Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karolina87

Dni płodne

Polecane posty

Hej! U mnie nie sposób wyliczyć dni płodnych ponieważ mam chore nerki i co za tym idzie nieregularne miesiączki. Czasem mam 5 dni czasem 7, 8, 9 i to w nieregularnych cyklach co 25, 28 a nawet co 31 dni;/ więc idzie się wykończyć ;/ Nie potrafię wyliczyć swoich dni płodnych ponieważ w moim przypadku to jest niemożliwe. Gdzieś słyszałam że po ostatnim dniu mięsiączki nie wolno się kochać przez 14 dni ponieważ w tych dniach mogą wystąpić dni płodne. Czy to prawda czy jakieś wariacwo? Czy prawdą jest też ze na kilka dni przed miesiączką występują dni płodne?

Gość Zadziorny Nick
prawda, a co cie tak przeraza? JAk masz chore nerki to zajmij sie organizmem tak zeby wyregulowac, wtedy wroca systematyczne miesiaczki.

juz się tym zajmowałam no ale niestety moj organizm dalej jest za niereguralnymi miesiączkami i nie mogę sobie wyliczyć dni :(

Karolino, dni płodne ustala się w inny sposób niż zwykłe, matematyczne wyliczenie. Takie wyliczenie jest zupełnie nie miarodajne, bo w każdym cyklu może być, i najczęściej jest, inaczej. A dni płodne można ustalić w każdym cyklu i regularność nie ma nic do rzeczy.

Gość www.npr.pl

Gość jest rzeczą niemożliwą
dokładne wyliczenie dni płodnych,nie w obecnych czasach. \wystarczy trochę stresu,niedospania,przeziębienia i zażycie leku i całe wyliczanie na nic

więc pytanie ze 14 dni po miesiączce nie wolno sie kochać jest prawdą? i ze na kilka dni przed miesiączką też są dni płodne? Gdzies czytałam ze jesli jest \"sucho\" nie ma dni płodnych jeśli\"mokro\" tzn śluz itd są dni płodne, obrzmiewają piersi itd....matko jedyna nigdy nie wylicze tych dni hehee

Gość tak sobie myslę 123
że cos sie Tobie pokiełbasiło, dni plodne występują w środku cyklu, a nie na początku i na koncu jesli najkrotszy cykl wynosi 28 dni, to od dnia początku miesiączki dodaj ok 10dni - te dni powinny byc niepłodne. Co zaś dotyczy dni przed miesiączką to ich nie wwliczysz ponieważ masz rozna długosć cyklu.

dlaczego to pytanie? ponieważ pare dni po miesiączce kochałam sie ze swoim partnerem Oczywiscie z prezerwatywą ale wiadomo jak to z nimi jest. Na początku przytulalismy sie do siebie w bieliznie samej ale wiadomo był tak blisko ze zawsze cos sie mogło stać. A potem prezerwatywa. Z racji tego ze przy moich miesiączkach nie sposób obliczyć dni płodnych troszkę sie obawiam że przez -przypadek-mogło się coś stać, chociaż prezerwatywa zawsze jest pewniakiem ale jesli chodzi o dni płodne to i prezerwatywa i przytulanie się zbyt blisko to nigdy nie wiadomo

Gość poszukaj lepiej kursu
naturalnego planowania rodziny i się na taki wybierz. Można zrobić w ramach przygotowania do małżeństwa. Generalnie dni płodne są na około 14 dni przed okresem. Więc jak ktoś ma cykle 40 dniowe to zaraz po okresie wielkiego ryzyka nie ma. Ale rownie dobrze okres może być tzw krwawieniem śródcyklicznym, wtedy owulacja jest zaraz po nim. Przez bielizne nic się nie przedostanie, musiałby się spuścić a i tak szanse aby przez dwie warstwy materiału przeszły plemniki są 0, to nie komandosy. Większośc plemników ginie w drogach rodnych kobiety. Prezerwatywa o ile nie pękła lub nie miała wyraźnej dziury zabezpiecza w 100%, nie ma szans na ciąże.

Gość poszukaj lepiej kursu
A dni płodne nie wyznacza się tylko na podstawie śluzu. Metodą wiarygodną jest obserwacja śluzu plus pomiary temperatury. Neleży prowadzić specjalny kalendarz. Na jego podstawie wyznacza się dni płodne. Aby wiarygodnie okreslić je potrzeba około roku, nauka własnego organizmu nie jest prosta.

Gość karolcia......
11 dni przed spodziewaną miesiączką jest niepłodnych, zakładając, że cykl jest stabilny, tych 11 dni dotyczy 2-giego okresu niepłodności, czyli przed spodziewaną miesiączką.. Pierwszy okres niepłodności, tuż po miesiączce jest zróżnicowany. I tak: im krótszy cykl tym mniej dni jest niepłodnych. Szczegóły znajdziesz w t. \"Antykoncepcja lub świadoma prokreacja\" na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl