Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakleszczona

Kleszcze

Polecane posty

Gość Zakleszczona

cześć, przyniosłam dziś ze sobą z lasu troche tego robactwa. najpierw zauwazylam jednego na ramieniu więc postanowiłam obejrzeć się dokładniej. No i znalazłam jeszcze dwa na brzuchu :( Chwyciłam wszystkie paznokciami i wyszarpałam ze skóry ale mam teraz kilka pytań... 1. jak sprawdzić czy nie mam ich więcej? 2. czy kleszcze rezydują we włosach na głowie? mam dosyć gęste i niestety ciężko mi sprawdzić samej... jaka jest szansa że jakiś tam się wgryzł? 3. może to głupie pytanie ale czy kleszcz np. może wejść przez nos do gardła? albo przez usta? i tam się wgryźć? bo czuję coś w gardle ale to chyba tylko z nerwów :( 4. wyczytalam w necie że kleszcza należy pęsetą bo może zwymiotować albo zostawić jakieś odnóża... niestety w panice wydlubalam je chwytając kleszcza miedzy paznokiec i palec i wyrywajac ze skóry. jak sprawdzic czy nie zostało żadne odnóże, widać je? czy moj sposob usuwania kleszczy mogl mi zaszkodzic? to chyba tyle, sory za moze dziecinne podejscie ale martwie sie bardzo, myslalam ze zemdleje jak zobaczyłam tego robala wgryzającego sie w moje ramie... :/

1. sprawdzić= dokładnie obejrzeć skórę ;) 2.mogą się wgryźć także w skórę głowy 3. może się wgryźć tam gdzie się dostanie, na pewno byś zauważyła i wyczuła kleszcza w gardle ;) 4.powinnaś iść do lekarza. Być może potrzebny będzie antybiotyk. Kleszcz mógł Cię zarazić boreliozą lub kleszczowym zapaleniem mózgu. http://www.biomedical.pl/zdrowie/choroby-przenoszone-przez-kleszcze-73.html

Gość tam_tam
1. dokładna kontrola całego ciała, najlepiej pod prysznicem 2. na głowie jak najbardziej, szczególnie za uszami 3. jeśli coś zostało po kleszczu to na pewno zauważysz. Najlepiej kleszcza wyciągać tak jak ty to robiłaś. Można złapać go przez chusteczkę aby równomiernie go chwycić. Poza tym: prewencja! preparaty na skórę z DEET, preparaty na odzież z permetryną - i żaden kleszcz już nie wlezie.

Gość W!KO
Ej mój pies miał chyba ze trzy kleszcze i czy mógł mi wejść do gardła? A jeśli tak to sie nie udusze? Z nerwów nie wienm co robić. Ludzie pomóżcie plisssssss. Czy znacie jakieś skteczne metody na kleszcze???

Kleszcze lubia cieple miejsca, gdzie mamy ciensza skore, takie jak pachwiny i okolice. Gardlem bym sie nie przejmowala, poczulabys koleszcza maszerujacego Ci po twarzy do ust czy ucha.

Gość zuzka9991
Miałam kleszcza dwa razy w życiu. Później mama zaprowadziła mnie na szczepienie. Od tamtej pory mam spokój chociaż czasami boję się, że zaraziłam się boreliozą. Czytałam o tej chorobie na http://novaclinic.pl/d/91-borelioza-koinfekcje-poradnik i panicznie teraz boję się wchodzić do lasu. Unikam też łąk.

Gość Bloomkosmetyki
Zapraszam do zapoznania sie z opisem balsamu który doskonale odstrasza komary , kleszcze. Przy im działa silnie nawilżająco http://bloomkosmetyki.pl/450,balsam-galbanum-glebokie-nawilzanie

Gość gość
Ojej, faktycznie pamiętaj na przyszłość żeby kleszcza nie wyciągać gołymi rękoma - tylko zawsze pęsetą lub kleszcz kartą! Dokładnie obejrzyj ciało, najlepiej pod prysznicem. Zwłaszcza sprawdź przy linii włosów na głowie! Jeśli wypatrzysz jakieś resztki kleszcza - może lepiej udaj się już do lekarza. Co dalej? Uważnie się obserwuj, wszystkie niepokojące objawy, zwłaszcza podobne do grypy, od razu Ci powinny zapalić lampkę ostrzegawczą w głowie. Możesz jeszcze wysłac kleszcza do badań i zaszczepić się przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu (jeśli ugryzł cię zarażony kleszcz to przynajmniej złagodzi chorobę). życzę zdrowia!

Gość Uroborososo
W takich sytuacjach najlepiej obejrzeć całe ciało a jeżeli nie mamy pewności czy coś jeszcze w nas nie siedzi to trzeba udać się do lekarza. Na przykład na tej stronie http://www.alpina.turystyka.pl znajdziecie krótkie porady jak poradzić sobie z kleszczem, a co najważniejsze jak zminimalizować ryzyko ataku kleszcza.

Gość bojąca się kleszczy
Panicznie boję się kleszczy, przerażają mnie, a do tego są niebezpieczne dla zdrowia, bardzo lubię las, ale długo go unikałam z obawy przed tymi insektami, do momentu kiedy dostałam od przyjaciółki sprey chroniący przed kleszczami nazywa się kickthetick max replement plus i świetnie chroni skórę przed tym dziadostwem. Spróbujcie, bo naprawdę warto zainwestowac w to cudo.

Gość gość
Jest fajny preparat Kleszcz Stop żeby już na tym wstępnym etapie jak kleszcz chce przeskoczyć na człowieka się ochronić, cały płyn działa jak taka zapora, straszak na kleszcze i póki co – odpukać! - mi się to sprwadza

Gość gość
Podpowiem to co mi się sprawdza czyli Kleszcz Stop. To jest o tyle fajne rozwiązanie że zapobiega już samemu wbijaniu się kleszczy, a niestety prawda jest taka, że jeśli już kleszcz się wbije i nawet jeśli się go szybko wyjmie to i tak jest ryzyko zakażenia wirusem.

Gość gość
Kupiłam Kleszcz Expert od Sanity i jak na razie jeszcze się nie przydał, ale na pewno jakiegoś kleszcza ktoś u mnie w domu złapie do końca sezonu, to bardziej niż pewne przy takim wysypie jaki jest teraz

Gość AleksanderMax
nigdy więcej tego nie rób, są inne sposoby... następnym razem wypróbuj Kick The Tick, a nie będziesz miała zmartwień

Gość MamaAnielka
hmm... kiedys uzywalam takiego preparatu kick the tick. mają sprawdzone spraye, ale tez akcesoria do wyjmowania tego paskudztwa

Gość gość
Najlepszy jest według mnie właśnie ten Kleszcz Stop – skład ma przede wszystkim dobry jakościowo i nie śmierdzi jak się człowiek nim spsika

Gość gość
Nam też Kleszcz Stop bardzo dobrze służy. Płyn jest naturalny ma lekki przyjemny zapach i poza odstraszaniem kleszczy to robi też taką barierę ochronną przed komarami.....a ja to komarów szczerze nienawidzę i nigdy nie zrozumiem po co takie owady zostały stworzone...to jest dla mnie najwieksza tajemnica ludzkosci...ever!

Gość gość
W tym roku używałam ze dwa razy Kleszcz expert pierwszy raz w życiu. Dobra metoda do usuwania kleszczy moim zdaniem. Dobra z tego względu że po zamrożeniu kleszcz już przy wyciąganiu będzie niegroźny nie zatruje nie zacznie wypuszczać jakiś toksyn itd.

Gość gość
Do Kleszcz Stop przekonała mnie koleżanka raczej byłam sama z siebie trochę sceptyczna co do takiej profilaktyki, ale faktycznie działa, chwalę sobie.

Gość anna
Dnia 22.10.2018 o 17:02, Gość gość napisał:

Do Kleszcz Stop przekonała mnie koleżanka raczej byłam sama z siebie trochę sceptyczna co do takiej profilaktyki, ale faktycznie działa, chwalę sobie.

tez polecam

Gość aaa

Pewnie każdy ma swój ulubiony preparat chroniący przed kleszczami i to zrozumiałe. Ja używam Kleszcz STOP i jestem zadowolony, sprawdza się w praktyce, odkąd go mam to kleszcze pojawiają się na ciele rzadziej niż wcześniej więc na pewno warto spróbować.

Gość ukki

Oferta dostępnych na rynku propozycji jeśli chodzi o preparaty na kleszcze znajdziemy wiele propozycji – między innymi Kleszcz STOP. W sumie każdy może szukać takich rozwiązań, które w jego przypadku będą najlepsze i dadzą najlepszy efekt jeśli chodzi o ochronę przed kleszczami a z tym jest różnie bo czasami jest tak, że to co działa na jedną osobę na drugą już nie bardzo.