Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brązowooka dziewczyna1110

mam brązowe oczy,mąż niebieskie - czy nasze dziecko będzie miało brązowe?

Polecane posty

aaa no tak pochrzaniło mi się, masz racje

Gość ja mam brazowe
maz ma niebieskie, a corka urodzila sie z pieknymi niebieskimi oczkami, ...ktore potem zmienily barwe na brazowe :)

czyli faktycznie sięgamy aż do 4 pokolenia

jeżeli facet ma AA to na pewno jego dzieci będą miały oczy brązowe ogólnie mówiąc A -oznacza możliwosc przekazania cechy oczu brązowych a- oznacza możliwosc przekazania cechy oczu niebieskich więc nawet jesli facet i jego oboje rodzice mają oczy brązowe on może byc Aa(w tedy cechę moze odzieciczyc po swojej niebieskookiej babci , czuly prabaci dziecka) , ale taki model jest bardzo rzadko spotykany

zgadza się :)

Gość gość
Mam ciemno brązowe oczy , mąż jasno niebieskie. Nasze 6-letnie maleństwo posiada oczy zielone :)

Gość Lidziaaa
Mój tata ma raz szare oczy, raz takie zielonkawe lub niebieskawe, ale raczej szare (Czasem trudno nam wszystkim określić). A moja mama ma brązowe. I o dziwo ja z siostrą mamy zielone. Albo np. Moja ciocia ma jasne zielone, wujek takie ciemne piwne a ich córka (moja siostra cioteczna) ma błękitne. Więc tutaj zależy po prostu od genów chyba. :P

Gość gość
Niebieskie oczy sa cecha recesywna nie pamietam juz w jakiej proporcji do brazowyxh, ale skoro recesymna to wieksze prawdopodobienstwo ze wyskocza brazawe ale...pamietaj ze kolor oczu mozna tez oo dziadkach dziedziczyc maz ma brazowe ale jesli jego ojciec czy matka maja niebieskie to wtedy wieksze prawdopodobienstwo niebieskich bo maz ma ich gen w sobie. Ja np wogole jestem pokrecona mama zielone kocie oczy tato brazowe a ja niebieskie po babci no tak wyszlo jedyna z calego kuzynostw odziedziczylam niebieskie oczy po babci