Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kikastarogard

Czy można przekarmić noworodka?

Polecane posty

Mój maluszek ma zaledwie miesiąc.Karmię go swoim mlekiem podawanym z butelki i dokarmiam modyfikowanym.Mojego ściągam na ogół 120ml i względem normy napisanej na opakowaniu modyfikowanego tyle powinien wypijać co 4godz,a ja dorabiam mu conajmniej 60ml mleka sztucznego.Czy nie sądzicie,że to za dużo na taki malutki brzuszek?Co najlepsze mały ledwo wytrzymuje 3godz do następnego karmienia.Czasem wydaje mi się,że boli go brzuszek,ale wystarczy że da mu się butelkie z mleczkiem i już jast cicho.Możliwe,że moje mleko jest ,,chude,, dlatego domaga się aż tyle sztucznego.Razem wypija kolo 160-180ml co 2.30-3.00godz.Nie chcę go przekarmiać,ale i też glodzić.Może ktoś ma doświadczenie w karmieniu mieszanym i wie czy powinnam dawać mu na żądanie.Z góry dziekuje:-))

Gość pytajaca24
swoim mlekiem nigdy nie przekarmisz maluszka i jak mowi moja polozna zadne mleko nie jest zle, ja dokarmialam modyfikowanym bo tak sadzilam i maly mial problemy z brzuszkiem i powstaly zaparcia a swoja droga jezeli karmisz piersia to powinnas karmic na zadanie;-)

Gość hehehe123
swoim mlekiem tez mozna przekarmic..moja klezanka ma synka,który jak miał 3 miesiące to wazył 11 kilo i lekarz jej ppowiedzial ze go utuczyła...

ale jak nie dasz jesc jak dziecko płacze takie mae no nie wiem.... moja ma 5 tygodni ii waży 5kg. w sumie co 2,5 -3 godz. je staram sie jej dawac moje mleko je od 120 do 150 ml. ale jak mi nie starcza to raz na dobe dostaje sztuczne .. z tym ze mala robi sobie przerwe w nocy oklo 5-7 godz. tylko ze nieraz jak jej odbije to chce jesc co godzine i to tez po 120- ml.

Gość pytajaca24
dziewczyny moje malenstwo ma 5 tygodni karmie je piersia urodzilo sie z waga 4020 i teraz wazy 4400, z tym ze przy wypisie ze szpitala wazyl niecale 3900 czy to nie za malo? dpdam iz martwi mnie troche ze kupke robi raz na jakies 6-8 dni;(

Gość gryczka
Ja nie mam pojęcia, ile mój zjada, bo karmię z piersi. Nie wiem też ile przybrał, bo nie ważyłam. Widzę za to że rośnie i czuję, że jest coraz cięższy (ma 3,5 tygodnia). Nie widzę powodu, zeby tym się przejmować, skoro po karmieniu jest zadowolony, ładnie śpi, rośnie, kupki są kilka razy dziennie :-) Aha, też ulewa, niekiedy nawet mocno, ale nam z kolei pediatra powiedziała, że u tak malutkich dzieci to się często zdarza i żeby na razie się nie martwić. Mam wrażenie, że wielu współczesnych lekarzy znajduje problemy tam, gdzie ich nie ma. Wysypka to od razu skaza albo alergia, ulewanie to od razu refluks, na kolkę od razu leki, na zaparcie - od razu leki... Jak my biliśmy mali to chyba było inaczej, mniej sie chuchało i dmuchało na te dzieci, i jakoś nic nam nie jest :-D

Mój synek też je dość dużo, tzn. tak mi się wydaje. Wypija jedną pierś, potem drugą i ok. 40ml modyfikowanego i dopiero wtedy jest spokojny (kolejne karmienie po ok. 2-3h). Nie mam pojęcia ile mam pokarmu w piersiach, bo raz wystarczy mu sama pierś a raz muszę dokarmić... (od dzisiaj [konsultacja z położną] stwierdziłam, że będę przy każdym karmieniu dokarmiać). Dopiero po takiej porcji synek jest spokojny. Czytałam gdzieś kiedyś, że można sobie 'wyhodować' malutkiego grubaska, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Gość iknga
moja Oliwia wlasnie srednio chce spac najgorzej jest rano, ladnie zasypia tak po 13 i po nastepnym karmieniu czyli tak po 16. Jak spi to wydaje dziwne dzwieki prezy sie steka nie wiem czy to normalne

Gość przekarmic mozna
Nie rozumiem, dlaczego karmicie z piersi i dokarmiacie sztucznym. Przeciez wowczas bedzie coraz mniej mleka w tej piersi. Normalnie natura reguluje tak, ze mleko jets produkowane w piersiach wedlug potrzeby dziecka. Im wiecej i czesciej ssie, tym wiecejj mleka bedzie w piersiach. U mnie bylo tak, ze karmilam na zadanie, tylko jedna piersia, raz prawa, raz lewa. Na poczatku karmien bylo 12-16, czyli srednio bylo co 2 godziny. Corka ewidentnie zjadala za duzo, bo po jedzeniu byla taka "osowiala" i widac, ze bylo jej niedobrze, nosililsmy ja jak cenna amfore na rekach, bo jak tylko polozylismy, to jej sie ulewalo, jak z przepelnionego dzbanka. Po czym moja mama wymyslila, ze trzeba jej zabierac piers po 10 minutach, bo po 10 minutach to juz jest nasycona a ssie tylko z lakomstwa. I od razu problamy z brzuszkiem, "osowieniem", ulewaniem sie i placzem sie rozwiazaly.

Mam to samo, co prawda mały wypija mleko w granicach 90-120 ml,ale raz dostaje moje mleko raz sztuczne,ponieważ nie mam tyle pokarmu. Ledwie wytrzymuje 2,5-3 godziny, problemu z brzuszkiem nie ma, cały czas puszcza bąki,ale od 2 dni prawie wcale nie śpi, w dzień jak pośpi bez przerwy 1 godzinę to jest juz sukces. W piątek będzie miał dopiero 2 tygodnie

Gość gryczka
Dokładnie tak jest:-) Piersi dostosowują się do potrzeb dziecka, a dokarmiając - nigdy nie uregulujemy laktacji. Ja synka od początku karmię wyłącznie piersią, początkowo właśnie nawet co 2 godziny, teraz co 2,5-3, a w ciągu nocy nie budzę tylko pozwalam jemu się obudzić (zwykle 2 razy w ciągu nocy jest głodny). karmię raz z jednej, raz z drugiej, choć położna kazała z obu, ale skoro z jednej mu starcza, to co - mam mu drugą na siłę wpychać? :-o Nawet mi nie przyszło do głowy dokarmiać. Skoro po karmieniu jest zadowolony, rośnie, to po cholerę się zastanawiać, ile ml wypija. Niezależnie od tego ile - najwyraźniej mu starcza. Zmorą naszych czasów jest przykładanie dzieci do jakichś ramek, porównywanie z innymi, odnoszenie się do liczb, statystyk, norm... Każde dziecko jest inne, ale każdemu najlepiej robi, jak rodzice je obserwują i reagują na jego potrzeby, a nie próbują je dostosować do siatek centylowych, norm i wyliczeń "specjalistów" :-p

Gość gryczka
Masia, to że wytrzymuje 2,5-3 godziny nie znaczy, że masz za mało pokarmu! Noworodki tak często muszą jeść, bo mają malutki żołądek, to zupełnie prawidłowo i normalnie. Dziwne byłoby, gdyby tak małe dziecko po zjedzeniu nie było głodne powiedzmy 5 godzin. 2,5-3 godziny to optimum :-)

Tylko,ze ja mam mało pokarmu, z piersi mały nie chce pić, bo nie może załapać sutka, który jest dość płaski. Ściągam więc do butelki, z 2 piersi jak spuszczę 60ml to jest sukces. Z dnia na dzień mam coraz mniej pokarmu. Staram się choć raz dziennie małego dostawić do piersi,żeby mleko całkowicie nie zanikło,ale mały strasznie się denerwuje bo nie może złapać. Dziś w nocy spałam 4 godziny i padam już na twarz,ale coś za co. Pierwsze dni w domu mały spał ciurkiem po 3-4 godziny a teraz co go uśpię to ona po 30 min już marudzi.

Gość gryczka
Pragnę dodać, iż wyjadam ziarnka sikorkom w sezonie zimowym

Gość gość
Dziewczyny Możecie podzielić się doświadczeniami ? mam 2 tyg córeczkę, karmię mm z uwagi na brak pokarmu w piersiach. Macie jakieś doświadczenia ? Nie chciałabym przekarmiać..