Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co z tym zrobić

Swieżo upieczona mama a prawo...

Polecane posty

Gość co z tym zrobić

Mój syn ma 2 miesiące, od 3 tygodni mój mąż nie mieszka z nami. Nie pracuję, miałam ciężki poród, do tej pory nie siedzę normalnie na dupie, biorę antybiotyki. Chcę na początek przeprowadzić rozdzielczość majątową, żeby nie odpowiadać za ewentualne długi męża (słyszałam, że chce wziąść pożyczkę), poza tym interesuje mnie czy będę mogła pobierać zaiłek z Mopru jeśli uzyskam rozdzielczość majątkową. Chciałabym jeszcze wiedzieć, czy mogę ją przeprowadzi bezpłatnie jako osoba bezrobotna, bez prawa do zasiłku itp. Mąż zgodził się płacić na dziecko bez sprawy o alimenty

Gość klioklio
chyba nie mozesz... raczej jest to usługa płatna.

Gość Niezadowolona z życia
znalazłam coś takiego: Ustanowienie rozdzielności majątkowej może nastąpić w drodze umowy oraz w postępowaniu sądowym. Jeśli chodzi o umowę, to musi być ona sporządzona w formie aktu notarialnego. Stawka maksymalna notariusza za tego rodzaju czynności to 400 zł. Z oczywistych względów, jako że umowa jest zgodnym oświadczeniem woli dwóch stron, ustanowienie rozdzielności w tym trybie może mieć miejsce tylko wtedy, gdy oboje małżonkowie są zgodni co do tego, że intercyzę trzeba podpisać i odnośnie treści takiej umowy. w tym państwie płaci się niestety za wszystko:(

Gość co z tym zrobić
No tak, za wszystko trzeba płacić, tylko z czego!!! Jako studentka dorabiałam sobie, ale nie podpisano ze mną nawet umowy zlecenia!!! Jak zaszłam w ciążę skończyło się dorabianie. Niech najpierw dopilnują, żeby pracodawcy umowy podpisywali i płacili godziwe pieniądze!!!