Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 777777777777777777

nierowne traktowanie rodzenstwa przez rodzicow

Polecane posty

Gość 777777777777777777

mimo ze jestem tym mlodszym dzieckiem nie mialam latwo w dziecinstwie. zawsze bylam porownywana do starszej siostry, oczekiwano ze mam byc taka jak ona. ona byla ta starsza, madrzejsza, lepsza a ja ta glupia, mniej wazna. czasami mowiono mi: czemu nie jestes taka jako ona? albo: z nia sie lepiej rozmawia niz z toba bo jest starsza:( jej matura, pojscie na studia, prawo jazdy byly w domu wielkim wydarzeniem. gdy na mnie przychodzila pora slyszalam tylko: ona sobie poradzila- ty pewnie tez sobie poradzisz i koniec tematu:O. do teraz czuje sie gorsza i nie wiem jak sobie z tym poradzic. rodzice natomiast twierdza ze slusznie skupiaja cala uwage na starszej siostrze bo wg nich ja w dziecinstwie bylam lepiej przez nich traktowana niz ona:O nawet jesli by tak bylo to nie moja wina jak oni podchodzili do corek. to wszystko ma duzy wplyw na moje obecne zycie. czuje sie gorsza, mniej wartosciowa, porownuje sie do innych. nie moge sobie z tym poradzic tak sobie mysle ze duzo jest osob z podobnymi doswiadczeniami jak ja. czesto blednie sie mysli ze mlodsze rodzenstwo ma latwiej ale to nie jest prawda.

jakbym moją siostre słyszała... jest młodsza ode mnie o 4,5 roku i ciagle mówi, że jest gorzej traktowana ode mnie, że rodzice więcej od niej wymagają, a prawda jest taka, że ona jest poprostu ROZPUSZCZONA - pewnie tak jak ty, i teraz wszystkie nawet najmniejsze czynnosci sprawiają jej problem, na prawko nie chce isc bo po co? tata ją zawiezie, uczy się tak, że ledwo zdaje z klasy do klasy, a pyskuje tak, że nie raz uszy więdną. Ja jestem samodzielna, w wieku 18lat zdałam prawko, poszłam na studnia, mam dobra pracę właśnie dlatego ze nie było mi lekko, uczyłam się bo chciałam rodzicom pomóc, a ty??? czemu tyle narzeczkasz zamiast zabrac się do roboty i udowodnić rodzicom, że też stać cię na to na co siostrę, a możesz być nawet lepsza tylko zamiast porównywać was do siebie - weź sie za robotę.

Każda z Was ma trochę racji.. ja jetsem tą młodszą siostrą, ta rozpuszczoną, która pyskuje :Di dobrze mi z tym :classic_cool: A ze starszej siostry mogę byc tylko dumna, choc i czasem jestem zazdrosna :P