Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vfdsgfdg

wiek ciązy a pomiary z usg

Polecane posty

Gość vfdsgfdg

Wczoraj na wizycie u lekarza dowiedziałam sie ze z pomiarów usg dzieciątko ma 26 tygodni a według karty ciązy jestem w 27 tc lekarz powiedział ze mam duzo lezec odpoczywac i dopóki jest to róznica tyg to nie ma duzego powodu do niepokoju jak róznica wzrosnie do 14 dni to skieruje mnie na patologię |:-(((wczesniej przez 2 tyg zazywałąm urosept bo miałam kiepski mocz ,mocz sie poprawił czy ten lek mógł miec na to wpływ gin twierdzi ze nie ale ja juiz nie wiem ,jestem przerazona,czy któas tak miała i to sie wyrównało ??

Ja mam dokładnie odwrotnie. KAlendarzowo jestem w 38tc a usg pokazuje zawsze tydzień do przodu czyli 39tc. Może ktoś Ci coś poradzi ja nie wiem...

Gość ciasto orzechowe
u mnie na usg wyszło że dzidzia jest 10dni młodsza niż wynika z obliczeń od ostatniej daty miesiączki. Z moczem do tej pory nie miałam problemów jednak na wymazie bakteryjnym wyszło że w pochwie znajdują się śladowe ilości drożdży, przepisane zostały mi leki jednak samym wiekiem ciąży kazano mi się nie martwić po prostu troszkę później dziecko przyjdzie na świat te odstępstwa do 2 tyg są całkowicie naturalne i nie groźne tak mnie upewniono

Gość vfdsgfdg
Wolałabym byc na Twoim miejscu w końcu to nie tydzien do tyłu a pozatym juz masz samiutką końcóeczkę ,a tak miałąs całą ciąze czy dopiero teraz sie zmieniło?

Gość vfdsgfdg
ciasto orzechowe- a czy lekarz powiedział Ci ze to te bakterię mają na to wpływ i od jak dawno masz tą różnicę i w którym jestes tygodniu?

jeśli ten tydzień różnicy to jest jedyny niepokojący objaw, to jestem bardzo zaskoczona reakcją Twojego lekarza. Wiek ciązy na usg oblicza się z wymiarów dziecka, a wiadomo, że każde dziecko jest inne - jedno rodzi się, ważąc ponad 4 kg a drugie, 2900 i każde z nich jest ok., ale wiadomo, że wielkościowo się dość mocno rżną, stąd pewne różnice na usg. Tydzień to bardzo niewiele, ważne czy inne rzeczy są ok. i czy proporcje dziecka są prawidłowe jestem zaskoczona reakcją lekarza - czy aby na pewno nie ma żadnych dodatkowych problemów???

dodam, że ja około 9 tygdonia ciazy też miałam różnicę - właśnie wychodziło, ze dziecko jest o tydzień mniejsze niż wynika z daty ostatniej miesiączki i z wcześniejszego usg. Lekarz mnie uspokoił i rzeczywiście miał rację. Teraz jestem w 24 tygodniu i mała jest duża, w górnej granicy :) Pięknie nadrobiła i wszystko jest ok. Czasem dzieci rosną własnym rytmem, a badania trzeba rozpatrywać kompleksowo, a nie brać pod uwagę pojedynczy czynnik

Gość ciasto orzechowe
Na pierwszym usg (10tydz ciąży) była już różnica tylko nie pamiętam ilu dniowa ale coś ok tygodnia. Bakterie w ciąży zdarzają się bardzo często u wielu kobiet bo jesteśmy bardziej na nie podatne stąd tyle badań w czasie tych 40tyg i to nie one mają wpływ na tą różnice. U mnie akurat powodem były nie regularne miesiączki bo miałam cykle 20 a nawet 35dniowe więc i owulacja nie wiadomo kiedy zaszła może u Ciebie jest podobnie mogła Ci się przesunąć i nie dostałaś jej dokładnie 14 dnia cyklu a np 20 i dlatego dzidziuś jest młodszy.

Gość vfdsgfdg
Żadnych innych objawów nie ma czuję sie świetnie wyniki krwi mam idealne ,20 maja byłam na usg genetycznym i dzidzius rozwija sie prawidłowo wszystkie narządy były w normie Co prawda na wizycie 2 tyg temu lekarz dopatrzył sie małej aktywności dziecka podczas badania usg ,kazał mi obserwowac ruchy i ja czuje ruchy wyraznie wczoraj powiedział ze aktywnośc wzrosła ,tylko ta róznica, do tej pory pomiary dziecka zawsze idealnie odpowiadały wiekowu ciązy wiem to bo na kazdej wizycie mam robione usg ,niepokoi mnie to dlaczego tak nagle sie stało?

Gość ciasto orzechowe
a obecnie jestem w 28 tyg termin mam na 16września a Ty?

Gość vfdsgfdg
Ja jestem w 27 tc i termin mam na 24 wrzesnia

Gość ciasto orzechowe
dziecko im starsze tym wolniej rośnie teraz już coraz mniej przybiera cm poza tym fakt faktem dzieci rodzą się różne jedne mają 50 cm inne ponad 60

Gość vfdsgfdg
Strasznie sie tym stresuje od wczoraj o niczym innym nie myslę a jak u Ciebie z ruchami ciasto orzechowe często czujesz swojego maluszka?

to tylko 1 tydzien roznicy u mnie roznica wynosila 3 tygodnie, od polowy ciazy do samego konca no i jak urodzilam pod koniec 38 tyg to stwierdzono przez lekarzy ze to gora 35 tydz mala miala objawy wczesniactwa nie wiem skad u nas taka rozbieznosc byla, bo na pierwszych usg tak do 13 tyg wszystko bylo wzorowo i usg pokrywalo sie z @

Gość dzis rowne 33 tc
U mnie mowia, ze roznica do 2 tygodni to norma i moze sie zdazyc, takze nie przejmuj sie. Na pewno wszystko jest w porzadku. U mnie na usg polowkowym wyszlo, ze glowka i brzuszek sa o tydzien dalej w rozwoju niz kosc udowa, ktora z kolei byla 3 dni do tylu niz wskazywal termin. Tez sie wytraszylam, ale polozna powiedziala, ze wszystko jest ok i w granicach norm (pokazal mi rowniez te granice) i powiedziala wlasnie, ze jesli roznica wynosi mniej niz 2 tygodnie to wszystko jest w porzadku.

Gość ciasto orzechowe
o tak zwłaszcza jak usiądę lub się położę w tedy zaczyna harce. Coraz mocniej kopie a ostatnio maleństwo nauczyło się bić mamusię po żebrach:/ Już mam tak skopaną prawą stronę że nawet jak odpoczywam to kołysze brzuszkiem by nie oberwać wyczytałam że jak jesteśmy w ruchu to usypiamy dziecko do snu jak przestajemy to zaczyna mu się nudzić. W sumie to najbardziej przeraza mnie atak na pęcherz bo mam wrażenie że się posiusiam no i mam siarę od 20 tyg:/ leje się ze mnie strasznie zwłaszcza w nocy a jak u Ciebie??

Gość do ciebie umieram nie martw si
ja jestem w 29 a dziecko 27 i kilka dni- to zle?

ciasto- tez mam wtedy terminwdg usg a wg badań na 17 wrzesnia.Dziecko jest w 27 przeszło a ja w 28 przeszło.

Gość vfdsgfdg
Czuje kopniaczki ale raczej niezbyt mocne generalnie dzieciaczek jest leniwy jak leze do harcuje ale nie zawsze ja jestem dośc obfitych kształtów wiec lekarz powiedzial ze dlatego czuje słabiej ruchy ale czuje je nawet mąz jak połozy rekę na brzuszku wiec są .Co do siusiania to tez mam masakkre czasem pól godzinna podróz do pracy przerywana jest wizyta na stacji benzynowej ,siara mi nie leci i nie leciała .Teraz leże i odpoczywam od wczoraj według zalecen lekarza to pierwsze zwolnienie w ciazy i szlag mni trafia bo lubie byc w ruchu aktywnie spedzac czas

Gość ciasto orzechowe
no to jesteś w normie bo jak tu wszystkie pisałyśmy do 2 tyg różnicy jest wszystko ok. Mnie ginekolog zapewniała że nie mam czym się martwić małe się rozwija prawidłowo po prostu urodzę później więc się niczym nie martw przecież nie każda z nas ma owulację książkowo 14dnia i cykle 28dniowe:)

Gość ciasto orzechowe
ja znowu jestem szczupłej postury i sam brzuszek mam niewielki wszyscy mówią że wygląda na 3miesiąc. Przed ciążą miałam 60 w pasie teraz jest 75cm a w najszerszym miejscu brzucha 85 mam go nisko osadzonego jak małe się rusza to dokładnie widać. Wygląda to jak fale morskie:) Przytyć też dużo nie przytyłam bo 6kg z siusianiem to okropnośc w nocy wstaje przynajmniej 4razy

Gość vfdsgfdg
ciasto orzechowe- a jak u Ciebie z wyprawką kupujesz juz cos? ja od wczoraj boje sie nawet oglądac w necie? Mam sporo ciuszków od bratowej bo jej maluszku ale boje sie dalej kupowac .A jakiej płci sie spodziewasz? Ja bede miec chłopczyka :-)))

Gość vfdsgfdg
Wstawanie nocne- swietnie to znam ;-))

ja 7 kg przytyłam i juz waze 60 więc jest Ok. A wstawac do wc wstaję ze 20 razy dziennie.

Gość ciasto orzechowe
Póki co dostałam od rodziców na wózek a ciuszki również będę mieć od rodziny stwierdziłam że nie ma sensu kupować nowych bo maluch rosnie tak szybko że jest to zupełnie nie opłacalne. Rzeczy do szpitala nie mam ani jednej jeszcze jakoś do mnie nie dociera że to już tuż tuż zapewne będę zwlekać aż do sierpnia:) Gratuluję chłopczyka mi się on strasznie marzy :) sama nie znam płci na usg maluch nie chciał pokazać co ma miedzy nóżkami więc stwierdziliśmy z przyszłym mężem bo pobieramy się 1 sierpnia że zrobimy sobie niespodziankę:) Kiedy poczułyście pierwsze ruchy? ja nie byłam przekonana czy to małe myślałam że jelita szaleją:D

Gość vfdsgfdg
Ja pierwsze takie przelewania i pluskania poczułam ok 20 tc ale tez nie wierzyłam ze to maluszek sie rusza a jednak to On próbował o sobie prxypominac :-)) niesamowite uczucie .A wózek masz juz upatrzony bo my z męzem jezdzilismy po sklepach ogladalismy ale ciezko sie zdecydowac taki wybór

Gość ciasto orzechowe
Też pierwsze bulgotania poczułam ok 20 tyg i od razu zaczęło sączyć się mleko w 22 tyg doszły jeszcze skurcze macicy rzadkie krótkie i niesystematyczne gin powiedziała że to macica zaczyna ćwiczyć do porodu. Wózek mam upatrzony na allegro tak samo łóżeczko http://www.allegro.pl/item660633341_mega_zestaw_wozek_fotelik_kola_pompowane_gratis.html http://www.allegro.pl/item667997846_lozeczko_radek_ii_kolyska_teak_szufl_mat_g_p_k.html takie zamierzamy kupić, zastanawiam się też nad wanienką z przewijakiem w ogóle tak naprawdę nie wiem co kupić przed narodzinami i w jakich ilościach:(

Gość vfdsgfdg
Może przyda Ci sie ta stronka : http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79855,3297218.html ja podobnie jak TY nie wiem co tak naprawde jest niezbedne zeby nie wydawac niepotrzebnie kasy na rzeczy które pózniej bedą bardeziej potrzebne ,wnioskuje ze to podobnie jak u mnie pierwsza dzidzia?

Gość vfdsgfdg
po 1 musisz skasowac odstęp przed przecinkiem albo cały link skopiowac