Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 776655

Toksoplazmoza a poród naturalny ??

Polecane posty

Gość 776655

Hej dziewczyny. Mam pytanie: może któraś z Was coś na ten temat wie bądź była w podobnej lub takiej samej sytuacji. Choruję od urodzenia na toksoplazmozę oczu (nie zagraża ona dziecku) - aktualnie jestem w 38tc ciąży i niedługo czeka mnie poród, nie wiecie może czy ta choroba jest jakimś przeciwskazaniem do porodu naturalnego ?? Wiem że cesarke wykonuje się przy poważnych wadach wzroku powyżej +/- 5, ja mam na jednym oku 1,5 a na drugim 2.. prosze o opinie jeśli któraś coś wie dzięki z góry :)

Gość a tym pytaniem
udaj sie do okulisty i ginekologa. z tego co wiem przeciwskazaniem do porodu naturalnego jest bardzo duza wada ( chyba okolo -20 d ) oraz slaba siatkowka oka . ja mam -10 i dobra siatkowe i rodzilam 2 razy naturalnie - a bylam badanana wczesniej pod tym wzgledem przez okuliste . a co do toksoplazmozy to na pewno nie grozi dziecku ale nie wiem jak to sie ma do porodu

Gość 776655
Dzięki za odpowiedź. Tak mam umowione wizyty na poniedziałek, zarówno jak do ginekologa tak i do okulisty, ale nie wiem czy dotrwam, bo już mam kilka objawów porodu a różnie to bywa dlatego chciałam wcześniej się poinformować jeśli ktoś coś wie na ten temat.

Gość a tym pytaniem
szkoda ze z tym pytaniem wczesniej sie nie wybralas do okulisty i ginekologa . rzeczywiscie 38 tc - w kazdej chwili moze zaczac sie porod - najlepiej zazdzwon do swojego gina i sie spytaj . ale to od okulisty musisz miec informacje na kartce ze np. nie mozesz rodzic naturalnie - dopiero na tej podstawie ginekolog wystawia skierowanie na cesarke ( a swoja droga cesarka powinna byc juz teraz zrobiona ) .. idz do okulisty najlepiej jeszcze dzis ( jesli masz mozliwosc ) bo oczy to twoj caly swiat a to ze zaplacisz za wizyte - trudno oczy wazniejsze . znajac odpowiedz bedzisz spokojniejsza.pozdrawiam i zycze zebys jednak mogla rodzic naturalnie .

Gość a tym pytaniem
a masz jakies zaswiadczenie ze masz toksoplazmoze oczna ? jesli nie dotrwasz do wizyty u okulisty i gina wez ta kartke do szpitala - byc moze bedzie potrzba - a to zawsze ifno wystawione przez specjaliste

Gość 776655
Dzisiaj niestety nie dam rady iść do okulisty bo moja okulistka przyjmuje tylko w poniedziałki i czwartki i oczywście chodze prywatnie od urodzenia także nie chodzi tu o koszty. Miałaś iść wcześniej ale okulistka dość długo była na jakimś zwolnieniu potem na urlopie i od niedawna przyjmuje, mam nadzieje że zdąrze. Poloznej już kiedys pytałam to mi odpowiedziała że raczej nie ma przeciwskazań ale co ona i ginekolog mogą powiedzieć - w oko nie zajrzą przecież. Jeśli chodzi o zaświadczenie to tylko różne badania jakie robiłam związane z tokso no i mam też zaświadczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym z powodu tej choroby- także może to zabrac??

Gość a tym pytaniem
tak wez te badania na wszelki wypadek . a swoja droga nie mozesz udac sie do innego okulisty , albo zadzwon do tej swojej okulistki ( chyba masz do niej telefon skoro tak dlugo sie u niej leczy ) przynajmniej ja bym tak zrobila - okulistak zna ciebie bardzo dobrze i wie co z twoimi oczami sie dzieje i na pewno bedzie umiala odpowiedziec na to pytanie telefonicznie . a tak na margiesie jaka masz niepelnosprawnosc z zwiazku z ta toksoplazmoza ?

Gość 776655
Telefonicznie już się dowiadywałam i mówiła że "raczej" nie ma przeciwskazań ale lepiej przyjść i zbadać czy nie ma żadnych zmian i rozwarstwień czy coś. Chodzę na wizyty co roku i ost. raz byłam właśnie rok temu, a ona mnie prowadzi od 2lat także do innego jak pójde to nie wiem czy coś mi powie- lepiej chyba do niej. Niepelnosprawnosc mam przyznaną w stopniu umiarkowanym właśnie związanym z tokso, mam osłabioną ostrość wzroku i utrudnia mi to życie nie powiem- okularów nie nosze bo nie pomagają mi i są zbędne

Gość 776655
od 2 lat chodziło mi o to że chodzę do niej odkąd skończyłam 2latka... żebyś nie pomyślała ze 2lata