masz racje, nieraz dzieci rodzące się w terminie też mają problemy i nie ma na to reguły