Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

777-X

Cesarskie cięcie może zmienić DNA dziecka.

Polecane posty

Zabieg cesarskiego cięcia może zmienić strukturę DNA dziecka - ogłosili w poniedziałek szwedzcy naukowcy z instytutu Karolinska w Sztokholmie. To dlatego dzieci urodzone przez cesarkę częściej zapadają na choroby immunologiczne, takie jak cukrzyca, rak czy astma. Zmianę zaobserwowano w białych ciałkach krwi, pobranych z pępowiny noworodków. Naukowcy odkryli, że białe krwinki mają inną strukturę u dzieci urodzonych przez planowane cesarskie cięcie, niż u tych, które przyszły na świat siłami natury. - Uważamy, że to pionierskie odkrycie - powiedział dziennikowi \"Svenska Dagbladet\" profesor Mikael Norman, pediatra i członek zespołu badawczego w Instytucie Karolinska. - Wcześniej dyskutowano jedynie o krótkoterminowym ryzyku zabiegu dla matki i dziecka. Wyniki naszych badań mają całkiem inny kaliber i rzucą nowe światło na dyskusję na temat efektów ubocznych cesarskiego cięcia - uważa. Z wp.pl

Ja tu tylko opisują naukowe odkrycie. Jego implikacje mnie nie interesują, gdyż nie jestem stroną zainteresowaną (kobietami). Nie mniej - jako człowiek światły - czuję się zobowiązany do przedstawiania takich odkryć.

Gość dla mnie naciągana teoria
bo niby co ma te zmiany powodowć ? przecięcię pępowiny ? a jaka jest różnica czy cesarka nastąpiła tydzień przed planowanym terminem czy w ten sam dzień ? bo mogę jeszcze zrozumieć że cesarka może mieć wpływ na zdrowie dziecka jeśli przeprowadzona jest o wiele za wcześnie

"Zmianę zaobserwowano w białych ciałkach krwi, pobranych z pępowiny noworodków. Naukowcy odkryli, że białe krwinki mają inną strukturę u dzieci urodzonych przez planowane cesarskie cięcie, niż u tych, które przyszły na świat siłami natury. " czyli porównywano tzw komórki macierzyste zawarte we krwi pępowinowej... tyle że to stwierdzenie jest bardzo ogólne skoro nie podali nic na temat wieku ciąży w jakim przeprowadzano zabieg łatwo się domyśleć że może być co najmniej kilka opcji: dziecko urodzone naturalnie ale przedwcześnie dziecko urodzone przez CC ale w terminie dziecko urodzone naturalnie ale po terminie dziecko urodzone przez CC po terminie to niech mi teraz ktoś odpowie które opcje porównywali że doszli do tak daleko idących wniosków ?

Gość Kaarrraaammbbaaa
nie wydaje mi sie... moze to propaganda? Bo coraz wiecej matek chce cc...

Gość mocne
to jakies pierdolenie w bambuko zeby te biedne kobiety po cesarkach zgnoic psychicznie - naukowcy koorwa sie znalezli

Gość mocne
a florek jak zwykle -zaczal dyskusje o ziemniaki poszedl strugac

jęli już zmiany nei w DNA a jedynie w cechach komórek macierzystych.... a to chyba lekka różnica bo z tego co napisali by wynikało że gdybyu dziecko nie urodziło się przez CC miałoby niebieskie oczy a nie brązowe ;-)

Oczywiście panowie z Karolinska podali wyjaśnienie: "Według badaczy, odkrycie o wpływie zabiegu na DNA częściowo wyjaśnia fakt, że dzieci urodzone przez cesarkę częściej w późniejszym życiu zapadają na choroby immunologiczne, np. cukrzycę, raka czy astmę, częściej też cierpią na alergie. Czynnik, który powoduje zmiany w kodzie genetycznym, to najprawdopodobniej poziom stresu przy narodzinach. W czasie porodu siłami natury stres nasila się stopniowo i jest wyraźnie ukierunkowany na cel, podczas gdy cesarka to olbrzymi szok i zaskoczenie dla dziecka. Naukowcy sądzą, że DNA zostaje wówczas "przeprogramowane", jednak dokładny mechanizm nie jest jeszcze znany i wymaga dalszych badań."